Aplikácia Nothing Chats mala spôsobiť revolúciu v komunikácii medzi Android smartfónmi a iPhonmi.

Len pred niekoľkými dňami vyšla na verejnosť aplikácia Nothing Chats, ktorá bola skutočne jedinečná. Venovala sa totiž problematike zelených a modrých správ, resp. možnosti využívať iMessage v Android smartfónoch. Vďaka tejto aplikácii mohli používatelia iPhonov a Android smartfónov komunikovať rovnocenne bez akýchkoľvek obmedzení ako keby spolu komunikovali dva iPhony.

Dlho to však netrvalo kým sa s aplikáciou začali spájať prvé problémy. Ako informuje sama spoločnosť Nothing, v aplikácii sa objavilo niekoľko chýb. Práve z tohto dôvodu vývojári stiahli aplikáciu aj z Obchodu Play, v ktorom už nie je dostupná. Čo sa s aplikáciou stalo a kedy bude opäť dostupná pre verejnosť? Aj to si prezradíme v našom článku.

Nothing nedokázal zabezpečiť konverzácie

iMessage si zakladá na bezpečnosti, pričom konverzácie majú byť šifrované. Pri prenose správy teda k nej má mať prístup len odosielateľ s kľúčom a príjemca s kľúčom na dešifrovanie správy, pričom pri prenose nemá byť možné obsah správy prečítať. Tu však narazil na problém Nothing, ktorý toto šifrovanie nedokázal zabezpečiť. Toto zistenie prišlo až pri dôkladnejšom skúmaní aplikácie, ktorá už bola v tom čase dostupná aj v Obchode Play.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2)

Spoločnosť Nothing na problémy okamžite zareagovala a aplikáciu stiahla z oficiálneho obchodu s aplikáciami. Čo je však zaujímavé, niekoľko závažných bezpečnostných problémov označila ako chyby, resp. bugy. Podľa zistení pritom správy odosielané prostredníctvom tejto služby neboli vôbec zašifrované a pri prenose sa dali čítať v podobe klasického textu.

Ukladanie správ tiež nebolo zabezpečené

Problém v aplikácii bol aj s ukladaním dát v databáze, kde tieto dáta taktiež neboli vôbec zabezpečené. Aby toho nebolo málo, Sunbird, teda spoločnosť, ktorá na aplikácii pracovala spolu s Nothing, mala prístup ku všetkým správam, ktoré boli prostredníctvom aplikácie odoslané. S bezpečnosťou teda táto aplikácia nemala spoločné vôbec nič.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa aplikácia Nothing Chats opäť vráti do Obchodu Play a bude sa dať bežne využívať. Vývojári aplikáciu stiahli a odložili jej oficiálne vydanie. Doteraz sa aplikácia v Obchode Play nachádzala v beta verzii, plné vydanie aplikácie je zatiaľ v nedohľadne.

Zdroj: X (@nothing), androidauthority.com, theverge.com, 9to5google.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.