Tento týždeň Sony uvoľnilo system update 4.0 pre PS4. Posledných pár týždňov sme ho už skúšali v beta verzii, finálna prináša ešte pár vylepšení.

Napriek tomu, že Sony vyzdvihovalo hlavne pridanie HDR, z užívateľského hľadiska sa jedná o zanedbateľné vylepšenie – najmä v porovnaní s ostatnými novými funkciami.

Zásadnou zmenou sú vylepšenia užívateľského rozhrania. Po podržaní PS tlačidla sa na ľavej strane obrazovky objaví rýchle menu s najdôležitejšími funkciami. Šikovné je, že umožňuje popridávať si doň ďalšie položky, podľa toho, k čomu chcete mať rýchly prístup. Dokonca si môžete zoradiť položky v rýchlom menu podľa svojich preferencií. Ak používate Spotify, môžete jednoduchšie ovládať hudbu priamo z rýchleho menu, aj bez spúšťania aplikácie.

screen-rychle-menu_web2016_8

Screen rýchleho menu

Druhou zásadnou zmenou v užívateľskom rozhraní je možnosť vytvárania zložiek na hlavnej obrazovke. Do nich potom môžete, pomocou prekvapivo jednoduchého rozhrania, usporiadať hry a aplikácie. Tie si tiež môžete v jednotlivých zložkách zoradiť do poradia aké chcete.

screen-hlavne-menu_web2016_8

Screen hlavného menu

Nový update prináša aj podporu prenosu dát z konzoly do konzoly cez LAN. Praktické využitie funkcie je pri kúpe PS4 Pro – jednoducho si cez LAN môžete preniesť do novej konzoly všetky dáta a nastavenia.

Sony tiež vydalo novú verziu aplikácie PS4 Remote Play pre počítače. Keďže nová PS4 Pro bude podporovať streamovanie v rozlíšení 1080p, pribudla táto možnosť aj v aplikácii na PC. Skúšali sme ju aktivovať s bežnou PS4, žiaľ, privítala nás len správa, že streamovanie vo Full-HD podporujú len modely zo série CUH-7000 a náš stream bude obmedzený na 720p rozlíšenie.

Screen nastavenia streamu

Screen nastavenia streamu

Subjektívne nám však pripadá, že Sony zlepšilo spôsob streamovania – tam, kde sme predtým mali problém so streamom 540p pri 30 fps nám dnes plynulo ide stream v 720p pri 60 fps. Zlepšila sa aj odozva, ale stále nie dosť na to, aby sme v online súboji COD: Black Ops 3 neutrpeli krutú porážku. Ale pri hrách, ktoré nevyžadujú tak rýchle reakcie, je streamovanie do PC veľmi použiteľnou možnosťou.

Screen z hry

Screen z hry

Viacerí ľudia spochybňovali HDR funkciu na PS4 z dôvodu hardvérových limitácií. PS4 má HDMI port certifikovaný na úrovni 1.4a, pričom Blu-Ray asociácia sa rozhodla v prípade Ultra-HD diskov pre štandard HDR10, ktorý zase pre správne fungovanie vyžaduje štandard HDMI 2.0a. Vtip je v tom, že HDR10 nie je jediný štandard pre HDR a napríklad Dolby Vision vyvinulo štandard, ktorý sa uspokojí aj s HDMI 1.4b. Otázne je, či má PS4 HDMI port schopný vyšších prenosových rýchlostí, ako štandard 1.4a, na ktorý je certifikovaný, alebo bola niektorá z technológií zobrazovania HDR modifikovaná natoľko, aby umožnila efektívne HDR zobrazovanie aj pri HDMI 1.4a. To by však muselo objasniť priamo Sony.

Screen HDR

Screen HDR

Nám sa podarilo funkciu HDR zapnúť na strane PS4, ale zatiaľ sme ju nemali možnosť vyskúšať s HDR kompatibilným zobrazovacím zariadením.

Celkovo hodnotíme nový update pre PS4 pozitívne. Prináša viacero významných zmien a vylepšení, pričom asi najviac sa nám páči možnosť konečne si spraviť poriadok na obrazovke a usporiadať hry do zložiek.

Autor: Pavol Ondruška