Podvodníci to skúšajú zas a opäť.

SMS správy od akože Slovenskej pošty sú najnovším útokom, ktorým sa podvodníci snažia okradnúť Slovákov. Útok je v princípe totožný ako doteraz, avšak namiesto podvodných emailov alebo komunikácie cez WhatsApp majú používateľov oklamať SMS-ky.

Podvodnú správu sme dostali aj my do redakcie. Odosielateľom je „Info“, ako môžete vidieť na priloženej fotografii. Predpokladáme, že útočníci dokázali napodobniť SMS bránu, ktorú využívajú aj niektoré legitímne služby. Napríklad Národná diaľničná spoločnosť pod týmto menom odosiela informačné správy o platnosti diaľničnej známky.

V praxi to znamená, že takáto podvodná správa môže na niektorých ľudí pôsobiť vierohodnejšie. V komunikácii s „Info“ sa im totiž okrem legitímnych správ objaví aj správa od Slovenskej pošty.

Podvod: Slovenská poštaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Podvodná SMS-ka od akože Slovenskej pošty

Vždy si skontrolujte odkaz v správe a takisto aj webovú adresu stránky

Prvým dôvodom na zbystrenie pozornosti by mal byť atypický odkaz. Ak by bola SMS-ka od skutočnej pošty, očakávali by sme, že prizná svoj web priamo v odkaze.

Po ťuknutí na odkaz v podvodnej SMS správe sa otvorí webová stránka s adresou balik-posta.com. V tomto prípade je už jednoznačné, že ide o podvodný web a nie o skutočnú webovú stránku Slovenskej pošty. Dizajn stránky je veľmi jednoduchý a dobre známy, nakoľko podvodníci to pod zásterkou Slovenskej pošty skúšajú už niekoľko rokov.

Cieľom podvodnej stránky je získať od používateľa údaje o platobnej karte. Tieto informácie nevypĺňajte! Pokiaľ tak spravíte, zaplatíte útočníkom poplatok vo výške 3,89 eur. Zároveň však hrozí, že útočníci získané údaje o platobnej karte neskôr zneužijú, aby vás okradli o ďalšie peniaze. Pokiaľ ste sa nechali oklamať a informácie o platobnej karte ste už zadali, kontaktujte banku a danú kartu radšej zrušte.

Podvod: Slovenská poštaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Podvod, ktorý zneužíva Slovenskú poštu. Takto vyzerá podvodný web, ktorý vás chce okradnúť

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit