Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obzvlášť staršie prístroje mávajú s vysokými letnými teplotami problém, takže sa často stáva, že doslúžia práve počas prázdnin. Nielen v tomto prípade potom oceníte tipy, ako vyberať chladničku novú.

Koľko členov býva vo vašej domácnosti? Na každého by malo pripadať 50 až 70 litrov objemu chladničky a 20 litrov objemu mrazničky. Štvorčlenná rodina by teda nemala kupovať chladničku s menším objemom ako 200 litrov a s minimálne 70-litrovou mrazničkou, radšej však siahnite po ešte trocha priestornejším spotrebičom – nie každý výrobca odpočíta od uvedeného objemu všetky police a zásuvky, ktoré potom celkový objem znižujú. „Chladiaci priestor by ste ale mali využívať aspoň zo 70%, pretože za každých nevyužitých 10 litrov objemu chladničky zaplatíte ročne na elektrine takmer o tisíc korún viac,“ vysvetľuje Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datart.

„Ďalším dôležitým kritériom je energetická náročnosť. Treba brať do úvahy, že chladnička na rozdiel od iných spotrebičov beží neustále, takže sa oplatí siahnuť po tých najúspornejších,“ konštatuje Iva Pavlousková. Trieda A +++ môže mať spotrebu len 0,3 kWh za deň, teda prevedené na peniaze zhruba 8 centov. Štandardom je dnes už tiež možnosť nastaviť si vnútornú teplotu, obvyklé hodnoty bývajú 5 stupňov v chladničke a -18 stupňov v mrazničke. Keď budete chcieť nižšiu teplotu, každý stupeň nadol zvýši spotrebu asi o 6%. Výrobcovia zároveň uvádzajú údaj o ročnej spotrebe v kWh na rok, ktorá je ale len orientačná. V praxi je dôležité, ako často chladničku používate.

„Oceníte i rad moderných technológií – napríklad beznámrazovú „No Frost“, ktorá pozitívne ovplyvňuje aj spotrebu energie a nemusíte s ňou spotrebič odmrazovať ručne. Každý milimeter námrazy zvyšuje spotrebu o 10%,“ dopĺňa Iva Pavlousková. Technológia Multi Flow zasa zaručuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu a rovnakú teplotu vo všetkých častiach chladničky. Box Fresh Zone alebo nulová zóna udržuje teplotu okolo 0 °C a hodí sa tak pre skladovanie čerstvého mäsa, zeleniny či ovocia. Zákaznícky obľúbená je aj antibakteriálna ochrana ničiaca baktérie a plesne.

Pri výbere si všímajte aj uvedenej hlučnosti, obzvlášť ak bývate v malom byte a budete ju mať umiestnenú v blízkosti spálne. „Norma uvádza 47 dB, ale ponúkame aj spotrebiče s hlučnosťou pod 30 dB. Hlučnosť chladničky navyše môžete ovplyvniť aj sami, napríklad tým, že do priestoru umiestnite dostatok tlmiacich prvkov – teda záclon, závesov či kobercov,“ dopĺňa Iva Pavlousková.

Ak nechcete riešiť, čo s vyslúžilým spotrebičom, môžete si pri nákupe nového zvoliť službu Datart doprava. Vyškolení zamestnanci Datartu vám novú chladničku vynesú až do bytu, ihneď ju zapoja, ukážu vám, ako funguje, upracú a odvezú obaly aj starý spotrebič určený na ekologickú likvidáciu. Datart dopravu môžete využiť v rámci celej SR, teda napríklad aj na chatu či chalupu.

Produktové tipy:

Voľne stojaca chladnička s mrazničkou ETA Retro

Zvonka vás nadchne očarujúci retro dizajn, zvnútra potom rad moderných technológií. Ponúka chladiaci priestor s objemom 216 litrov a mrazničku s objemom 84 litrov, je teda ideálny až pre štvorčlennú rodinu. Mraznička dôkladne zamrazí až 4 kg potravín počas 24 hodín, priehradky v chladničke sú priehľadné pre maximálnu prehľadnosť a vnútro je osvetlené pomocou úsporných LED svietidiel. Energetická trieda je A ++, hlučnosť 42 dB a vybrať si môžete z béžového, červeného alebo čierneho prevedenia. Cena je 764,90 €.

Voľne stojaca chladnička s mrazničkou Whirlpool B TNF 5323 OX

Moderná kombinovaná chladnička v nerez prevedení ponúka nadštandardný objem 450 litrov (302 l chladnička + 148 l mraznička) a maximálne úspornú (A +++) a tichú prevádzku (max. 39 dB). Chladnička disponuje beznámrazovou No frost technológiou a je vybavená unikátnym systémom „šiesty zmysel“ FreshLock, ktorý obnovuje teplotu 5x rýchlejšie, čím šetrí peniaze a zachováva maximálnu kvalitu skladovaných potravín. Systém Multiflow potom zaručuje rovnomernú distribúciu vzduchu a vlhkosti v chladničke a využijete aj špeciálnu zásuvku vhodnú na skladovanie mäsa, rýb a lahôdkových potravín. Cena je 799 €.

Malá chladnička s mrazničkou Electrolux ERF1904FOW

Ponúka celkový objem 184 litrov (166 chladnička + 18 mraznička), takže je ideálna pre trojčlennú domácnosť. Vďaka funkcii automatického odmrazovania nemusíte chladničku odmrazovať ručne, vďaka tichému chodu (len 40 dB) vás nebude rušiť a mraznička zvládne behom 24 hodín zamraziť približne 2 kg potravín. Energetická trieda je A +, akumulačná doba pri výpadku elektrickej energie potom 11 hodín. Cena je 259 €.

Vstavaná chladnička Zanussi ZBB28465SA

Svojím objemom 202 litrov v chladiacej časti a 75 litrov u mrazničky sa skvele hodí pre štvorčlennú rodinu. Ponúka aj funkciu rýchleho zmrazenia, dotykové ovládanie, LED osvetlenie alebo špeciálny ventilátor, ktorý sa postará o rovnomernú cirkuláciu vzduchu vo všetkých častiach chladničky. Energetická trieda je A+ a hlučnosť iba 36 dB. Cena je 389 €.

Americká chladnička LG GSL760PZUZ

Máte veľkú rodinu? Alebo len často organizujete večere pre priateľov? Potom sa zamilujete do americkej chladničky o obrovskom objeme 601 litrov, ktorá okrem toho ponúka aj technológiu Total No Frost, Multi-Air Flow alebo Deodorizér pre sviežejší vzduch. Ak si radi pochutnáte na chladených nápojoch, oceníte aj vstavaný výrobník ľadu či nápojový automat. Chladnička ponúka aj LED osvetlenie, LED displej na dverách, inteligentnú diagnostiku Smart Diagnosis alebo alarm otvorených dverí. Energetická trieda je A++ a lineárny kompresor zabezpečuje nižšiu hlučnosť a o 20% nižšiu spotrebu energie. Cena je 1 099 €.

 

Všetky produkty kúpite v kamenných predajniach Datart alebo na www.datart.sk.

Značky: