Poštový klient s kalendárom a plnou výbavou je niečo, bez čoho sa v práci nezaobídeme. eM Client je program s podporou rôznych účtov a protokolov emailových služieb, vďaka čomu sa dá použiť na správu viacerých z nich. Napríklad aj Gmailu, ktorý používa špecifický systém a nie každý klient je na použitie s touto službou vhodný. Zaujímavosťou navyše je, že po pripojení účtu Gmailu si môžete povoliť aj chat. Hangouts teda bude integrovaný priamo v programe a budete môcť využívať aj písanie správ touto formou.

Poštové účty

Súčasťou programu je kompletné prostredie. Nie je to teda len poštový klient. Sú tu kontakty, kalendár a úlohy. Takisto aj spomínaný chat, ktorý sa dá aplikovať na viacero služieb. Jednou z najlepších vecí je práve podpora Exchange servera. Vďaka tomu sa dá eM Client plnohodnotne využívať a akejkoľvek firme a nebudete limitovaní len na klasické protokoly ako POP3 alebo IMAP. Výrobca predpokladá, že nejaký program už používate, a preto ponúka bezproblémový import dát. Z Microsoft Outlook, The Bat alebo Thunderbirdu. Nechýba ani možnosť vašich vlastných záloh dát. Všetky údaje, ktoré máte z poštových kont sa dajú zálohovať na disk a následne rýchlo obnoviť. Nechýba možnosť exportu vašich nastavení. To je niečo, čo pri mnohých iných programoch nemáte a po novej inštalácii ich musíte nastavovať znova.

Takto vyzerá eM Client s pripojeným Exchange účtom

Možnosti

Rozhranie je prispôsobené aj na dotykové ovládanie. Jednou z príjemných vecí je postranná lišta, ktorá zobrazuje detaily kontaktu. Prezeráte si emaily a údaje na lište sa menia podľa osoby, ktorá ich poslala. Vidíte jej detaily, no zároveň ďalšie emaily od tejto osoby. Sami to poznáte, keď hľadáte emaily od vybraného odosielateľa. Teraz ich už nemusíte hľadať, pretože sa zobrazujú vždy pri prechádzaní poštou. Ďalší zrýchľovač je prepnutie sa na zobrazenie príloh. Všetky súbory, ktoré poslal odosielateľ alebo vy danej osobe sa budú zobrazovať pod sebou aj s dátumom, kedy to bolo.

Na plánovanie je tu možnosť využiť kalendár a sledovať agendu. Je prirodzené, že tento poštový klient podporuje toľko kalendárov, koľko si tu nastavíte. No úlohy vznikajú aj tým, že označíme niektoré emaily červenou vlajočkou. Tieto potom tiež môžete sledovať v zozname na postrannej lište. Prechádzaním kurzora ponad predmety správ sa v plávajúcom paneli bude zobrazovať obsah emailov.

Na výber je režim konverzácie, teda zlučovanie emailov v rámci rovnakej konverzácie do seba alebo ponechať klasické, oddelené zobrazovanie. Pri písaní sa dajú využívať šablóny alebo tzv. Rýchly text s preddefinovanými textami, ktoré môžete vložiť do emailu. Nechýba ani možnosť využiť hromadné posielanie s možnosťou časového odloženia na poslanie emailov. Pri kategorizácii emailov sú podporované aj štítky a tie sú zároveň kompatibilné s Gmailom. Práve vynikajúca podpora špecifických služieb umožňuje používať tento program namiesto webového rozhrania jednej z nich. Tá je zameraná na jednu službu, eM Client ich zlúči viac naraz.

Má detailné nastavenia, vizuálna stránka je len perličkou navyše

Špeciálne funkcie

Na to, aby ste začali tento program používať, potrebujete v ňom mať naozaj všetky podstatné funkcie. Tie sú úrovni programu Microsoft Outlook a zároveň pridáva funkcie, ktoré klient kancelárskeho balíka Microsoft Office nemá.

Máte tu podporu šifrovania PGP, pokročilý vizuálny editor emailov vrátane návrhov tabuliek, emotikonov alebo základných úprav obrázkov priamo pri vkladaní do tela správy. Zálohovanie sme spomínali, teraz je možné ho využívať za behu programu. eM Client je vhodný aj na to, aby ste si v pošte spravili poriadok. Neraz sa totiž stane, že máte viac úplne identických emailov. Tie potom zaberajú zbytočne veľa miesta. Spustite deduplikátor a máte po starostiach.

Verdikt

eM Client je vynikajúci program, ktorý ponúka obrovské možnosti a najmä podporu rôznych emailových služieb a protokolov. Má nadštandardnú funkčnú výbavu a určite sa ho oplatí používať. Podľa našej mienky dosahuje kvalít Microsoft Outlook. Určite je rýchlejší ako Mozilla Thunderbird a jeho rozhranie je viac zjednotené ako pri tomto open-source klientovi. Program si môžete stiahnuť zadarmo tu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičková výbava
  • výborné rozhranie
  • organizačné funkcie
  • podpora Exchange a PGP šifrovania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Program si môžete stiahnuť zadarmo tu.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.