Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pozýva všetkých fanúšikov železničnej nostalgie na veľkolepé podujatie Ukončenie sezóny 2024 s Gorilami, ktoré sa uskutoční v sobotu 12. októbra 2024 v Železničnom múzeu SR, v starom rušňovom depe Bratislava východ.

Táto udalosť sa bude okrem iného niesť v znamení 50. výročia legendárnych rušňov radu 350 – prezývaných Gorily, ktoré už desiatky rokov slúžia na tratiach Slovenska. Podujatie organizujú Železnice Slovenskej republiky – Železničné múzeum Slovenskej republiky v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko a ďalšími partnermi.

Prečo sa lúčime s Gorilami?

Rušne radu 350, vyrobené v 70. rokoch minulého storočia, patria medzi najikonickejšie elektrické lokomotívy na Slovensku. So svojou maximálnou rýchlosťou 160 km/h patrili k priekopníkom medzinárodnej dopravy na trase Budapešť – Bratislava – Praha, ako aj na vnútroštátnych tratiach, najmä na linke InterCity Bratislava – Košice. Po takmer polstoročí však nastal čas na zmenu. Ich technický a bezpečnostný koncept  už nedokáže konkurovať súčasným štandardom, náročná údržba a zastarané systémy dnes výrazne ovplyvňujú ich prevádzku. Postupné vyraďovanie Goríl je súčasťou procesu modernizácie vozidlového parku ZSSK, ktorý plánuje nasadenie modernejších, spoľahlivejších, bezpečnejších a ekologickejších vlakov.

Slávnostný program podujatia:

  • Výstava rušňov radu 350: návštevníci si budú môcť pozrieť vystavené rušne Gorila, ktoré na slovenských železniciach slúžia dlhé roky.
  • Slávnostné odovzdanie rušňov: o 12:00 sa uskutoční symbolické odovzdanie dvoch rušňov na historické účely. Rušeň 350.018 bude odovzdaný Železničnému múzeu SR, zatiaľ čo 350.001 prevezme Albatrosklub Bratislava. Tieto rušne tak zostanú zachované pre budúce generácie.
  • Predaj zberateľskej 0 € bankovky: návštevníci si budú môcť kúpiť exkluzívnu suvenírovú nulovú eurobankovku s motívom rušňa Gorila, ktorú navrhol grafický dizajnér Adrián Ferda. Cena jednej bankovky bude 3 eurá​​. Predaj bankovky bude následne pokračovať na vybraných predajných miestach ZSSK po celom Slovensku.
  • Nazrite na stanovište rušňovodiča: počas dňa budete mať možnosť vstúpiť do kabíny rušňovodiča rušňa 350, pozrieť si jeho útroby a vypočuť si odborný výklad od skúseného rušňovodiča-inštruktora.
  • Mimoriadne jazdy vlakov ťahanými historickými rušňami Mazutka či Gorila a ďalších.

Celý bohatý program podujatia nájdete na webe železničného múzea.

Nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru historických železničných strojov a vychutnať si zblízka ikonu slovenskej železničnej dopravy.

Značky: