Japonská spoločnosť iba nedávno potvrdila, že podpora variabilnej obnovovacej frekvencie príde čoskoro.

Toto vyjadrenie je pomerne veľkým prekvapením, pretože konzola je vybavená portom HDMI 2.1, ktorý VRR (variable refresh rate) štandardne podporuje. Napríklad všetky konzoly Xbox Series X, Series S a One X podporujú VRR, čo sa ukazuje ako skvelá funkcia nielen pre hráčov PC, ale aj pre konzolových hráčov. Najmä preto, že tieto zariadenia dokážu obsah prehrávať pri 120fps / 1080p aj 4K. Niektorým hrám dokáže táto funkcia poskytnúť plynulejší herný zážitok. 

Nezabudnite, že aj keď budete vlastniť konzolu PlayStation 5 a Sony uvoľní aktualizáciu s podporou VRR, funkcia nemusí byť podporovaná vašim televízorom. Ten by mal mať tiež podporu HDMI 2.1, aby bolo možné používať funkciu VRR.

Ako funguje variabilná obnovovacie frekvencia?

VRR umožňuje televízoru prispôsobiť svoju obnovovaciu frekvenciu v reálnom čase výstupom snímkovej frekvencie pomocou hernej konzoly alebo počítača. Zatiaľ čo film alebo televízna relácia bežia pri konštantnej snímkovej frekvencii (zvyčajne 24 snímok za sekundu pre filmy a 24 snímok za sekundu alebo 50/60 snímok za sekundu pre televízne programy), snímková frekvencia hry sa neustále mení v závislosti od prebiehajúceho spracovania.

Pokojnejšia časť hry môže bežať pri relatívne konzistentnej snímkovej frekvencii, povedzme, 50 snímok za sekundu (aj keď v skutočnosti bude toto číslo takmer vždy kolísať), ale pri náhlom výbuchu je vidieť, že konzola musí začať oveľa intenzívnejšie pracovať, pričom snímková frekvencia môže klesnúť na 30fps alebo dokonca nižšie. 

Tieto sústavné a náhle zmeny v snímkovej frekvencii môžu spôsobiť trhanie obrazu na displejoch, ktoré bežia pri statických obnovovacích frekvenciách.

Televízor, ktorý podporuje VRR, bude dynamicky priraďovať svoju obnovovaciu frekvenciu k snímkovej frekvencii hry, pričom bude držať krok so všetkými týmito zmenami. Výsledkom je plynulejší a konzistentnejší zážitok z hrania.

Zdroj: GSMArena, WhatHiFi

Prečítajte si aj:

Xbox Series X: Plynulý prechod do novej generácie (RECENZIA)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.