Zdá sa, že s prenosnými hernými konzolami sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece.

Svojou troškou do mlyna s vreckovými konzolami chce prispieť aj spoločnosť AYA, ktorá nie je v tejto oblasti nováčikom a nedávno ohlásila ďalší model nazvaný Neo Air Plus. Ako informuje portál Liliputing.com, na trh má prísť v troch rôznych konfiguráciách, ktoré sa budú líšiť použitými čipmi.

Dva z nich budú mať procesor Intel Alder Lake-U (konkrétne Pentium Gold 8505 a Core i3-1215U) a jedna čipovú sadu AMD Mendocino. Cena modelu s prvým procesorom bude 249 dolárov, zvyšné dva sa majú predávať za 299 dolárov.

Ostatné špecifikácie sú totožné. Ako zobrazovacia jednotka bude použitý 6-palcový LCD displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov, úložiskom je M.2 2280 SSD disk a k dispozícii má byť aj čítačka pamäťových kariet microSD.

Spoločnosť AYA sľubuje, že modely poháňané čipmi Intel by sa mali do predaja dostať koncom decembra tohto roka a ich súrodenci s AMD o zhruba dva mesiace neskôr. Podporovanými operačnými systémami majú byť Windows, Steam OS a vlastný AYA Neo OS založený na Linuxe.

Etalónom v oblasti vreckových konzol bola posledné roky spoločnosť Nintendo s modelom Switch, ktorý bol na trh uvedený v roku 2017. Už v tom čase však hardvérovými parametrami neohuroval a napriek uvedeniu novej verzie konzoly s väčším OLED displejom v roku 2021 k zvýšeniu výkonu neprišlo.

Ďalším silným hráčom, ktorý sa v oblasti prenosných herných zariadení chce presadiť, je Valve so svojím Steam Deckom, uvedeným vo februári tohto roka. Táto konzola má 7-palcový displej, ale takisto s nižším rozlíšením 1280 x 800 bodov.

Spoločnosť AYA Neo bola založená v roku 2020 hernými nadšencami pod vedením Arthura Zhanga. Ako sám uvádza na stránke firmy, nebol spokojný so súčasnými príručnými hernými zariadeniami a preto sa rozhodol vytvoriť konzolu založenú na Windows systéme, ktorá by skutočne patrila hráčom. Aya Neo má v ponuke niekoľko ďalších vreckových konzol a súvisiaceho príslušenstva.

Zdroj: Liliputing.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.