Predstavenie modelu Pixel 8a sa očakávalo o pár dní, Google ho však vypustil v tichosti do predpredaja.

O telefóne s označením Pixel 8a sme už počuli veľa informácií. Predstavený mal byť počas konferencie Google I/O 2024, ktorá sa uskutoční už 14. mája. Dostupná bude online, takže na vypustenie noviniek od Googlu sa môžete pozrieť aj vy. Azda nikto však nečakal, že Google vypustí model Pixel 8a už skôr a začne s jeho predobjednávkami. To sa však stalo a niektorí záujemcovia už teraz môžu využiť úvodnú ponuku či výkupný bonus.

Pôvodné úniky odkazovali aj na to, že Google spustí oficiálnu distribúciu predaja smartfónov aj na Slovensku, resp. aj v Českej republike. Celkovo sa malo pridať na distribučný zoznam Googlu niekoľko nových krajín, žiadna však zatiaľ nový Pixel nemá dostupný. Google Store sa totiž spustil napríklad v Českej republike, na Slovensku ho ale k dispozícii ešte nemáme.

Pixel 8a a jeho špecifikácie

Model Pixel 8a naplnil očakávania fanúšikov a prichádza s čipom Tensor G3. Tento čip poháňa aj model Pixel 8 Pro, ktorý je výrazne drahší. Ide o kompaktný telefón so 6,1″ displejom typu OLED a s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Samozrejmosťou je najnovší Android 14 s aktuálnou bezpečnostnou záplatou z hľadiska operačného systému. Google pritom uvádza, že model bude podporovať až 7 rokov aktualizácií. Pixel 8a je dostupný v pamäťovej konfigurácii s 8 GB LPDDR5x RAM a úložiskom UFS 3.1 s kapacitou 128 alebo 256 GB.

Pixel 8a v českom Google StoreZdroj: TOUCHIT
Pixel 8a v českom Google Store

Hlavný snímač fotoaparátu má 64 Mpx a dopĺňa ho 13 Mpx ultraširokouhlý snímač. Selfie snímky taktiež vytvára 13 Mpx snímač. Google tu však prichádza s funkciami AI pre fotografovanie a úpravu snímok, čo je skvelou správou napríklad pre fanúšikov mobilnej fotografie. Kapacita batérie smartfónu je 4492 mAh, rýchlosť nabíjania však nie je zatiaľ uvedená ani na zozname špecifikácií v Google Store.

Cena telefónu v Českej republike je 14 490 českých korún pre nižšiu pamäťovú konfiguráciu. V prepočte tak ide o približne 580 eur a telefón je dostupný v štyroch farbách. Na výber je teda medzi zelenou, modrou, porcelánovou a čiernou.

Český Google Store je spustený

Ako sme už uviedli, oficiálna distribúcia modelu Google Pixel 8a sa dostala aj do Českej republiky. V čase písania tohto článku však v rámci tohto obchodu nie je možné vyhľadať slovenskú verziu obchodu. Predpokladáme teda, že Google ju spustí v blízkej dobe, prípadne jej spustenie odloží o nejaký čas. Zaujímavosťou však je, že model Pixel 8a nie je možné nájsť ani u veľkých predajcov na slovenskom trhu mimo Googlu, české verzie e-shopov však už prijímajú aj predobjednávky.

V ponuke českého Google Store sú aj slúchadlá či príslušenstvo k telefónom v podobe ochranných krytov, 30 W nabíjacieho adaptéra alebo kábla na nabíjanie. Google však umožnil oficiálnu kúpu modelov Pixel 8 a Pixel 8 Pro taktiež prostredníctvom tohto obchodu. Veríme, že sa oficiálna distribúcia dostane časom aj na Slovensko, no aj s príchodom Googlu do ČR majú Slováci ich produkty o čosi bližšie.

Zdroj: Google Store (1, 2)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.