Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektrokolobežky a elektrobicykle sú moderným spôsobom dopravy a hodia sa nielen do hustých mestských ulíc, ale aj na rekreačné účely.

Jedným z najdôležitejších parametrov je práve dojazd, ktorý sa ale môže pomerne zásadne odlišovať od hodnôt udávaných výrobcom. Tieto tipy ocení každý, kto chce dojazd svojej elektrokolobežky či e-bicykla využívať na maximum.

Nenoste viac ako musíte

Udávaný dojazd výrobcov na plné nabitie je vždy iba odhadovaný. Ten skutočný totiž závisí od mnohých faktorov a patrí medzi ne aj celková prepravovaná hmotnosť. Jednoducho, počíta sa každý kilogram, nie je totiž jedno či elektrická kolobežka vezie 60 kg alebo 100 kg vážiaceho jazdca. Samozrejme, nemusíte teraz postúpiť drastickú diétu, skôr sa snažte nosiť so sebou len to, čo naozaj potrebujete.

Elektrické kolobežkyZdroj: elements.envato.com

Správny tlak pneumatík

Rovnako ako pri autách, tak aj elektrické kola a elektrokolobežky majú vyššiu spotrebu pri podhustených pneumatikách. Správny tlak preto pravidelne kontrolujte, čím si zabezpečíte nielen optimálny dojazd, ale aj dobré jazdné vlastnosti.

Nezanedbávajte servis

Pozornosť netreba venovať iba pneumatikám, ale aj servisu odporúčaného výrobcom. Napríklad pri elektrobicykloch treba pravidelne zabezpečovať aj mazanie reťaze. Bezchybný technický stav je základným predpokladom na dosiahnutie optimálnej spotreby a teda aj najdlhšieho možného dojazdu.

donášková služba elektrickáZdroj: elements.envato.com

Rozhodujúci je aj štýl jazdy

Zásadný vplyv na dojazd má aj váš štýl jazdy, niekedy iba pomôže nebyť príliš pohodlný. Pri elektrobicykli je vhodné rozumne využívať asistenta pohonu, teda menej využívať elektromotor na rovinkách a naopak, nechať si pomôcť najmä pri jazde do kopca. Pomôže tiež šliapanie do pedálov v správnom tempe.

V prípade, že jazdíte na elektrickej kolobežke, skúste si pre maximalizáciu dojazdu plánovať cestu tak, aby viedla čo najviac po rovinatých úsekoch. Prekonávanie prekážok, ako sú vysoké obrubníky, či jazda v kopcovitom teréne dokážu batériu elektrokolobežky poriadne vyčerpať a preto sa oplatí vždy vopred vybrať optimálnu trasu.