V prvej desiatke sa umiestnili prevažne emotikony reprezentujúce pozitívne emócie.

V nedávno publikovanom prehľade svojej diferencovanej ochrany osobných údajov Apple prezradilo zaujímavé fakty o používaní jeho emotikonov. Dokument obsahuje rebríček 10 najpoužívanejších, pričom mu jednoznačne kraľuje emotikon „tears of joy“ (voľne preložené „tvár so slzami radosti“), nasledovaný červeným srdcom na druhom, respektíve „hlasno plačúcou tvárou“ na treťom mieste. Do rebríčka sa možno trochu prekvapujúco dostala aj lebka, ktorá je siedmym najpoužívanejším emotikonom. Rebríček top 10 uzatvára  emotikon zamyslenej tváre. Rebríček Apple zobrazil prostredníctvom nasledujúceho grafického znázornenia:

Populárnosť jednotlivých „smajlíkov“ v grafe je znázornená iba výškou konkrétnych stĺpcov, pričom presné čísla si firma s logom nahryznutého jablka nechala pre seba. Do vzorky pritom zapojila anglicky hovoriacich používateľov v USA. Cieľom zverejnenia rebríčka pritom nebola samotná informácia o používaných emotikonoch, ale práve demonštrácia zbierania dát o používateľoch pomocou diferencovanej ochrany osobných údajov.

Touto technikou sa Apple snaží zozbierať čo najviac informácií o komunite používateľov svojich zariadení bez toho, aby tento zber dát zasahoval do súkromia jednotlivca. Diferenciálne súkromie totiž transformuje informácie zdieľané s Apple predtým, než opustia zariadenie a to tak, že Apple údajne nikdy nebude schopné zreprodukovať skutočné dáta. Spoločnosť dodáva, že ide síce o náročnú, no z pohľadu skvalitňovania „používateľského zážitku“ kľúčovú úlohu.

Ako ste na tom vy? Ktoré emotikony sú vaše najobľúbenejšie?

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Škrtel a Kucka vám pomôžu vyjadriť svoje emócie v smartfónoch – vlastnou kolekciou emoji

 

Značky: