Ak by policajti toto povolenie dostali, mohlo by ísť o ďalekosiahly precedens.

Policajný zbor v americkom San Franciscu žiada tamojšiu mestskú dozornú radu o povolenie nasadiť roboty na prípadné zabitie podozrivých osôb, ktoré orgány činné v trestnom konaní budú považovať za dostatočnú hrozbu, aby „riziko straty života civilistov či policajtov bolo bezprostredné a prevážilo nad akoukoľvek inou možnosťou použitia sily, ktorú má oddelenie k dispozícii“.

Zložitá právnická formulácia sa do normálnej reči dá preložiť zhruba tak, že roboty by polícia nasadila vo výnimočných prípadoch, keď doslova pôjde o život a neexistoval by iný spôsob, ako agresora zastaviť.

Pochopiteľne, aj tak ide o veľmi kontroverznú požiadavku, ktorá ihneď vzbudila značný odpor. Predsa len, predstava, že roboty, hoci policajné, strieľajú ľudí, je pre veľkú časť laickej i odbornej verejnosti už niečo za pomyselnou čiarou.

Návrh sprvoti odmietol aj sanfranciský Výbor pre pravidlá (niečo ako u nás komisie pri mestských či krajských zastupiteľstvách), ale po istých zmenách vo formulácii požiadavky ho posunul na schvaľovanie celej dozornej rade, ktorá má rozhodnúť koncom novembra.

Dozorná rada je vlastne vládnym orgánom, ktorý v niektorých štátoch USA dohliada na činnosť miestnej samosprávy. Do nej patrí aj polícia, keďže v USA nemajú jednotný policajný zbor ako u nás, ale samostatné policajné zbory v jednotlivých mestách. Ide o niečo ako naše mestské polície, aj keď s väčšími právomocami.

Policajný zbor San Francisca v súčasnosti disponuje tuctom plne funkčných diaľkovo ovládaných robotov, ktoré sa zvyčajne používajú na zmonitorovanie nebezpečných oblastí a zneškodňovanie bômb. Tieto robotické jednotky sú často vybavené slepými nábojmi do brokovnice, ktoré sa používajú na násilné narušenie vnútorného systému výbušného zariadenia. Polícii ale technicky nič nebráni v prípade potreby použiť ostré náboje, ako to nedávno priznala oaklandská polícia rade pre civilný dohľad.

Pochopiteľne, je dôležité uvedomiť si, že spomínané policajné roboty nie sú autonómne stroje, u ktorých by nejaká umelá inteligencia, resp. strojové učenie rozhodovalo, či má agresora zabiť alebo nie. Nie je to teda žiadny RoboCop zo známej filmovej série.

V skutočnosti, ako už bolo načrtnuté, ide o roboty ovládané ľudskými operátormi, podobne ako bezpilotné drony. Teda aj spomínané robotické jednotky so zbraňovými systémami by boli teda len akousi predĺženou rukou človeka, ktorý by zbrane ovládal a napokon musel aj rozhodnúť o ich použití.

Zdroj: Missionlocal.org, Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.