Slováci si vernostné a klubové karty obľúbili, za posledné roky im preto zhrubli peňaženky aj o niekoľko centimetrov. Riešenie je pritom jednoduché – stačí využívať mobilnú aplikáciu, do ktorej je možné vernostné karty veľmi rýchlo a jednoducho vložiť. Pri platení potom stačí mať poruke telefón,  klienti sa tak vyhnú aj zdĺhavému hľadaniu kartičiek v peňaženke. Takáto funkcionalita je po novom súčasťou mobilnej bankovej aplikácie Platby od Slovenskej sporiteľne.

„Záleží nám na tom, aby pre klientov bolo používanie virtuálnych vernostných kariet naozaj rýchle a pohodlné. Aj preto sa k ním môžu dostať hneď po spustení mobilnej aplikácie, bez potreby zadávania PINu. Namiesto zdĺhavého hľadania tej správnej karty v peňaženke, im stačia naozaj dva tapy do smartfónu,“ vysvetľuje Branislav Jarábek, vedúci oddelenia elektronického bankovníctva Slovenskej sporiteľne.

Ako to funguje?

Pridávanie nových vernostných a klubových kariet je veľmi jednoduché, stačí sa prihlásiť do aplikácie Platby a z karty oseknovať čiarový kód. Každú kartu je možné označiť aj príslušným logom z preddefinovaných obchodníkov, alebo odfotením vlastného obrázku. Následne je možné využívať smartfón namiesto vernostných kariet. Slovenskí obchodníci takýto spôsob platenia oceňujú, keďže urýchľuje čas pri pokladni. Klientom však pre istotu odporúčame si ponechať doma aj pôvodné plastové karty.

SLSPKarty_nowat

Obrázok 1: Takmer dva centimetre vernostných kariet

SLSPApp2_nowat

Vernostné karty vložené v mobilnej bankovej aplikácii

SLSPApp3_nowat

Vernostné karty vložené v mobilnej bankovej aplikácii

Zvýšená bezpečnosť a ďalšie novinky

Slovenská sporiteľňa neustále zvyšuje bezpečnosť aplikácií SporoApps tak, aby mohli klienti bankovať bez obáv. Po poslednej aktualizácií banka zvýšila jej bezpečnosť. Kvôli týmto zmenám je preto po jej  aktualizácii a následnom prihlásení opäť potrebné zadať prihlasovacie meno a heslo do služby internetbanking. Následne stačí opäť si vytvoriť svoj štvormiestny PIN do aplikácie.

 V aplikácii Účty tiež pribudla možnosť nastaviť si výšku platby pre splatenie Štedrej a kreditnej karty, vďaka ktorej môžu klienti pohodlne jedným klikom zaplatiť zvolenú sumu.

Viac info o aplikáciách SporoApps: www.sporoapps.sk 

SLSPApp4_nowat

S aplikáciou Účty je možné mať okamžitý a jednoduchý prehľad o stave a pohyboch peňazí na všetkých účtoch, úveroch, kreditných kartách, či sporeniach v banke. K detailnému prehľadu má klient možnosť pridávať si aj vlastné obrázky kontaktov. Tiež sa mu automaticky zobrazujú logá obchodov, v ktorých nakupoval. Prehľad o svojich výdavkoch má aj vďaka automatickému zoskupovaniu transakcií podľa obchodníka (resp. príjemcu platby) či možnosti fulltextového vyhľadávania medzi jednotlivými platbami. Poskytuje aj možnosť rýchleho splatenia minimálnej alebo celkovej dlžnej sumy na kreditnej karte. Na prihlásenie sa do aplikácie stačí štvormiestny PIN, ktorý sa nastavuje pri prvom prihlásení.

Aplikácia Platby umožňuje jednoducho a rýchlo posielať peniaze iba prostredníctvom smartfónu. Klient si môže vybrať, či chce poslať štandardnú platbu vypísaním čísla účtu alebo si príjemcu nájde vo svojom zozname. Ďalšou možnosťou je poslať platbu na mobil, teda na mobilné telefónne číslo príjemcu, ktoré stačí vybrať z kontaktov v telefóne. Aplikácia umožňuje platiť aj jednoduchým skenovaním čiarového kódu poštových poukážok či QR kódov spoločnosti PAY bySquare na faktúrach. Tiež slúži na zadávanie a zmeny trvalých platobných príkazov či na dobíjanie kreditu u mobilných operátorov. V najnovšej verzii prináša aj možnosť uložiť si do aplikácie klubové a vernostné karty obchodníkov tak, aby ich klienti nemuseli nosiť v peňaženkách, ale ich mali ľahko dostupné vo svojich smartfónoch. Aplikácia je chránená štvormiestnym PINom, ktorý je v prípade, že klient využíva aj aplikácia Účty, rovnaký. Pri prepínaní sa medzi aplikáciami nie je nutné opätovné zadávanie tohto PINu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.