Tento článok bude mať viac otáznikov, než by ste asi čakali. Každý otáznik ale pre vás bude vlastne forma odpovede, utvrdenia sa v niečom, čo už ste vedeli alebo začiatok nazerania na niektoré veci trochu inak. Bude možno kontroverzný, ale bude určite priamy. Nepriamych a hladkavých článkov písaných opatrne a alibisticky nájdete plný kôš. Tento bude iný.

Poúčať vás o tom, že nemáte dávať na internet príliš súkromný obsah by bolo trúfalé. Niekedy skrátka nie je nad vlastnú skúsenosť. Moralizovať nemá zmysel a nikto nebude v takom postavení, aby si to mohol dovoliť. Internet ale nie je len hranie počítačových hier, whatsappovanie s rodinou a kamarátmi alebo používanie internetbankingu. Je to miesto, kde sa ľudia prezentujú trochu inak ako bežne.

Nahrať albumy vašich detí na internet nebude dobrý nápad, rovnako tak ich fotiť pri každej príležitosti a dávať fotky na Facebook alebo Instagram. Rovnako nebude dobrý nápad, keď sa budete zoznamovať na internete tak, že budete posielať o sebe nadmerne veľa informácií. Tak, toto boli tie horšie nápady. Všetky aplikujte na vaše deti a predstavte si, že by robili to, čo vy robíte bežne.

Internetová komunikácia

Predstava, že posielate svoje viac či menej odhalené fotky len tak na internet, znie absurdne. Je to tak, a väčšinou si pri tom ešte s niekým píšete. Sú len akousi pridruženou formou vašich aktivít na internete. Podobne tak aj pri deťoch. Preto je vhodné vedieť, čo deti na internete robia. O tomto sa už veľa popísalo, spravidla ale budú kopírovať vás.

Je to podobné, ako zakazovať deťom mobil pri obede, keď vy sami ho budete mať v ruke. Internetoví predátori sú na internete v hojnom počte. Znie to strašne, no je to tak. Rovnako aj vaše dieťa sa môže stretnúť s takýmto človekom. Nebude to poznať, nakoľko toto sa ťažko rozpoznáva, keď máte 40 rokov a nie keď máte 11. Rôzne chatovacie služby obsahujúce v sebe aj zoznamky sú ideálnym miestom na kontakt. Ešte lepším je instagramový profil alebo Facebook ako klasika a zabudnúť by sme nemali ani na TikTok.

Komentár na video, v ktorom je 6-ročné dievča, hrajúce sa na trampolíne. Opäť bez plaviek. Video videlo viac ako 57-tisíc ľudí. Podľa komentárov si názor môžete vytvoriť sami.
Komentár na video, v ktorom je 6-ročné dievča, hrajúce sa na trampolíne. Opäť bez plaviek. Video videlo viac ako 57-tisíc ľudí. Podľa komentárov si názor môžete vytvoriť sami.

Uznanie

Môžete si myslieť, že hlad alebo napríklad bolesť sú silné motívy, nech už sa na to pozriete z vám najviac vyhovujúceho pohľadu. Opak je ale pravdou, v skutočnosti má pocit zahanbenia a zosmiešnenia ešte silnejší prejav. Rovnako tak je na opačnej strane pocit uznania a pozornosti. Ako dobre s tým viete pracovať vo veku, v ktorom práve čítate tento článok? Ako s tým bude vedieť pracovať prváčik na základnej škole? Predátori na internete, nech už sú to akokoľvek narušení ľudia, majú cit zbierať informácie o svojich obetiach.

Objavovanie niečoho nového je prirodzené aj pre deti, tie ale ešte nemusia rozumieť, čo je vhodné a čo nie. A navyše stále sú to deti, pre ktorých sú dospelí autority. Keď sa ale ukáže, že ten človek, čo si s vaším dieťaťom píše, mu rozumie takmer vo všetkom, zábrany opadávajú. Prv než by ste chceli neveriacky krútiť hlavou, predstavte si ale seba. Ak ste zažili nevydarené rande po zoznámení cez internet, nebola tam istá spojitosť s textom vyššie? Kto bol ten človek na druhej strane internetu a kto prišiel na stretnutie? Nie vždy príde ten istý človek a vyfarbí sa až naživo. Ešte stále by ste si chceli myslieť, že deti sa zachovajú múdrejšie? A to počítajte s tým, že deti ľahšie niekomu uveria.

Nikomu ani muk

Predátori používajú rôzne techniky. Môžeme sa baviť o tom, akí sú dobrí v tom, čo robia. Ťažko však chváliť poruchy osobnosti a pripisovať im nejaký význam. Zmanipulovať dieťa zvládne každý, aj keby hneď nechceli (opäť môžete zostať aj vo svete dospelých, aby ste mali predstavu o sebe a na sebe). Nevinné písanie sa môže ľahko zmeniť na vydieranie. Útočníci využívajú spôsoby pochopenia a uznania.

Dostať sa do priazne pre nich nebude problém. A hoci nemusia všetci postupovať rovnako a nemusí to skončiť pri posielaní fotiek. Stáva sa, že ich dostanú aj bez nátlaku. Bolo by mylné si myslieť, že dieťa nakoniec pošle svoje intímne fotky, keď už ide o vydieranie. Niekedy si protistrana iba fotky vyprosí, až dieťa neodolá. Akonáhle za ne dostane uznanie a pochvalu, sme len na krok od ďalších fotiek.

Začarovaný kruh, z ktorého sa ťažko vystupuje. Jednak je tu pocit hanby, pocit ohrozenia zo strany predátora alebo ohrozenia, čo by sa dialo doma, keby sa to prevalilo. Aj preto je potrebné, aby ste sa s deťmi bavili, čo robia na internete, čo ich zaujíma alebo napríklad hnevá. A sú prípady, keď nemusia robiť nič priveľmi na hrane a nejaká aplikácia im začne zobrazovať fotografie s erotickou tematikou. To, aké aplikácie používajú a ako dlho trávia čas s mobilom alebo na internete, by ste takisto mali vedieť.

Na to sú vhodné aplikácie ako ESET Parental Security alebo napríklad Kaspersky Safe Kids. Samotný systém Windows má v sebe ochranu a umožňuje nastaviť detský účet.

Tento typ aplikácií považujeme za nevyhnutný. Nemusí to byť kvôli tomu, ako deti trávia čas a aby vy ste mali prehľad. Je to podobná ochrana ako antivírus pre počítač. Nie všetko viete odhaliť a zachytiť vy svojimi návykmi. Preto potrebujete ďalšiu ochranu.

Fotky neposielame

Hasiť problémy môže byť náročnejšie ako im predchádzať. Preto je dôležité, aby deti poznali pravidlá komunikácie na internete a od začiatku ste im mohli vysvetľovať, čo sa ako používa a čo veci znamenajú. Tiež, ako sa správať k druhým. Bežne sa síce varuje pred predátormi a tyranmi, no aj vaše dieťa môže byť jedným z nich, no nemusí si to uvedomovať.

Už v minulosti sme odporúčali, aby deti nepridávali na Instagram a Facebook fotky zo svojho bezprostredného okolia, takto sa dá ľahšie identifikovať, kde trávia čas. Takisto nie je vhodné posielať fotky zo svojej detskej izby alebo domácnosti. Na nich by mohol byť ďalší obsah. Nemusí ísť nutne o ochranu pred zneužívaním alebo vydieraním. Ale asi máte v domácnosti vchodové dvere a na niečo tam sú. Nenarúčajte si súkromie fotkami vášho bytu alebo domu, ak to nie je pre vás zámerná činnosť.

Takisto treba zvážiť, komu a aké informácie posielame. Nie je to len o fotografiách, ale aj o informáciách ako domáca adresa, prípadne informácia, kedy budete mimo domova. Deti sa môžu pochváliť a „vyzradiť“ tak ďalšiu informáciu. Nie je na tom nič zlé, keď komunikujú vo svojom kruhu priateľov cez nejakú aplikáciu. Nemali by mať ale neobmedzené možnosti pri používaní sociálnych sietí.

Rozhovor

Nech už sa budete snažiť všemožne, jedným z najúčinnejších riešení bude rozhovor. Tak ako si stanovíte nejaké zásady slušného správania a používania internetu alebo mobilu, stanovíte si aj transparentnosť. Budete hrať otvorenú hru a vysvetlíte deťom, prečo majú v telefóne nainštalovanú aplikáciu na ich ochranu a čo je jej úlohou.

Diskusia a neponechanie detí napospas ich zariadeniam a otvorenému svetu internetu bude jediná efektívna záležitosť, ako im môžete pomôcť. Veci ako dvojfaktorová autentifikácia, silné heslo alebo blokovanie aplikácií je len časťou. Nepomôže vám chrániť ich alebo váš účet silným heslom, keď nebudete vedieť, že ich kontaktoval cudzí človek a píšu si s ním.

Viac tém o digitálnej bezpečnosti a o tom, ako prežiť v digitálnom prostredí, nájdete na webe bezpecnenanete.eset.com/sk.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.