Komponenty na poskladanie nového iPhone SE so 16 GB ROM sa odhadujú na 160 USD.

Hovorí sa o tom na serveri IHS, kde zároveň hovoria o tom, že cena telefónu je nižšia pre pôvodné komponenty. Tie pochádzajú z telefónov iPhone 5s, 6 a 6s a Apple sa tak dokáže dostať na úroveň nákladov za súčiastky.

Device_-_Overview_nowat

S cenou 20 USD tvorí displej Gorilla Glass v iPhone SE vraj jednu z najdrahších položiek. Keď bol tento displej použitý prvýkrát v iPhone 5s, bol viac ako dvojnásobnej drahší. Pôvodná cena komponentov sa odhaduje na 199 USD v roku 2013 a 236 USD pre iPhone 6s. Ak teda máme na mysli najnižšie pamäťové verzie. NA trhu sa ale objaví aj 64 GB verzia a tu sa počíta s cenou navýšenou o 89 USD. Tým Apple zarobí ďalšiu čiastku pamäťovým upgradom, ktorý ho takmer nič nestojí.

ihsexplodediphonese-800x590_nowat

Apple si voju ziskovosť drží aj kvôli tomu, aby ukázal, ako sú ľudia ochotní za značku platiť. Nielen to, produkty má kvalitné, no poukazuje tým aj na to, že kríza a iné turbulencie nebudú uberať na hodnote produktov.

Do celkovej ceny treba započítať aj marže, prácu zamestnancov, reklamu, distribúciu atď. CNN dokonca odhadovala cenu nového iPhone SE na 220 USD.

Komentár TOUCHIT

Takže cena komponentov je jedna vec a skutočná cena s ďalšími nákladmi je druhá. Vnímajte tento článok umiernenie. Cieľom nie je vytrhnúť niečo z kontextu a vyvolávať senzácie.

Zdroj: MacRumors

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.