Podvodníci sú čoraz vynaliezavejší. 

Slovenskí používatelia v týchto dňoch začali v čoraz väčšej miere dostávať do svojej mailovej schránky podvodný email, ktorý sa vydáva za notifikáciu od Slovenskej pošty. V tele správy sa nachádza pomerne nenápadný a vierohodne vyzerajúci text, ktorý zákazníka informuje o uložení zásielky na pošte.

Podstatne nebezpečnejší je záver e-mailu, ktorý používateľa presmeruje na stránku, do ktorej je možné vkladať platobné údaje debetnej alebo kreditnej karty a je tak možné uhradiť sumu za vymyslený balík, ktorý je „vraj“ uložený na pošte.

Podvody na internete - Slovenská pošta

Upozorňujeme, že ide o podvod a v žiadnom prípade nezadávajte žiadne údaje o vašej platobnej karte. Aj keď suma prvej platby nie je vysoká, podvodníci sa týmto spôsobom môžu dostať k údajom vašej platobnej karty.

Platobná brána presmeruje používateľa na taliansku stránku www.thermolinessteel.it, takže stránka rozhodne nepochádza zo Slovenska a už vôbec nie od Slovenskej pošty.

Podvody na internete - Slovenská pošta

Platobná brána dokonca uvádza platbu v nesprávnej mene

Klienti Slovenskej pošty môžu podľa viacerých faktorov rozpoznať, že ide o podvod:

  • Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Za zásielku zaplatí klient buď pri objednávaní tovaru, teda priamo eshopu, alebo na dobierku, teda pri prevzatí zásielky – a to hotovosťou alebo kartou. Adresát zaplatí za zásielku kuriérovi, pri priehradke na pobočke alebo v BalíkoBOXe.
  • Slovenská pošta uvádza vo svojich e-mailoch ako trackovacie číslo podacie číslo zásielky, ktoré pozostáva z prefixu (2 písmena), 9 čísel a sufixu (2 písmená na konci, ktoré označujú kód krajiny)

Prečítajte si aj:

Android Auto: Ako používať túto aplikáciu aj so staršími smartfónmi?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.