Mercedes-Benz rozširuje využívanie umelej inteligencie a v integruje ju do hlasového ovládania svojich vozidiel.

Hlasové ovládanie ako súčasť hlasového asistenta MBUX, ktoré sa aktivuje zvolaním „Hey Mercedes“, sa s pomocou jazykového modelu ChatGPT má stať ešte intuitívnejším. Beta fáza sa začala 16. júna 2023 pre tých zákazníkov v USA, ktorých modelové rady sú vybavené infotainmentom MBUX. To predstavuje viac ako 900 000 vozidiel.

Prepojenie ChatGPT cez mobilnú aplikáciu Mercedes me
Prepojenie ChatGPT cez mobilnú aplikáciu Mercedes me

Účasť na beta programe je pritom dobrovoľná. Inštrukcie na jeho využívanie získajú záujemcovia prostredníctvom aplikácie Mercedes me alebo pohodlne priamo vo vozidle. Ak sa chcete zapojiť, stačí vozidlu povedať: „Hey Mercedes, I want to join the beta programme“ (Ahoj, Mercedes, chcem sa zapojiť do beta programu). Uvedenie do beta programu sa uskutoční cez internet, vzduchom, teda bez káblov. Mercedes-Benz integruje ChatGPT prostredníctvom služby Azure OpenAI Service, pričom využíva možnosti cloudovej platformy a platformy umelej inteligencie od spoločnosti Microsoft.

Doplnok pre hlasové ovládanie prostredníctvom hlasového asistenta Hey Mercedes

Mercedes-Benz svojím hlasovým asistentom MBUX už v minulosti určila štandardy. Hlasový asistent je známy svojím jednoduchým ovládaním, ako aj rozsiahlym portfóliom: cestujúci si už v súčasnosti môžu vypočuť odpovede na otázky týkajúce sa športových výsledkov, počasia alebo okolia a môžu riadiť svoju inteligentnú domácnosť.

ChatGPT teraz dopĺňa toto intuitívne hlasové ovládanie prostredníctvom hlasového asistenta Hey Mercedes. Zatiaľ čo väčšina hlasových asistentov je obmedzená na vopred definované úlohy a odpovede, ChatGPT využíva veľký jazykový model. Vďaka tomu sa výrazne zlepší schopnosť rozumieť prirodzenému jazyku. Rozšírila sa aj rozmanitosť tém, na ktoré dokáže hlasový asistent odpovedať. Tento systém sa objaví aj na Slovensku a vtedy ho aj dôkladne otestujeme.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.