Pre RTVS sme pripravili príspevok, kde sme sa venovali téme deep fake video. Hlavne v súčasnom predvolebnom čase sa s niečím takýmto môžeme pokojne stretnúť aj na Slovensku.

O čo vlastne ide? Súčasným vývoj technológie dozrel do takej etapy, že vidíme na videu komunikovať človeka aj s jeho hlasom, ale v skutočnosti táto osoba žiadne takéto video nikdy nenahrala. Pritom hovorí pomerne závažné skutočnosti, ktoré sú obyčajne v rozpore s tým, čo daný človek doteraz tvrdil.

V minulosti sa deep fake videá týkali hlavne pomerne známych osôb ako sú politici, novinármi, moderátori, herci a pod. O takýto osobách sa totiž dá nájsť veľa informácií, ako reagujú v určitých situáciách a to vrátane obrazu aj zvuku.

Pre dokonalé napodobenie je teda dôležité mať dostatok informácií. Práve s vysokou popularitou sociálnych sietí však dostatok informácií vzniká aj v prípade bežných ľudí. Do deep fake videa sa tak môže dostať aj bežný človek. Nedá sa celkom veriť ani schôdzkam realizovaným cez internet, že skutočne hovoríte so svojím finančným poradcom či lekárom. Jednoducho, doba dospela do takého stavu, že dnes už nemôžete veriť ani svojim očiam či ušiam.

Dobrým príkladom toho, ako je možné napodobiť vystupovanie známej osoby, v tomto prípade však nie čisto technológiou, ale pomocou iného živého človeka, bolo aj zinscenované vystúpenie Zlatice Puškárovej v Televíznych novinách.

Zdroje: vlastné, CNN, O2

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.