Výber softvéru na tvorbu myšlienkových máp bude vysoko subjektívna záležitosť.

Preto prinášame prehľad najpodstatnejších funkcií a princípov, ktoré používajú jednotlivé riešenia. Sústredíme sa hlavne na výhody oproti iným riešeniam a vzájomné odlišnosti.

Bubbl.us

Toto je jednoduchšia webová služba pracujúca s bublinami. Presne podľa názvu aplikácie. Na grafické možnosti zabudnite, Bubbl.us sa sústreďuje na obdĺžniky so zaoblenými rohmi a vytváranie hierarchických štruktúr. Beží na Adobe Flash rozhraní a prvky sú už pri tvorbe efektne animované. Použitie tohto nástroja je vhodné na jednoduchšie diagramy. Prémiové konto budete potrebovať už aj na pridávanie príloh.

Coggle.it

Aplikácia sa ovláda najlepšie klávesovými skratkami, na tento účel je prispôsobená. Tvoriť sa v nej dajú hlavne štruktúry, mapy, pridávať sa dajú aj obrázky. V platenej verzii potom v neobmedzenej veľkosti. Rozlišovanie štruktúry je prostredníctvom veľkosti a rezu písma. Vaše mapy sa dajú exportovať ako obrázok alebo PDF dokument. Na diagrame môžete pracovať viacerí, stačí pozvať používateľov ku spolupráci na vašej mape.

Prečítajte si tiež: Používajte myšlienkové mapy

Creately

Ide o aplikáciu na tvorbu diagramov všetkého druhu. Je ideálnym nástrojom na tvorbu myšlienkových máp. Tiež je vhodná na tvorbu infografiky a názorných diagramov. Portál podporuje rôzne cenové úrovne účtov. Nechýba verzia zadarmo. Do nej síce neimportujete dáta z programu Visio, no máte možnosť vytvoriť 5 verejných diagramov a spolupracovať na nich s tromi osobami. Váš výtvor si pokojne môžete vyexportovať v obrázku vo vysokom rozlíšení. Na jednoduché použitie je vhodné aj konto zadarmo. Osobné konto, ktoré už obsahuje všetko potrebné pre jednotlivca a z reálneho pohľadu neobmedzené možnosti, stojí 5 dolárov na mesiac. Zmysel vidíme pri vytvorení špecializovaných diagramov a následnom vložení vo forme obrázka do vašej myšlienkovej mapy v inej aplikácii.

The Brain 8

Brain_web2016_3_nowat

Toto je aplikácia ťažkého kalibru. Ťaží najmä z toho, že ide o roky vyvíjaný počítačový program. Je to vidno na prepracovanosti funkcií a na tom, čo všetko môžete na mape meniť. The Brain má jednu vynikajúci funkciu a síce, že z vašej myšlienkovej mapy dokáže vygenerovať špeciálne logické zobrazenie nadväznosti úloh. Je vhodný aj pre skutočne objemné mapy so siahodlhou hierarchiou. Jednotlivé uzly automaticky približuje a rozbaľuje podľa toho, ako ich používate. Nehovoriac o nespočetne veľkom počte ikon, grafických ukazovateľov a možností ich prispôsobenia. Na pohľad sa dá v programe pomerne dobre stratiť. Je vhodný pre skutočných fajnšmekrov. Dá sa použiť zadarmo, no je aj platená verzia.

Vision Mindjet

Mindjet_web2016_3_nowat

Ďalší velikán v tejto oblasti. Ide o maximálne prepracovaný softvér, ktorý sa dá využiť v podniku ako aj pre osobné účely. Platená verzia ako desktopová aplikácia do podniku, webová verzia bude vhodná pre jednotlivca. Oproti desktopovej je zadarmo. Má všetko podstatné, teda grafické prvky na odlišovanie uzlov, nápadov, vetiev, pokročilé formátovanie textu aj obrazcov a možnosť odosielania máp do Evernote alebo možnosť si ich vytlačiť. Ide o špičkovo navrhnutý softvér, ktorý má aj vlastnú aplikáciu pre mobilné platformy. Webová verzia takisto podporuje pridávanie súborov vo forme príloh, obrázkov, poznámok. Nechýba funkcia prelinkovania a na začiatok máte takisto zásobu šablón.

XMind 7

XMind_web2016_3_nowat

Softvér tohto typu odporúčame začiatočníkom. Má jednoduchšie rozhranie ako iné desktopové aplikácie a je aj vo verzii zadarmo. Opäť sme ho vybrali práve preto, že v tejto bezplatnej verzii nebudete limitovaní prakticky ničím. Profesionálna verzia má ďalšie možnosti importu, spájania máp alebo napríklad zabezpečenie mapy heslom. Verzia zadarmo podporuje vkladanie obrázkov, grafických značiek, pokročilé formátovanie textového aj grafického obsahu a pridávanie špeciálnych prvkov. Môžete pridať napríklad dni v týždni, emotikony, ukazovatele rozpracovania danej línie a ďalšie prvky. Tie sú aktívne. Takže ak vložíte napríklad prvok pre deň v týždni, jeho kontextové menu potom obsahuje všetky dni a môžete ho ľahko nahradiť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.