Napadlo vás niekedy, že by ste mohli použiť svoj ruksak, prípadne kabelku ako nový spôsob vyjadrovania či sociálnej interakcie?

JanSport je populárnou značkou batohov, tašiek, kufrov, ako aj ďalšieho outdoorového príslušenstva už od roku 1967. Najnovšie spoločnosť prepadla trendu implementovania inteligentných technológií do svojich výrobkov. Konkrétne vyvinula 300 prototypov „smart“ ruksakov, ktoré vyrobila z programovateľnej tkaniny.

Batohy majú svojim majiteľom umožniť zdieľať s ľuďmi v ich bezprostrednom okolí čokoľvek – od obľúbených skladieb, cez videá, až po súkromný profil na Facebooku… Takýto batoh v podstate predstavuje akýsi veľký QR kód, čomu odpovedá aj vzor látky, z ktorej je ušitý. Pri každom kuse sú vlákna usporiadané inak, takže dizajn QR kódu je vždy unikátny. Súčasťou ruksaku nie sú žiadne batérie ani káble.

Na to, aby ste sa o nositeľovi tohto smart vynálezu čosi dozvedeli, stačí, ak jeho batoh zoskenujete smartfónom. Vďaka iOS aplikácie AFFOA Looks sa vám na displeji zobrazí obsah, ktorý majiteľ batohu označil ako prístupný verejnosti. V prípade, že sa ruksak stratí, jeho nálezca bude vedieť majiteľa jednoducho identifikovať a pomocou aplikácie ho spätne kontaktovať.

Zatiaľ nie je známe kedy a či vôbec sa smart batohy od JanSport dostanú aj na pulty obchodov, no koncept je to naozaj zaujímavý.

Zdroj: CNN

Značky: