Fínska firma Polar Night Energy skúša skladovať obnoviteľnú energiu namiesto klasických batérií v piesku.

Spoločne s energetickou spoločnosťou Vatajankoski vybudovala v elektrárni v západnom Fínsku akumulačný systém, ktorý dokáže elektrinu ukladať vo forme tepla do obyčajného piesku. Ako uvádza portál Engadget.com, Fíni tvrdia, že ich systém je prvou plne funkčnou komerčnou inštaláciou batérie vyrobenej z piesku.

Princíp je v zásade veľmi jednoduchý. Elektrinu vyprodukovanú za vhodných poveternostných podmienok veternými turbínami a solárnymi panelmi uchová piesková batéria vo forme tepla na neskoršie použitie. Piesok je lacnou surovinou a podľa tvrdenia spoločnosti Polar Night Energy je veľmi účinný pri uchovávaní tepla na úrovni okolo 500 až 600 stupňov Celzia. Jej zástupcovia uvádzajú, že ich technológia dokáže udržať piesok celé mesiace teplejší ako kachle v bežných saunách. Uchovaná tepelná energia sa potom v príhodný okamih dá využiť na vyhrievanie domov či iných objektov.

O novej batérii natočila reportáž aj britská BBC, ktorá v nej vysvetlila, že funguje na princípe odporového zahrievania piesku, následkom čoho sa vytvára horúci vzduch, cirkulujúci vo vnútri konštrukcie. Keď je potrebné uloženú energiu využiť, zahreje sa ňou voda, ktorá sa použije na ohrev budov. BBC ale podotýka, že v prípade spätnej premeny tepla na elektrinu a jej vrátenia do siete účinnosť pieskovej batérie dramaticky klesá.

Spomínaná batéria zatiaľ zásobuje teplom iba jedno mesto a je otázne, či sa takýto koncept presadí. Podľa všetkého však ide o podstatne ekologickejšie riešenie než dnes používané lítiové batérie. Navyše, dal by sa pri ňom využiť napríklad aj púštny piesok, ktorý sa nehodí na využitie v stavebníctve. Ako totiž uvádza napríklad portál cestovanie.pravda.sk, jeho zrnká sú natoľko obrúsené a vyhladené, že sa nedokážu na seba viazať v betóne.

Zdroje: Polarnighternergy.fi, Engadget.com, BBC.com

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.