Hokej sa hrá stále s pukom, na ľade a na dve brány, ale niektoré veci sa zmenili.

V magazíne touchIT máme limitovaný priestor na články, ktoré nesúvisia priamo s IT tematikou. „Oddychová stránka“ zväčša pripadne na úvodník a ten je v plnej réžii Ondreja. Nielen kvôli tomu, že je šéfredaktor, ale aj preto, že má najzábavnejšie historky. Ak s ním cestujete, je veľká pravdepodobnosť, že niečo nebude v poriadku.

Naša cesta na majstrovstvá sveta v hokeji do Ostravy však bola nezaujímavá. Všetko išlo podľa plánu a nič zaujímavé sa nedialo. Asi aj kvôli tomu, že Ondrej s nami necestoval :). Priebeh hokeja taktiež nemá zmysel popisovať – pravdepodobne ste ho sledovali v televízii. Alebo ste si aspoň pozreli zostrih stretnutia. Ak nie, prikladáme užitočné video:

Počas cesty späť sme sa však zamysleli nad tým, čo všetko sa počas posledných 11 rokov zmenilo. A prišli sme na tieto fakty:

Foťáky už väčšina ľudí necháva doma, na hokej si berú len telefón

Nájde sa pár fajnšmekrov, ktorí idú na hokej s fotoaparátom. Väčšine však postačí moderný smartfón. Fotky majú viac ako dostatočnú kvalitu a video výborne zachytí atmosféru. Mimochodom, nedávno sme s Mišom polemizovali o tom, či fotiť s fotoaparátom alebo so smartfónom. Mišo velebil zrkadlovky, avšak s nimi vás na hokej nepustia.

Na hokeji sa dnes fotí smartfónmi

Na hokeji sa dnes fotí smartfónmi

Správna fanzóna má Wi-Fi pripojenie a skrinky s nabíjačkami

Fanúšikom už nestačí pivo a klobása. Každá správna fanzóna musí byť dnes vybavená Wi-Fi pripojením do internetu (aby mohli fotky zdieľať na sociálnych sieťach, resp. poslať rodine a neskrachovali z roamingových poplatkov) a skrinkou s nabíjačkami telefónov (aby bolo možné fotky aspoň spraviť). Pred 11 rokmi sme nabíjačky nepotrebovali – telefóny vydržali na jedno nabitie fungovať aj týždeň. Na druhej strane, nič sme s nimi neodfotili.

Správna fanzóna musí mať dnes Wi-Fi hotspot. A ideálne aj nabíjačky na telefón

Správna fanzóna musí mať dnes Wi-Fi hotspot. A ideálne aj nabíjačky na telefón (Autor: FB Orange)

Hokej sa už vysiela v širokouhlom formáte a v HD…

Predchádzajúce majstrovstvá sveta v Čechách sme sledovali v „kocke“ s pomerom strán 4:3 a v nižšom rozlíšení, ako je dnes štandard. O HD vysielaní sa nám vtedy ani nesnívalo. Aj napriek tomu bol ten hokej krajší. Aspoň zápasy Slovenska.

Zaspomínajte si, ako sme pred 11 rokmi sledovali hokej, ale aj ako naši chlapci hrali

… a pozrieme si ho aj na telefóne

Jedna pikoška z cesty. V autobuse sme pomocou smartfónu sledovali živé vysielanie zápasu Nórsko – Bielorusko. Aby sme vedeli, či naši budú mať motiváciu hrať alebo cestujeme na exhibičný zápas. Som zvedavý, akým spôsobom budeme hokej „mobilne“ sledovať o 11 rokov. Žeby vo virtuálnej realite?

Aj Peter Bondra objavil čaro sledovania hokeja v tablete a telefóne

Aj Peter Bondra objavil čaro sledovania hokeja v tablete a telefóne. Nezmešká už žiadny gól

Viac sa fotíme. Jedno selfie nestačí, trendom je dvojité selfie

Organizátori využívajú silu sociálnych médií. Pred 11 rokmi by nás asi predstava, že sa fotíme telefónom a fotku zdieľame na nejakom Instagrame, rozosmiala. Dnes je to však štandard a tohtoročné MS v hokeji sa držia hesla „čím viac, tým lepšie„. Preto je hlavným cieľom odfotiť sa, fotku správne označiť tagom a počas prestávky čakať, (či) až sa objaví na veľkej obrazovke nad ľadom. A vtedy sa treba odfotiť opäť – lebo dvojité selfie predsa nemá hocikto.

Nám sa dvojité selfie nepodarilo. Máme aspoň "jednoité"

Nám sa dvojité selfie nepodarilo. Máme aspoň „jednoité“

Ak si zabudneme zameniť hotovosť, zaplatíme kartou. Aj bezkontaktne

Jedna z pozitívnych zmien. Do Čiech si síce musíme zamieňať peniaze aj dnes, avšak ak zabudnete, (resp. hotovosť necháte doma) na mnohých miestach vás zachránia platobné terminály. Tie podporujú aj bezkontaktné platby. Ako sme bez platobných kariet mohli žiť? Mimochodom, prekvapením bola komunikácia s predavačmi v oficiálnom obchode s reklamnými predmetmi. Dohovoríte sa s nimi len po anglicky.

Boba a Bobka nemali. Ale dalo sa platiť kartou

Boba a Bobka nemali. Ale dalo sa platiť kartou

Realistickým cieľom už nie je medaila, ale postup do štvrťfinále

Technológie (nachvíľu) bokom. Hlavný rozdiel, ktorý sme si všimli, bol v hre nášho tímu. Slovensko už nie je tá krajina, ktorá bola čiernym koňom turnaja. Naši dokážu prekvapiť aj dnes (dôkazom bola druhá tretina proti USA), avšak ich možnosti sú niekde inde, ako boli pred 11 rokmi. Aj preto Orange zmenil slogan „Naše srdcia bijú pre hokej“ na „Podporujeme súčasné aj budúce hokejové hviezdy“. V lepšiu budúcnosť veríme spoločne s operátorom.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit