Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Napriek tomu, že dnes takmer každý tretí človek využíva služby a aplikácie online zoznamiek, nie vždy z nich odchádza s pozitívnou skúsenosťou.

Najnovší výskum spoločnosti Kaspersky Lab ukazuje, že ľudia hľadajúci  na internete „toho pravého” môžu byť  často sklamaní. Mnohí sa už totiž neraz stretli s falošnými profilmi plnými nepravdivých údajov či fotiek, ba dokonca aj s podvodníkmi, ktorí sa pokúšali z nich vymaniť často citlivé súkromné informácie.

Výskum zistil, že ľudia, ktorí skutočne hľadajú spriaznenú dušu prostredníctvom online platforiem ako je napr. Tinder, Bimble, OK Cupid či Badoo, predstavujú menšinu. Z výsledkov totiž vyplynulo, že celoživotného partnera si chce prostredníctvom online zoznamky nájsť len necelých 11℅ požívateľov. Takmer polovica respondentov (48℅) priznala, že ich navštevuje len pre zábavu, pričom 13℅ tam hľadá jednoducho iba partnera na sex.

Svet online zoznamiek je plný falošných informácií, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť viac problémov práve ľudom, ktorí skutočne hľadajú lásku. Viac ako polovica používateľov sa priznala ku klamstvám pri zoznamovaní sa online, len aby pôsobili a vyzerali lepšie ako v skutočnom živote. A našli sa aj takí, ktorí sa zapojili do online zoznamky len preto, aby prichytili svojho partnera pri podvádzaní.

Šírenie falošných údajov môže byť obrovským sklamaním pre ľudí využívajúcich služby internetových zoznamiek. Napriek tomu v prieskume každý piaty používateľ (19℅) potvrdil, že bol odmietnutý kvôli falošným fotkám a každý desiaty (12℅) kvôli falošným očakávaniam. Zaujímavé alebo skôr ironické je, že objavenie falošnej informácie je podľa výskumu väčším sklamaním pre ľudí, ktorí informácie falšujú, ako pre tých čestných.

O čom najčastejšie klameme v online zoznamkách:
– 59% uvádza nepravdivý údaj o veku
– 54% uverejňuje klamlivé fotografie
– 35% klame o svojom aktuálnom partnerskom vzťahu resp. manželstve
– 29% o profesii
– 16% uvádza klamlivý údaj o mieste svojej práce
– 14% zavádza v komunikácii o svojich sexuálnych zvykoch
– 13% klame o svojom zdravotnom stave

Ľudí odrádzajú od online zoznamiek nielen falošné informácie, ale taktiež aj bezpečnostné riziká, ktorým tam môžu byť vystavení. Už každý desiaty používateľ mal skúsenosť s podvodníkmi, ktorí sa snažili získať cenné osobné a finančné informácie alebo im posielali falošné odkazy s vírusom, ktoré môžu poškodiť ich zariadenie a narušiť bezpečnosť. Práve ľudia, ktorí falšujú informácie sú viac náchylní na tieto kyberútoky. V prieskume potvrdilo až 16℅ používateľov, ktorí zdieľali falošné informácie, že sa im prostredníctvom online zoznamiek podarilo infikovať ich zariadenie vírusmi. Naopak, z ľudí, ktorí nešíria falošné informácie, má skúsenosť s vírusmi len 5℅.

„Internetová zoznamka je výborný spôsob ako spoznať nových ľudí v dnešnom navzájom poprepájanom a rýchlom online svete, a je pochopiteľné, že každý tretí človek ho využíva,” hovorí Andrei Mochola, vedúci oddelenia Consumer Business v spoločnosti Kaspersky Lab. „Má však aj svoje tienisté stránky a tí, ktorí hľadajú partnera cez online zoznamku, musia často čeliť veľkému množstvu falošných informácií a podvodníkom. Veľký počet ľudí, ktorí sa prostredníctvom klamstiev a falošných informácií snažia pôsobiť a vyzerať lepšie ako v skutočnosti iba zdôrazňuje ako používatelia využívajú digitálne služby na filtrovanie a šírenie dezinformácií vo virtuálnom svete spôsobom, ktorý v skutočnosti nie je možný. ”

Rovnako ako každý populárny online trend, aj v prípade online zoznamiek sa nájdu ľudia, ktorí využívajú platformy so zlomyseľným úmyslom. Vyzývame preto všetkých, ktorí využívajú tieto služby, aby dbali na svoju bezpečnosť na každom kroku. Zvýšené povedomie sprevádzané vhodným bezpečnostným riešením, ktoré môže reagovať na rôzne situácie a slúžiť na ochranu každého zariadenia pred kybernetickými hrozbami, je najlepší spôsob ako začať.“ S cieľom pomôcť používateľom chrániť sa pred podvodníkmi pri online zoznamovaní spoločnosť Kaspersky Lab ponúka rad bezpečnostných riešení založených na hlbokej informačnej a bezpečnostnej expertíze. Aplikácia Kaspersky Free ponúka zadarmo ochranu pred malvérmi. Pre tých, ktorí potrebujú komplexnejšiu ochranu, ponúka Kaspersky Internet Security pokročilé funkcie, ktoré pomáhajú chrániť každý aspekt digitálneho života používateľa.