Sony aktualizuje portfólio herných konzol.

K PlayStation 4 sa pridal nový model PS4 Pro, ktorý prináša doteraz nevídaný medzigeneračný skok. Novinka je totiž viac ako 2-násobne výkonná v porovnaní s 3 roky starou PS4-kou.

Z pohľadu používateľov herných konzol ide o úplne nový prístup výrobcov. Tento segment zariadení doteraz fungoval podľa jasne daných pravidiel. Na trhu sa objavila jedna generácia a o 7 až 8 rokov prišiel plnohodnotný nástupca. Pokiaľ sa medzičasom začala predávať ďalšia verzia konzoly od rovnakého výrobcu, išlo väčšinou o to isté zariadenie len s iným dizajnom a menšími rozmermi. Tak je tomu aj tento rok – Microsoft uviedol Xbox One S a Sony predstavilo PlayStation 4 Slim v tenšom dizajne. Avšak, Sony takisto začalo predávať PlayStation 4 Pro.

Zvládne hranie v rozlíšení až 4K

Reč čísel je jednoznačná. Xbox One S má výkon na úrovni 1,4 teraflopu, klasický model PlayStation 4 ponúka o trochu viac výkonu (1,84 teraflopu) a novinka PlayStation 4 Pro dosahuje až 4,2 teraflopu. V porovnaní s PS4 je model Pro viac ako 2-násobne výkonný. Sony a vývojári hier tento výkon využívajú k tomu, aby hráčom ponúkli hranie v rozlíšení až 4K. Niektoré hry bežia v natívnom UHD rozlíšení, iné sa tzv. „upscalujú“ – obraz sa prepočítava z nižšieho rozlíšenia. Z PlayStation 4 Pro však vo vybraných hrách profitujú aj používatelia bez 4K televízorov. Full HD rozlíšenie ponúka detailnejšiu grafiku alebo väčší počet vykresľovaných snímok za sekundu.

Je dôležité spomenúť, že hoci PS4 Pro ponúka viac výkonu, pre obe verzie konzoly PlayStation 4 budú vychádzať totožné hry. Nemalo by sa tak stať, že sa objaví titul, ktorý bude exkluzívny iba pre PS4 Pro. Hlavný rozdiel medzi oboma zariadeniami tak spočíva najmä v tom, že Pro verzia je prezentovaná ako konzola, ktorá ponúka hranie v rozlíšení až 4K a pokiaľ máte doma 4K televízor, mali by ste si kúpiť práve túto výkonnejšiu verziu.

Lepšiu grafiku neponúknu všetky hry

Druhou dôležitou informáciou je fakt, že nie všetky hry budú automaticky profitovať z extra výkonu PS4 Pro. Vývojári musia konkrétnu hru optimalizovať. V prípade už vydaných titulov je tak na trhu takmer 50 hier, ktoré sú nejakým spôsobom prispôsobené pre výkonnejšiu PlayStation. Buď ponúkajú vyššie rozlíšenie, podporu technológie HDR alebo v niektorých prípadoch nechajú hráča vybrať si, či preferuje vyššie rozlíšenie alebo Full HD rozlíšenie s lepšou vizuálnou kvalitou či väčším počtom vykreslených snímok za sekundu. Vo výsledku tak vzniká podobná situácia ako v prípade počítačov, kde si hráči prispôsobujú nastavenie. Samozrejme, možností je v prípade PS4 Pro oveľa menej a ponúknu ich len niektoré hry, ale je to niečo nové. Na takéto možnosti neboli konzolisti doteraz zvyknutí.

Pre vývojárov znamená PS4 Pro (voliteľnú) prácu naviac. Pokiaľ hru neprispôsobia pre výkonnejšiu konzolu, hra bude samozrejme fungovať. Nebude však využívať potenciál extra výkonu. A pokiaľ sa rozhodnú hru prispôsobiť, musia ju optimalizovať pre ďalšie extra konfigurácie. Minimálne pre klasickú PS4 a potom pre kombináciu PS4 Pro + 4K TV a PS4 Pro + Full HD televízor. V praxi to nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a aj preto sa v posledných týždňoch objavili správy od hráčov a zahraničných médií, ktoré poukazovali na občasné problémy v prípade niektorých hier. Jednoducho, hra bežala stabilnejšie na PS4 ako na výkonnejšom modeli PS4 Pro, kde sa občasne objavil pokles vykresľovaných snímok za sekundu. Nejde o nič drastické, týka sa to iba malého počtu titulov a v prípade niektorých hier pokles fps prakticky ani nepocítite, ale hráči neboli nadšení z toho, že im hra na výkonnejšej verzii konzoly fungovala horšie. Dá sa očakávať, že vývojári sa časom v optimalizácii zdokonalia a tieto problémy sa už nebudú objavovať. Niektoré z nich už stihli odstrániť aktualizácie. My sme sa v nami testovaných hrách s týmto úkazom nestretli alebo sme ho nevnímali.

S tretím USB portom a 4K videom

PlayStation 4 Pro prináša iba kozmetickú zmenu dizajnu. Konzola sa podobá na Slim verziu PS4-ky, má však tri „poschodia“. Sony do výbavy zaradilo aj tretí USB port, ktorý je umiestnený na zadnej strane konštrukcie. Ten oceníte v kombinácii s virtuálnou realitou PlayStation VR, ktorá vyžaduje prepojenie s konzolou práve pomocou USB portu. PS VR by mala takisto profitovať z extra výkonu Pro verzie, ale reálny prínos ukáže až čas. Zatiaľ sú pre novú konzolu optimalizované iba niektoré hry a tie ponúkajú o niečo lepšie vizuály a grafické efekty, čo sa pozitívne podpisuje pod celkový zážitok. Ak kúpu PS VR zvažujete a doma nemáte žiadnu konzolu PlayStation 4, odporúčame kúpiť balíček PS VR + PS4 Pro.

Nová konzola takisto umožňuje prehrávať video v 4K rozlíšení. Týka sa to však iba internetových služieb ako Netflix alebo YouTube. Blu-ray disky vám PS4 Pro v 4K rozlíšení neprehrá, vo výbave je iba klasická Blu-ray mechanika. Sony očividne nechce konkurovať vlastným 4K Blu-ray prehrávačom, ktoré nedávno firma predstavila. Konkurenčný Xbox One S však 4K Blu-ray disky prehrá bez problémov.

Verdikt

PlayStation 4 Pro stojí 390 eur a ponúka 1 TB pevný disk. Slim model klasickej PS4 kúpite v 500 GB verzii o 95 eur lacnejšie. Pokiaľ doma nemáte žiadnu konzolu a chcete kúpiť PlayStation, odporúčame vybrať PS4 Pro. Je to investícia do budúcnosti. Pokiaľ PS4 už doma máte a zvažujete výmenu za výkonnejšiu verziu, počkajte ešte minimálne rok. Dnes má zmysel nad výmenou uvažovať iba za predpokladu, že máte 4K televízor alebo ste prepadli PS VR a chcete najlepšiu možnú vizuálnu kvalitu.

Cena: od 389,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Xbox One alebo PlayStation 4: Ktorú konzolu si vybrať?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit