sú čoraz vynaliezavejší.

V uplynulých týždňoch sme sa na Slovensku stretli s viacerými typmi podvodov, medzi ktorými sme zaznamenali aj jeden veľmi otravný – podvodné telefonické hovory. Medzi spoločnosti, ktorých meno je však často zneužívané, patrí aj Slovenská pošta.

Pokým podvodné e-maily vo väčšine prípadov končia v SPAME, a vy si ich ani nevšimnete, tak sofistikovanejšou praktikou podvodníkov sú SMS správy. Túto novú formu podvodu sme prvýkrát zaznamenali ešte v apríli tohto roka, pričom teraz sa zdá, že podvodníci ešte viac pritvrdili. 

Zvýšené nebezpečenstvo pri tomto podvode spočíva v tom, že SMS aplikácia vo vašom smartfóne podvodnú správu priradí do sekcie INFO, v ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou už máte uložené SMS správy prijaté zo známych stránok alebo služieb – napríklad notifikácie z WhatsAppu alebo Národnej diaľničnej spoločnosti. Keďže podvodná správa je zaradená do tejto sekcie, používateľ môže byť po jej otvorení menej obozretný.

Skontrolujte si odkaz v správe

Po samotnom otvorení správy vám však žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Zvýšené riziko vzniká až po otvorení odkazu, ktorý vás presmeruje na podvodný web, ktorý je teraz takmer na nerozoznanie od stránok Slovenskej pošty. Už pri letmom pohľade na adresný riadok je však vidieť, že niečo nie je v poriadku. Pokým skutočná Slovenská pošta má URL adresu v tvare www.posta.sk, tak tá podvodná ju má v tvare postaslovenska.com.

Rozpoznávacím znakom podvodnej stránky je aj nefunkčný asistent, ktorý návštevníkovi neponúkne žiadne oblasti záujmu, ako je to pri návšteve stránky Slovenskej pošty. V prípade podvodnej stránky je v pravej časti obrazovky vidieť iba tri bodky, ktoré simulujú aktívny stav.

Cieľom podvodnej stránky je získať od používateľa údaje o platobnej karte. Tieto informácie nevypĺňajte. Pokiaľ tak spravíte, zaplatíte útočníkom síce nízky poplatok, avšak hrozí, že útočníci získané údaje o platobnej karte neskôr zneužijú, aby vás okradli o ďalšie peniaze. 

Pokiaľ ste sa nechali oklamať a informácie o platobnej karte ste už zadali, kontaktujte banku a danú kartu radšej zrušte. Zároveň, aby ste predišli takejto forme podvodu, používajte kvalitný Antivírusový program v smartfóne aj PC, ktorý vás dokáže po kliknutí na podvodný odkaz upozorniť na riziko phishingu. 

Slovenská pošta podvodZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.