Dolby Vision je jeden zo štandardov, ktoré sa používajú pri moderných filmoch na to, aby ste dostali ešte lepšiu kvalitu obrazu. Tento štandard metadát podporuje napr. Netflix, ale Samsung televízory ho nepodporujú.

Samsung namiesto toho používa štandard HDR 10+, ktorý má podobné určenie, ale existujú filmy, ktoré sú dostupné v Dolby Vision, ale nie v HDR10+. Menej často existuje aj opačný prípad a sú filmy, ktoré podporujú oba štandardy – ich počet naozaj rastie.

World of Samsung

Na stretnutí World of Samsung vo Frankfurte nad Mohanom sme sa pýtali, prečo je to tak. A pýtali sme sa na najvyšších miestach, počas interview sme mali k dispozícii najvyšších predstaviteľov tejto firmy v segmente televízorov.

Charlie Chulho Bae, Head of Product Business Management for Europe TV & sound device pri prezentáciiZdroj: TOUCHIT.sk
Charlie Chulho Bae, Head of Product Business Management for Europe TV & sound device pri prezentácii

Odpoveď je nasledujúca, je to takmer citát preložený do slovenčiny. Samsung televízory obsahujú viaceré technológie na vylepšenie kvality obrazu a zvuku. Aktuálne do tejto technológie pridáva Samsung umelú inteligenciu. Aby mohol Samsung dokonale spracovať obraz, musí vychádzať z konkrétnych metadát. Ich zdrojom je aj HDR10+. Aj pokiaľ neexistuje zdroj metadát, dokáže Samsung upraviť na svojich televízoroch obraz tak, aby splnil očakávania zákazníkov o kvalite obrazu. To platí hlavne po tom, ako Samsung začal využívať na rozpoznávanie objektov a osôb vo filmoch umelú inteligenciu.

Takto dokáže umelá inteligencia rozpoznať hlavu psa a zobraziť ju vo vylepšenej podobeZdroj: Touchit.sk
Takto dokáže umelá inteligencia rozpoznať hlavu psa a zobraziť ju vo vylepšenej podobe

Na dosiahnutie najvyššej kvality obrazu nie je nevyhnutne potrebný iný štandard meta dát. HDR10+ je pritom otvorený aj pre iných výrobcov televízorov a tiež pre filmové štúdiá. Počet filmov distribuovaných spolu s formátom HDR10+ pritom stále rastie.

Praktické skúsenosti

Pripojme ešte naše vlastné úvahy. Domnievame sa, že jedným z dôvodov, prečo Samsung TV nepodporujú Dolby Vision, môžu byť licenčné poplatky. Otázka znie, kto by mal komu za využitie tohto štandardu platiť. 🙂 Je celkom možné, že Samsung dokáže výrazným spôsobom vylepšiť obraz aj bez toho, aby na to nevyhnutne potreboval formát Dolby Vision.

Avšak napr. pri našom stretnutí so spoločnosťou TCL vo Varšave sme na jednom stole videli vedľa seba rovnaké TCL televízory, pričom na jednom bola zapnutá podpora Dolby Vision a na druhom HDR10+. Prezentovaný bol pritom rovnaký film a obraz z televízora s formátom Dolby Vision bol kvalitnejší. Nie oveľa, ale viditeľne bol. Pritom TCL používa vo svojich televízoroch aj technológiu QLED a pritom podporuje oba štandardy. To čo platí pre TCL však nemusí platiť pre Samsung.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.