Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

FIRST Global spúšťa úplne nový druh olympiády, tentoraz so zameraním na invenciu mladej generácie. Za slovenský tím sa zúčastnia vysoko odhodlaní, usilovní študenti bilingválneho gymnázia Galileo School v Bratislave.

Viliam, dvaja Martinovia, Andrej, Braňo, Lukáš, Alex a Dominik spájajú svoj záujem o robotiku, schopnosť rýchlo sa učiť nové veci a motiváciu sa neustále zlepšovať s cieľom úspešne reprezentovať Slovensko na medzinárodnej olympiáde v robotike FIRST Global. Každý z vybratých študentov je jedinečná osobnosť s vlastnými záľubami od hudby, športov až po vedu. To, čo majú spoločné, je záujem o fyziku, robotiku a programovanie.

Prakticky celý posledný štvrťrok, t.j. odkedy bola sada na stavbu robota doručená na Slovensko, strávili študenti zo slovenského tímu intenzívnou prácou na sebe a robotovi. Na súťaž sa pripravujú nielen neustálym dizajnovaním, stavaním, programovaním, testovaním a následným vylepšovaním robota. Ich úlohou je aj reprezentácia Slovenska v čo najlepšom svetle, čo okrem iného často zahŕňa aj napríklad natáčanie reprezentačného videa s komentárom v angličtine aj slovenčine.

Olympiády sa zúčastnia rôzne tímy, či už čisto ženské moslimsko-kresťanské družstvo z Jordánska alebo vidiecke zoskupenie z Hondurasu, ktorého členovia musia cestou do školy chodiť cez horu. Predstavia sa tu jednotlivé tímy z vyše 150 krajín (spolu so šiestimi kontinentálnymi zástupcami), ktoré splnili podmienky účasti na celosvetovo prvej stredoškolskej robotickej olympiáde – FIRST Global Challenge 2017 vo Washingtone.

FIRST Global (www.first.global) založil Dean Kamen ako inšpiráciu k vedecko-technickej iniciatíve a inovácii pre takmer dve miliardy mladých na svete. Spoločnosť ponúka koncepciu olympijských hier robotov, ktorá zvýrazňuje dôležitosť vedecko-technologických, strojárskych a matematických zručností ( z angl. skr. STEM). Tie budú naši budúci lídri potrebovať pri prekonávaní najväčších výziev dneška a zajtrajška.

„Tým, že v súťaži budú na riešení najvážnejších svetových problémov spolupracovať študenti z celého sveta, FIRST Global ich inšpiruje k nadobudnutiu znalostí potrebných k objaveniu takých vecí, ktoré by ich rodičia a starí rodičia považovali za zázraky, fantázie alebo čisté sci-fi,“ tvrdí zakladateľ FIRST Global Dean Kamen.

Vzhľadom na všeobecne uznávaný význam STEM vzdelávania, najmä v riešení najvážnejších svetových problémov najbližších rokov, budú účastnícke tímy na tomto svetovom robotickom podujatí tvoriť obyvatelia všetkých šiestich obývaných kontinentov, a to napríklad obyvatelia: Ghany, Namíbie a Sudánu z Afriky, Srbska, Ruska, Veľkej Británie a Španielska z Európy, Mexika, Nikaraguy a Kanady zo Severnej Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu z Oceánie a Peru, Venezuely a Bolívie z Južnej Ameriky. Tohto unikátneho svetového podujatia sa zúčastní aj sýrsky národný tím spolu s družstvom  sýrskych utečencov.

Na znak ohromnej podpory svojich tímov a snahy FIRST Global podnietiť vlády jednotlivých štátov a mimovládnych organizácii k investovaniu do STEM vzdelávania, plánujú diplomatickí zástupcovia širokého spektra štátov ako Turecko, Irak, Brazília, Fínsko, Rakúsko a Taliansko, prísť na otvárací ceremoniál FIRST Globalu dňa 16. júla 2017. Inšpiráciu pre tému úvodného podujatia FIRST Global vyžrebujú spomedzi štrnástich Veľkých technických výziev, určených národnými technickými akadémiami v USA, Veľkej Británii a Číne. Zdôraznením globálneho významu týchto problémov a znakom podpory, bude aj účasť troch technických akadémií na tohtoročnom záverečnom ceremoniáli FIRST Global Challenge. Spomedzi štrnástich výziev všetkých krajín je určite jednou z najpálčivejších a najrozsiahlejších otázka prístupu k čistej, pitnej vode.

Či už kvôli vážnym suchám v subsaharskej Afrike alebo neštandardným vodovodným sieťam v Spojených štátoch, sa neistota prístupu k vode stáva čoraz reálnejším problémom. Dôkazom toho je skutočnosť, že na choroby spojené s nekvalitnou vodou zomrie približne každú minútu jedno dieťa. Otvorenie FIRST Global Challenge bude zamerané na dostupnosť čistej, pitnej vody a zvýšenie povedomia o súčasných a budúcich rizikách spojených s jej zabezpečením. Aj preto sa voda, ako možný zdroj politických, hospodárskych a sociálnych sporov medzi krajinami vo svete, zapracovala do témy herného dizajnu pre všetkých 161 súťažiacich tímov.

Cieľom FIRST Global je inšpirovať vedeckú a technickú iniciatívu na medzinárodnom poli, preto sa táto udalosť bude každoročne uskutočňovať v inej krajine.

Dean Kamen ďalej poznamenal: „Keď budúcich svetových STEM lídrov zoskupíme pútavou formou spolupráce, ktorá ich cestou vedy a techniky naučí komunikovať, spolupracovať a vzájomne tvoriť, nadobudnú aj vzájomnú dôveru pozdvihujúcu svetovú spoločnosť napriek rozdielnostiam a predpojatostiam.“

Tabuľka dole znázorňuje krajiny a kontinentálne tímy, ktoré na akciu FIRST Global Challenge 2017 poslali svojich robotických reprezentantov, spolu s našimi spolupracovníkmi pri hľadaní možných účastníkov na túto medzinárodnú udalosť.

Účastnícke krajiny FIRST Global Challenge 2017:

AfganistanGrenadaPalau
AlbánskoGuatemalaPalestína
AlžírskoGuineaPanama
AndorraGuinea-BissauPapua-Nová Guinea
AngolaGuyanaParaguaj
Antigua a BarbudaHaitiPeru
ArgentínaHondurasFilipíny
ArménskoHongkongPoľsko
AustráliaMaďarskoPortugalsko
RakúskoIslandKatar
AzerbajdžanIndiaTím utečencov
BahamyIndonéziaRumunsko
BahrajnIránRusko
BangladéšIrakRwanda
BarbadosÍrskoSvätý Krištof a Nevis
BieloruskoIzraelSvätá Lucia
BelgickoTalianskoSvätý Vincent a Grenadíny
BelizeJamajkaSamoa
BeninJaponskoSan Maríno
BermudyJordánskoSvätý Tomáš a Princov ostrov
BhutánKazachstanSaudská Arábia
BolíviaKeňaSenegal
Bosna a HercegovinaKiribatiSrbsko
BotswanaKosovoSeychely
BrazíliaKuvajtSierra Leone
BrunejKirgizskoSingapur
BulharskoLaosSlovensko
Burkina FasoLotyšskoSlovinsko
BurundiLibanonŠalamúnove ostrovy
KapverdyLesothoSomálsko
KambodžaLibériaJužná Afrika
KamerunLíbyaJužná Kórea
KanadaLichtenštajnskoJužný Sudán
Stredoafrická republikaLitvaŠpanielsko
ČadLuxemburskoSrí Lanka
ČileMacaoSudán
ČínaMacedónskoSurinam
KolumbiaMadagaskarSvazijsko
KomoryMalawiŠvédsko
Republika KongoMalajziaŠvajčiarsko
Demokratická republika KongoMaldivySýria
KostarikaMaliTaiwan
Pobrežie slonovinyMaltaTadžikistan
ChorvátskoMarshallove ostrovyTanzánia
KubaMauritániaThajsko
CyprusMauríciusVýchodný Timor
Česká republikaMexikoTogo
DánskoMikronéziaTonga
DžibutskoMoldavskoTrinidad a Tobago
DominikaMonakoTunisko
Dominikánska republikaMongolskoTurecko
EkvádorČierna HoraTurkmenistan
EgyptMarokoTuvalu
SalvádorMozambikUganda
Rovníková GuineaMjanmarskoUkrajina
EritreaNamíbiaSpojené arabské emiráty
EstónskoNauruSpojené kráľovstvo
EtiópiaNepálSpojené štáty americké
FidžiHolandskoUruguaj
FínskoNový ZélandUzbekistan
FrancúzskoNikaraguaVanuatu
GabonNigerVatikán
GambiaNigériaVenezuela
GruzínskoSeverná KóreaVietnam
NemeckoNórskoJemen
GhanaOmánZambia
GréckoPakistanZimbabwe

Značky: