Posledné týždne sa zvyklosti používateľov zmenili, giganti na poli streamových dát na to musia reagovať.

Zatiaľ nikto presne nevyskúšal scenár, koľko by internetová infraštruktúra na našej planéte zniesla, no firmy sa tomu chceli preventívne vyhnúť. Krok, ktorý podnikol nielen Google ale aj iné ako napríklad Amazon či Netflix so svojou službou na sledovanie filmov a seriálov, by mal pomôcť udržať internet pre všetkých. Podľa servera The Next Web bude špeciálny režim, ktorý pre Indiu zaviedol YouTube platiť tri týždne. Aspoň podľa doterajších informácií.

Firmy chcú udržať dostupný internet pre všetkých. Zvýšením náporu na sledovanie obsahu pristúpil k zníženiu rozlíšenia na 480p. To platí aj pre našu krajinu, no máte možnosť kvalitu videa ručne prepnúť na vyššie rozlíšenie.

India takú možnosť nemá a či ste na mobilnej alebo Wi-Fi sieti, limit bude 480p. No a na výber máte aj nižšie rozlíšenie.

youtube india

Zdroj: The Next Web

V tejto krajine má YouTube 285 miliónov aktívnych používateľov mesačne. Tu sa najviac prejaví to, že ľudia trávia doma viac času a pri obrovskom počte obyvateľov by aktuálne naplánovaná infraštruktúra nemusela postačovať.

K podobnému kroku sa rozhodol aj Facebook vo svojej aplikácii WhatsApp. V tejto krajine má totiž 400 miliónov používateľov. Keďže multimediálny obsah zaberá najviac dátovej prevádzky, je tu limit na 15-sekundové video.

Je možné sa pokúsiť odoslať aj dlhšie video, no odošle sa len prvých 15 sekúnd. Ide tak o ďalšie obmedzenie dĺžky, pričom prvé sa týkalo limitu od 90 sekúnd po tri minúty.

Zdroj: The Next Web

Prečítajte si aj:

YouTube pre Android pokračuje v obmedzení rozlíšenia obrazu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.