Ide o ideálne riešenie do pracovne alebo kancelárie.

Philips 24B1U5301H je 23,8-palcový monitor s plochým IPS panelom a Full HD rozlíšením. Vyznačuje sa živými farbami a jasom viac ako 400 nitov. Keďže povrch panela je matný, tak disponuje aj vynikajúcimi pozorovacími uhlami. Po dizajnovej stránke ide o tradične elegantný monitor, ktorý je však veľmi dobre spracovaný a ničím nevybočuje z nastolených trendov. Použité materiály sú kvalitné, pričom všetko pôsobí veľmi hodnotným dojmom, čo sa až tak často nevidí. Okolo displeja sa nachádzajú tri tenké rámiky, ktoré veľmi decentne dotvárajú elegantný dizajn. 

Philips 24B1U5301H monitorZdroj: TOUCHIT
Philips 24B1U5301H monitor

Keďže primárne využitie tohto monitora je kancelárske, tak vo svojej výbave má aj reproduktory, ktoré na pomery v tejto cenovej kategórii hrajú veľmi dobre. Do výbavy sa zmestila aj webová kamera, ktorá síce svoju úlohu zvláda veľmi dobre, avšak jej riešenie je pomerne zvláštne. Na jednej strane oceňujem, že sa dá skryť, avšak mierne mi prekážal spôsob mechanického vysúvania. Nielenže ide ťažko, ale pri každom stlačení je potrebné monitor zospodu podoprieť druhou rukou, a až potom stlačiť kameru, aby sa vo vrchnej časti monitora vysunula alebo zasunula. Dá sa to však spraviť aj jedným “trikom”, avšak ten nemusí vyhovovať každému. Do pozornosti preto dávam aj ďalšie riešenie, ktoré sa mi páči o niečo viac.

Philips 24B1U5301H monitorZdroj: TOUCHIT
Philips 24B1U5301H monitor

Spodný rámik monitora je štandardne o niečo hrubší a mierne vystupujúci. Oceňujem aj umiestnenie ovládacích tlačidiel, ktoré sa nachádzajú na prednej strane tohto rámika, avšak na ich rozloženie som si nevedel zvyknúť ani po dlhšom používaní. Jednoducho šípky hore a dole by som chcel mať vymenené. To je však detail. Nevedel som si však zvyknúť ani na rozloženie ponuky nastavení, ktorá je síce mimoriadne bohatá, avšak jej prostredie menej intuitívne. Na druhej strane, pokiaľ si všetko na začiatku používania nastavíte podľa vašich potrieb, tak v nastaveniach neskôr nebudete musieť už nič meniť. V tomto smere ide teda skôr o subjektívne vnímanie.

Dôležité však je, že samotný panel a možnosti jeho nastavenia, hodnotím veľmi kladne. Všeobecne ide o jeden z najlepších monitorov, ktoré sa mi dostali na test. Ani po dlhých hodinách používania som nemal problémy s očami. Pre detailné nastavenie jasu som si dokonca aktivoval jeho automatické nastavenie podľa okolitých svetelných podmienok, ako aj režim Low Blue, ktorý znižuje agresívne modré svetlo. Kladne hodnotím aj pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky.

Kvalitný a stabilný stojan s pivotom

Základňa štvorcového stojana má jemnú textúru. Keďže stojan je vybavený pivotom, tak rozsah nastavenia výšky je veľmi dobrý, a nastavuje sa veľmi jednoducho. V cenovej kategórii, do ktorej spadá aj model 24B1U5301H, musíte byť jednoducho nároční. Vo výbave sa aj preto nachádza bohaté množstvo portov, ale aj stojan, ktorý je napodiv veľmi kvalitný a ponúka bohaté možnosti nastavenia.

Monitor je možné veľmi jednoducho otáčať doľava a doprava. Stojan je dokonca možné výškovo nastaviť v rozsahu od 2 cm do až 18,5 cm. Hoci nastavenie sklonu smerom od používateľa je dostatočné, tak smerom k používateľovi je veľmi malé. Čo však chválim, tak je používanie pivota. Otáčanie monitora do do vertikálnej polohy je pohodlné aj vďaka nastaveniu výšky. Pokiaľ teda zdvihnete monitor do maximálnej výšky, tak otočenie do vertikálnej polohy je veľmi jednoduché.

Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. Stojan má v spodnej časti aj výrez na káble. Ide o veľmi efektívne riešenie ich organizácie, ktoré je nielen praktické, ale aj dizajnovo veľmi pekné. Výbava portov je ukážková, avšak taká bohatá, že odporúčam pozrieť tabuľku na konci článku, kde sú všetky uvedené. V každom prípade nechýba DisplayPort 1.4, HDMI 1.4, USB-C, pripojenie RJ-45 (LAN), slúchadlový výstup / AUX, USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1), 4 × USB. V balení sa nachádzajú aj potrebné káble – HDMI, DisplayPort a USB-C.

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste a jase nameral minimálny jas 94,22 nitov a maximálny jas až 409,87 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 97,6 % pre sRGB, 68,2 % pre Adobe RGB a 73,5 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,10, resp. maximálnu na úrovni 1,75. Odozva monitora je 4 ms (gray-to-gray).

Vynikajúce farebné podanie

To je v rámci kategórie, do ktorej monitor patrí, veľmi dobré. Už nastavenie “priamo z krabice” je takmer ideálne, čo znamená, že používateľ sa nemusí príliš hrať s nastaveniami, aby z monitora dostal pekný obraz. Pokiaľ nepatríte k používateľom, ktorí sa príliš zaoberajú nastaveniami, a chcete mať okamžite pekný obraz, ktorý vám vyhovuje, tak Philips pre tento prípad pripravil aj sadu presetov SmartImages, vďaka ktorým si z ponuky vyberiete nastavenie, ktoré vám bude určite vyhovovať.

Vo výbave monitora sa nachádza 7 základných presetov (EasyRead, Kancelária, Fotografie, Film, Hra, Economy, Režim LowBlue a Vypnutie). Okrem toho je možné nastaviť aj množstvo ďalších parametrov, ktorými používateľ dosiahne čo najlepšie používateľské prostredie. Spotreba monitora je v režime SDR 15,3 kWh/1000 hodín.

Verdikt

Philips 24B1U5301H je praktické riešenie do kancelárie alebo pracovne s plnou výbavou. Ponúka moderný bezrámikový dizajn a 24-palcový Full HD displej s matným povrchom a veľmi kvalitným podaním farieb. Počas testovania som ocenil predovšetkým kvalitný stojan s pivotom, ale aj bohatú výbavu portov. Hoci sa vo výbave monitora nachádza aj webkamera, tak jej prevedenie je tak trochu zvláštne. Je ju však možné skryť, čo môže byť dôvod navyše, prečo si vybrať toto riešenie, a to aj napriek tomu, že manipulácia s ňou nie je najpohodlnejšia.

Páči sa nám

  • Kvalitné prevedenie
  • Bohatá výbava portov
  • Skvelý obraz
  • Výborný stojan s pivotom
  • Riešenia pre dokonalejšie zobrazenie SmartImage

Nepáči sa nám

  • Menej intuitívne prostredie nastavení
  • Mechanizmus web kamery

Technické špecifikácie:

Philips 24B1U5301H
Veľkosť a typ panela23,8″, IPS, 1920 × 1080 px, 8 bit, 75 Hz, 93 ppi, 16:9
Minimálny a maximálny jas, odozva94,22 až 409,87 cd/m2, 4 ms (gray-to-gray)
Pokrytie farebného priestoru97,6 % sRGB, 68,2 % Adobe RGB, 73,5 % DCI-P3 (sRGB režim)
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, Áno, Adaptive Sync, Flickr Free, pivot, svetelný senzor, 5 Mpx web kamera
Konektivita
Vstup – HDMI 1.4 × 1, DisplayPort 1.4 x 1, USB-C × 1 (z ďalšieho zariadenia, režim DP Alt, údaje, napájanie až do 90 W),
HDCP – HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort/USB typu C); HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort/USB typu C),
HBR 3 – HBR 3 (DisplayPort/USB typu C)
Výstup signálu – 1 × výstup DisplayPort
Rozbočovač USB – USB 3.2 Gen 2/10 Gb/s, USB typu C z ďalších zariadení × 1 (údaje), USB typu A do ďalších zariadení × 4 (s 1 portom B.C 1.2 s podporou rýchleho nabíjania), USB typu C do ďalších zariadení × 1 (údaje, napájanie 15 W)
Zvuk – Výstup zvuku/mikrofón v kombinovanom konektore
RJ45 – Ethernet LAN až do 1G*, Wake On LAN

Oddelená synchronizácia, KVM, MultiView

Zapožičal: Philips

Cena: 362 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.