Telefón Sony Xperia XZ2 bol predstavený len pred niekoľkými dňami v Barcelone. Jej nový dizajn vás zaujal, niektorí sú z neho potešení, iným pripomína nový dizajn iné značky. 

My sme mali možnosť exkluzívneho interview priamo v útrobách výstavného stánku Sony a kládli sme otázky produktovému manažérovi z Japonska. Treba uznať, že hovoril pomerne otvorene a na väčšinu otázok sme dostali konkrétne odpovede. To nebýva pri takýchto stretnutiach zvykom.

Takto vyzerá Sony Xperia XZ2 v rozloženom stave

Samozrejme sme sa pýtali na cenu noviniek. Tá je závislá od konkrétneho trhu a operátora, ale nakoniec sme sa dostali k niečomu konkrétnemu. Sony Xperia XZ2 bude stáť 799 eur a menší model s takmer plnou funkčnosťou vlajkovej lodi bude za 599 eur. Prečo sme použili slovo takmer? Sony Xperia XZ2 Compact totiž má všetko čo „veľká“ Xperia XZ2 až na to, že neobsahuje bezdrôtové napájanie a jej zadná časť je zo špeciálneho plastu, ktorý má byť odolný voči poškriabaniu. To si samozrejme vyskúšame.  Zadný kryt vlajkovej lodi Xperia XZ2 je v plnom lesku a pôsobí na prvý pohľad luxusnejšie. Zároveň je to aj chytač odtlačkov prstov, čo sa v prípade Compactu nestane.

Sony Xperia XZ2 a jej farebné verzie

Zaujímalo nás aj to, prečo sa presunul snímač odtlačku prsta zo zapínacieho tlačidla dozadu a to takmer do stredu telefónu. Údajne je to preto, že takto ľudia držia telefón pri jeho zapínaní a má to byť jednoduchšie a rýchlejšie na zadávanie odtlačku. Navyše, tento snímač sa teraz dá využiť aj iné úlohy ako je len autentifikácia používateľa.

Sony Xperia XZ2 Compact a jej farebné verzie

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact umožňujú zachytávať super spomalené video, tento raz už aj vo FullHD rozlíšení. Ak sa použije toto rozlíšenie, potom dĺžka zachyteného deja je len 0,1 sekundy. Táto doba sa pretaví do 3 sekúnd spomaleného videa vo FullHD. Treba povedať, že je to dosť krátky okamih a dej treba vedieť zachytiť. Ak použijete HD rozlíšenie pri super spomalenom videu, potom je zachytená doba 0,2 sekundy a tá bude potom predstavovať 6 sekúnd výsledného HD videa. Pamäť pre zachytené obrazy je integrovaná priamo v snímači a jej kapacita je rovnaká ako tomu bolo pred rokom.

Pripomeňme, že super spomalené video s 960 zábermi za sekundu má aj Samsung Galaxy S9 a S9+, tu je to ale len v HD rozlíšení.

Sony tiež pripravuje systém s duálnou kamerou s ISO 51 200 na čo sa obzvlášť tešíme, lebo ak to bude od Sony, bude veľká šanca, že to bude fungovať excelentne. Kamery od Sony nájdete totiž aj vo väčšine konkurenčných telefónov, ktoré sa ale líšia použitým softvérom na spracovanie dát.

Hovorili sme, samozrejme, aj o dizajne Sony Xperia XZ2, ktorý niektorým pripomína HTC U11. Podľa produktového manažéra Sony je to unikátny dizajn, ktorý síce môže pripomínať tento model, ale ivh vznikol úplne od nuly a má viaceré odlišné prvky.

Sony pri jeho navrhovaní vychádzalo z toho, že telefón sa má pohodlne držať v ruke, čo sa celom podarilo. Navyše tu bola požiadavka zbaviť sa širokých rámčekov pod a nad displejom. Sony Xperia XZ2 Compact pritom mala byť čo najtenší telefón.

Pýtali sme sa aj na farebné verzie a zistili sme, že Sony si dalo realizovať prieskum zameraný špeciálne aj na Európu a výsledné farby vychádzajú z preferencie Európanov. Naviac predávanou farbou je zatiaľ vždy čierna. Nám sa páči modrá a pre ženy je asi ideálna ružová a to vo verzii Compact.

Dosť sme hovorili o bezdrôtovom napájaní v Xperia XZ2 a zistili sme, že bezdrôtová nabíjačka vyzerá tak, ako keby bol v nej integrovaný reproduktor. Ale nie je, umožňuje však nabíjanie v polohe telefónu na výšku aj na šírku, čo je super na sledovanie videa. Nazdávali sme, že k predobjednávkam Xperia XZ2 bude pribalená práve táto bezdrôtová nabíjačka, ale nebude. Spoločnosť Sony sa rozhodla pre kvalitné slúchadlá, ktoré môžete získať ako darček. Predobjednávky začnú niekoľko týždňov pred spustením predaja a ten začne na začiatku apríla. Kompletnú recenziu samozrejme nájdete na našej stránke.

Radi sme aj za filter modrého svetla, ktoré Xperia XZ2 a XZ2 Compact obsahuje – tu sa dá povedať konečne a potvrdil to aj produktový manažér Sony. A pýtali sme sa aj na to, prečože teda tam nie je 3,5 mm jack port. Dostali sme odpoveď, že to už nie je treba, lebo čoraz viac ľudí používa bezdrôtové slúchadlá s pripojením pomocou Bluetooth. A Sony potrebovalo ušetriť celkom dosť veľa miesta v tomto telefóne.

Vo chvíli keď sme na manažéra vytiahli náš skvelý externý mikrofón na natáčanie videí pomocou smartfónu, odpovedať už nevedel. A to sa s Xperia XZ2 dajú určite robiť pekné videá, ktoré samozrejme musia mať aj nejaký dobrý hlas.

 

Viac o Sony Xperia XZ2

MWC 2018: Sony Xperia XZ2 prináša nový dizajn a filter modrého svetla. Je dostupná v dvoch veľkostiach, prinášame prvé dojmy

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.