Niektoré smartfóny od Xiaomi získali novú domovskú stránku prehliadača Chrome.

Bezpečnosť v online priestore by mala byť bezpochyby niečo, na čom by sme si mali dať záležať. Preto je úplne v poriadku, keď si všimneme čo i len najmenšie znaky toho, že niečo nie je v poriadku. Viacerí používatelia smartfónov od spoločnosti Xiaomi však poukazujú na výraznú zmenu, ktorá sa im nepozdáva a obávajú sa, že ide o malvér, ktorý im do telefónov priniesol sám výrobca. Táto zmena súvisí so zmenou domovskej obrazovky v prehliadači Chrome, pričom na problém odkazujú viacerí používatelia. S bližšími informáciami prichádza aj portál xiaomiui.net.

Domovskú stránku Chrome nahradila iná služba

Viacerí používatelia smartfónov od Xiaomi a Redmi začali podozrievať výrobcu z toho, že ich zariadenia infikoval vírusom. Dôvodom je zmena domovskej stránky prehliadača Chrome, ktorý využívajú mnohí ako predvolený prehliadač. Klasická domovská stránka Chrome sa pritom zmenila na stránku mintnav.com, ktorá obsahuje množstvo reklám. A ako to už býva, reklamy často vedú k malvérom, ktoré môžu infikovať náš telefón. O zmene sa objavilo množstvo príspevkov na sociálnej sieti X (predtým Twitter) a ďalších používateľských fórach.

Musíme ale spomenúť, že táto zmena sa týka len niektorých používateľov smartfónov od spoločnosti Xiaomi, resp. Redmi. U nás v redakcii sme zmenu nezaregistrovali, s najväčšou pravdepodobnosťou sa ale zmena týka len vybraných regiónov. Ide však o malvér alebo je váš telefón v bezpečí?

K zmene sa vyjadrilo aj Xiaomi

Aj keď si viacerí používatelia mysleli, že ide o malvér, nie je to tak. Xiaomi svoje smartfóny zámerne neinfikovalo, no zmena domovskej stránky prehliadača je skutočne častým znakom prítomnosti malvéru v zariadení. V tomto prípade sa ale spoločnosť vyjadrila v rámci platformy Telegram, kde uvádza veci na pravú mieru.

Zmena domovskej stránky prehliadača prebehla z dôvodu partnerstva medzi Xiaomi a mintnav.com. Spoločnosť pritom uvádza, že svoju domovskú obrazovku si môžu používatelia kedykoľvek zmeniť späť na tú, ktorú preferujú. Stránku mintnav.com teda nemusia vôbec využívať.

Zdroje: xiaomiui.net, x.com, Telegram

Prečítajte si tiež

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.