Zdá sa však, že budúci majitelia sa budú musieť pripraviť na niekoľko obmedzení.

Japonská spoločnosť svoju dominanciu na trhu s herným konzolami dokazuje už veľmi dlho. Inak tomu nebolo ani v segmente prenosných konzol, kde svoju dôležitú úlohu zohrali modely PSP alebo PS Vita. Na základe zverejnených správ sa však zdá, že spoločnosť Sony v segmente prenosných konzol ešte nepovedala svoje posledné slovo.

Portál 9to5google informuje o pripravovanej prenosnej konzole PlayStation Q Lite. Toto zariadenie vraj pripomína ovládač PlayStation 5 DualSense. To by malo byť vybavené 8-palcovým dotykovým LCD displejom. Ten sa nachádza uprostred ovládača, avšak zdá sa, že konzola príde s jedným zásadným obmedzením. Údajne bude fungovať len s aplikáciou PlayStation Remote Play od spoločnosti Sony.

PlayStation 5 DualSenseZdroj: TOUCHIT
PlayStation 5 a jeho ovládač DualSense, ktorý je perfektný

To znamená, že toto prenosné zariadenie bude schopné hry iba streamovať, ale nebude schopné ich spúšťať bez internetu. O vyvíjanom prenosnom zariadení spoločnosti Sony je známych iba veľmi málo informácií, čiže nevieme ani to, či konzola bude vôbec schopná sa pripojiť k iným cloudovým službám. Na základe niektorých indícií sa však zdá, že konzola bude podobná riešeniu, ktoré ponúka Nintendo Wii U GamePad. Ovládač / konzola sa k hlavnej jednotke Wii U pripája prostredníctvom upraveného protokolu Wi-Fi s nízkou latenciou. Je však potrebné, aby sa hráč s GamePadom nachádzal v rovnakej sieti ako konzola.

Q Lite bude vybavený adaptívnymi spúšťačmi, reproduktormi, tlačidlami hlasitosti a 3,5 mm audio konektorom. Displej bude mať rozlíšenie 1080p / 60 fps. Predpokladá sa, že Q Lite bude možné používať výlučne s konzolami PS5.

Uvedenie prenosnej konzoly / ovládača sa očakáva niekedy na jeseň tohto roka. Súčasne by mala byť uvedená aj nová verzia konzoly PlayStation 5 s odpojiteľným diskom. Neskôr v roku 2024 by mala byť dokonca uvedená konzola PlayStation 5 Pro.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.