Internetom koluje ďalší podvod.

Podvodné emaily sú bežnou súčasťou online života. Dalo by sa povedať, že neprejde deň bez toho, aby nám v schránke nejaký z takýchto emailov nepristál. V lepšom prípade tieto emaily neprejdú cez spamový filter poskytovateľa elektronickej pošty, v horšom prípade si ho nájdeme v schránke doručenej pošty.

Podvodné emaily majú rôznych „odosielateľov. Útočníci sa niekedy vydávajú za poštu, inokedy za banku či Facebook a najnovšie to skúšajú pod hlavičkou Ministerstva financií Slovenskej republiky. Na tento podvod ste nás upozornili aj vy a do redakcie ste nám preposlali príklad podvodného emailu, ktorý vraj posiela Ministerstvo financií SR.

Podvodníci sa v tomto prípade snažia motivovať ľudí, aby ťukli na podvodný odkaz pod vidinou vrátenia dane. Je zrejmé, že komunikácia so štátom takto nefunguje, avšak niektorí používatelia sa môžu nechať nachytať.

Podvodný email, ktorý sa tvári, že ho poslalo Ministerstvo financií Slovenskej republikyZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Podvodný email, ktorý sa tvári, že ho poslalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky

Na čo si dať pozor pri podvodných emailoch?

V prípade emailov, pri ktorých si nie ste istý ich odosielateľom, odporúčame skontrolovať emailovú adresu, z ktorej bola správa odoslaná (toto však vedia útočníci niekedy zamaskovať a stalo sa tak aj v tomto prípade) a najmä webovú adresu odkazu, na ktorý vás email posiela. Aj v tomto prípade vidíte, že adresa webovej stránky okamžite vzbudzuje podozrenie a nemá nič spoločné s ministerstvom.

My sme na podvodný odkaz skúsili zo zvedavosti kliknúť. Na pokus o podvod nás však našťastie upozornil aj internetový prehliadač, ktorý môže byť v niektorých prípadoch záchranou, ak v nepozornosti kliknete na odkaz v podvodnej správe. A pokiaľ máte pochybnosti o pravosti emailu, vždy môžete priamo kontaktovať inštitúciu, ktorá vám vraj správu odoslala a overiť si, či to tak bolo.

Predíďte podobným internetovým hrozbám používaním správneho antivírusového riešenia.

Na podvodný odkaz vás v niektorých prípadoch upozorní internetový prehliadačZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Na podvodný odkaz vás v niektorých prípadoch upozorní internetový prehliadač

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit