Portály s inzerciou sú bežným terčom podvodov. Bazoš sa aj tento raz dostal do hľadáčika podvodníkov.

O novom podvode informovala Polícia SR na svojom Faceboooku s názvom Hoaxy a podvody – Polícia SR. Teraz sa rozhodli ísť inou cestou ako pýtanie si potvrdzovacieho SMS kódu. Na svoj podvod využívajú platformu WhatsApp.

Tam dostane používateľ správu o tom, že druhá strana má o tovar záujem a zaplatí zaň hneď. Namiesto pýtania si čísla účtu si ale pýta údaje z platobnej karty. Treba kliknúť na link, kam predávajúci tieto údaje vyplní. Je to podvod, ktorý sa dá ľahko odhaliť, no nie každý sa orientuje v tejto problematike.

Podľa našej mienky spadá do kategórie rizikových podvodov a nechať sa oklamať môže byť jednoduché. Polícia na svojom Facebooku odôvodňuje spôsob, prečo je tento postup falošný a celkovo podozrivý:

Následne pošle predávajúcemu link, v ktorom je logo bazosu.sk a aj logo Slovenskej pošty. Akonáhle kliknete na tento odkaz, tak máte vyplniť číslo karty a všetky údaje s kartou späté. Dôvod? Aby vám mohol peniaze poslať na váš účet. Na to však kupujúcemu stačí číslo účtu, nie karty.

Ak už ste sa stali obeťou podvodu, treba volať do banky, nech vám zablokujú kartu a oznámiť tento podvod na polícii.

Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR

Prečítajte si aj:

Podvod s SMS správami od PayPalu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.