Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sťahovanie sa do zahraničia má veľký vplyv nielen na váš osobný, ale aj na pracovný život.

Zarábanie si na živobytie v inej krajine sa môže stať úspešným začiatkom medzinárodnej kariéry a nadväzovania kontaktov, ale môže mať aj negatívne stránky. Nezáleží na tom, či pracujete ako zdravotnícky asistent Rakúsko alebo IT pracovník, nasledujúce výhody a nevýhody sú relevantné takmer pre každé odvetvie.

Výhody: Skúsenosti z globálneho trhu

Vzhľadom na to, že elektronický obchod a medzinárodný obchod zohrávajú v dnešnom svete podnikania veľkú úlohu, presťahovanie sa do inej krajiny vám môže pomôcť vidieť globálny trh z inej perspektívy. Ak sa neskôr rozhodnete presťahovať sa späť domov, budete expertom na danú krajinu. Výrazne si rozšírite svoju profesionálnu sieť, vďaka čomu budete mať istotu, že aj keď nebudete poznať odpovede na otázky, môžete sa spojiť s niekým, kto ich pozná.

Skúsenosti zo zahraničiaZdroj: elements.envato.com
Skúsenosti zo zahraničia

Nevýhoda: Prerušenie kariérneho postupu

Nie nadarmo sa hovorí „zíde z očí, zíde z mysle“. Ak zostanete zamestnancom Slovenskej spoločnosti, no pracujete zo zahraničia, môže to znamenať, že dobrý dojem vyprchá a vy už nebudete prvý v rade na povýšenie. Navyše v cieľovej krajine môže nedostatok lokálnych skúseností alebo jazykových znalostí znamenať, že budete musieť prijať nižšiu pozíciu, čo sa môže z profesionálneho hľadiska javiť ako krok späť.

Výhoda: Komunikácia

Keď sa budete musieť dohovoriť v inom jazyku, naučíte sa efektívnejšie komunikovať. Bez ohľadu na to, kde nakoniec budete pracovať, skvelé komunikačné zručnosti budú pre vás výhodou.

Komunikácia v cudzom jazykuZdroj: elements.envato.com
Komunikácia v cudzom jazyku

Nevýhoda: Biznis etiketa v inej kultúre

Pre produktívne pracovné prostredie je dôležité vychádzať s kolegami. Kultúrne nuansy, spôsoby komunikácie či politiky BOZP na pracovisku sa však môžu v jednotlivých krajinách výrazne líšiť. Zatiaľ čo v niektorých krajinách, napríklad v Nemecku a Fínsku, sa cení priama komunikácia, v iných, napríklad v Číne, je základom obchodných transakcií pokora a zdvorilosť. Orientácia v týchto kultúrnych rozdieloch v inom jazyku môže spôsobiť, že deň v kancelárii bude dosť stresujúci.

Nevýhoda: Skryté náklady na život v zahraničí

Každý vie, že samotné sťahovanie je nákladné – od kúpy letenky až po prepravu majetku do nového domova. Náklady sa však nekončia ani po príchode. Či už sa jedná o zorientovanie sa v cudzích daňových systémoch (alebo zaplatenie si za služby firiem ako TJ-Legal) alebo o príspevky na rôzne modely zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia, sťahovanie do zahraničia je významnou investíciou.

Značky: