Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Veľa ľudí si ponecháva na bežnom účte vyšší objem svojich peňazí, aj keď im neprinášajú skoro žiadne zhodnotenie. Neuvedomujú si, že môžu veľa  získať vďaka iným bankovým, poistným či investičným produktom. Je preto správne občas prehodnotiť, ako a kde sú peniaze uložené.

CSOBFinancie_nowat

ČSOB prináša niekoľko praktických rád, ako rozložením svojich financií do viacerých produktov môže človek svoje peniaze lepšie zhodnotiť.

Na trhu je množstvo sporiacich a investičných produktov – ako si z nich však vybrať?

Prinášame niekoľko tipov.

  1. Rozkladajte si svoje úspory z časového hľadiska. Odkladajte si na vykrytie nečakaných udalostí (pokazí sa auto či práčka), ale aj na strednodobé (vysnívaná dovolenka) či dlhodobé ciele (zabezpečenie detí a svojho dôchodku).
  2. Pri výbere produktu si porovnajte nielen úrok, ale aj ďalšie podmienky, napr. sankcie za predčasný výber, možnosť disponovať s účtom pre Vás aj disponentov účtu a podobne.
  3. Všímajte si aj frekvenciu výpočtu a pripisovania úrokov – čím častejšie, tým lepšie.
  4. Overte si, či banka ponúka aj ďalšie zvýhodnenia – napríklad v ČSOB pri aktívnom využívaní balíka služieb môžete dostať výhodnejšiu úrokovú sadzbu na sporiacom účte.
  5. Začnite ešte dnes! Otvorte si sporiaci účet. Ponúka atraktívny úrok a peniaze máte stále poruke. Sporiť sa dá už od 15 €, čo je výhoda oproti termínovaným vkladom.

Pravidelné sporenie je ako snehová guľa, ktorú pustíte z kopca. Aj prostredníctvom malých súm dokáže postupne pri pravidelných vkladoch „nabaľovať“ objem peňažných prostriedkov.

Sporiaci účet predstavuje už povinnú výbavu k bežnému účtu. V ČSOB navyše klienti, ktorí aktívne využívajú svoj bežný účet, získajú o 0,50% p.a. vyššiu úrokovú sadzbu. Veľkou výhodou sporiacich účtov je tiež rýchla dostupnosť k nasporeným peniazom, možnosť sporiť pravidelne, ale i nepravidelne podľa svojich možností.

Na Sporiacom účte Depozit majú klienti možnosť predčasného výberu bez sankcie raz za mesiac až do výšky 25 % zo zostatku z predchádzajúceho dňa. Dodržať sebadisciplínu pri pravidelnom sporení pomôže zriadenie trvalého príkazu už od 15 eur na svojom bežnom účte bez obmedzenia maximálnej výšky vkladu. Sporenie sa stane zvykom a budete stále pripravení do budúcnosti.

 

Ak Vám mesačne ostáva menšia či väčšia suma peňazí a neplánujete ju minúť skôr než o 6 rokov, využite stavebné sporenie. Vklady sa zhodnocujú atraktívnym úrokom až 1,8% p.a. a navyše k ročným vkladom získate aj štátnu prémiu vo výške 5%, najviac 66,39 eur. Môžete pritom ukladať ľubovoľnú čiastku a hoci nie je nutné sporiť každý mesiac, odporúčame tak robiť.

 

Fondy ponúkajú možnosť zhodnotiť peniaze lepšie ako na klasickom depozitnom produkte.  Jednoducho bez toho, aby ste denne museli sledovať finančné správy a výkyvy na trhoch. 

Využite skúsenosti v investovaní finančných prostriedkov a získate:

  • jednoduchší a rýchlejší prístup k investíciám na finančných trhoch,
  • potenciál lepšieho zhodnotenia Vašich financií v porovnaní s bežnými vkladovými produktmi,
  • možnosť investovať finančné prostriedky už od 150 € jednorazovo alebo od 15 € pravidelne,
  • príležitosť podieľať sa na ziskoch z investície v rôznych kategóriách, sektoroch, regiónoch, menách, s rôznymi témami, prípadne s rôznou ochranou investície.

Investičný program ČSOB je určený na pravidelné investovanie finančných prostriedkov do fondov. Klient má na výber zo širokej škály  fondov s možnosťou zaujímavého zhodnotenia v dlhodobom horizonte, pričom počas investovania je kedykoľvek možná zmena typu fondu, resp. kombinácia fondov. Ponúka možnosť investovať kedykoľvek a v akejkoľvek výške, minimálne však 15 €. Tento typ investovania sa vyznačuje nielen vysokou flexibilitou, ale aj svojou rýchlou dostupnosťou prostriedkov, pretože dĺžka investičného programu je bez obmedzenia a je na rozhodnutí klienta, na aké dlhé obdobie plánuje ukladať finančné prostriedky, investovať a kedy chce finančné prostriedky vybrať.

 

Investovať rozumne a zabezpečiť seba a svojich blízkych je možné aj vďaka investičnému životnému poisteniu. Poistenie pomáha v ťažkých životných situáciách, či už ide o úrazy, choroby alebo ich následky. Tie sú často spájané s veľkými finančnými nárokmi.

Čo ste možno o investičnom poistení nevedeli:

  • možnosť stanoviť si oprávnené osoby, ktoré v prípade tragickej udalosti dostanú priamo poistné plnenie do 15 dní od ukončenia prešetrenia poistnej udalosti a bez zbytočného čakania na dedičské konanie,
  • pri dožití sa konca poistenia sa vyplácaná suma zdaňuje zrážkovou daňou, nie je potrebné tento príjem zahŕňať do daňového priznania,
  • poistné plnenie v prípade poistnej udalosti napr. úrazu, je oslobodené od dane z príjmu.

V závislosti na potrebách si môžete vybrať z produktov pravidelne plateného investičného životného poistenia VARIO a INVEST MIX, ktoré sú určené pre dospelých klientov, alebo JUNIOR MIX a VARIO JUNIOR, ktoré sú zamerané na investovanie financií pre deti.

 

Produkty INVEST MIX a VARIO ponúkajú:

  • vysokú flexibilitu – možnosť prispôsobovania zmluvy podľa aktuálnych životných situácií,
  • variabilitu – možnosť výberu z viacerých pripoistení (napr. vážne choroby, smrť úrazom, hospitalizácia a iné),
  • možnosť voľby vhodnej investičnej stratégie v spojení s kvalitnou poistnou ochranou.

Produkt VARIO JUNIOR a JUNIOR MIX ponúka:

  • finančné krytie pre prípad trvalého telesného poškodenia následkom úrazu poisteného dieťaťa,
  • finančné krytie pre prípad invalidity alebo úmrtia rodiča (dospelého poisteného) – poisťovňa pokračuje v platení poistného a zabezpečí finančnú istotu pre dieťa pri vstupe do dospelosti,
  • možnosť výberu ďalších pripoistení: hospitalizácia alebo vážne choroby poisteného dieťaťa,
  • možnosť voľby vhodnej investičnej stratégie.

Značky: