Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Acronis, celosvetový líder hybridných cloudových riešení ochrany dát, predstavil výsledky nedávneho prieskumu zameraného na oblasť zdieľania a prístupu k firemným dátam, ktorý urobil medzi svojimi partnermi v Českej republike a na Slovensku.

Podľa tohto prieskumu má takmer polovica opýtaných organizácií (45 %) obavy z nekontrolovaného prístupu k citlivým podnikovým informáciám z mobilných zariadení, veľmi často súkromných (BYOD), čo vedie k zvyšovaniu bezpečnostných rizík. Slovenské firmy preto hľadajú spôsoby, ako zabezpečiť svoje dáta pri zachovaní vysokej produktivity, ktorú mobilné zariadenia umožňujú.

Počet užívateľov inteligentných telefónov na celom svete presiahol podľa aktuálnych odhadov hranicu 2 miliárd a už niekoľko rokov je počet smartfónov vyšší než počet osobných počítačov. To vytvára úplne novú situáciu v oblasti zdieľania podnikových dokumentov a núti premýšľať o posilnení bezpečnosti firemných dát. A to hlavne v situácii, keď 90 % pracovníkov využíva na prácu svoje osobné inteligentné telefóny s často minimálnym zabezpečením.

Kľúčové zistenia prieskumu:

  • Slovenské firmy trápi v oblasti zdieľania dát hlavne neprehľadnosť a roztrieštenosť informácií (54 %), neexistujúca bezpečnostná politika pre správu dát (53 %), nekontrolovaný prístup z rôznych zariadení (45 %) a ukladanie dát do externých úložísk typu Dropbox či Google Drive (23 %).
  • Pri používaní BYOD zariadení majú obavy predovšetkým z krádeže či úniku citlivých dát (73 %) a nakazenia malvérom (54 %).
  • Pri hľadaní vhodných riešení na zdieľanie dát kladú najväčší dôraz na bezpečnosť (63 %), produktivitu pracovníkov (58 %) a jednoduchú administráciu riešení (50 %), menej potom na vyhovenie regulatórnym požiadavkám (19 %).

„Správne zvolené riešenie na zdieľanie firemných dát s podporou akéhokoľvek koncového zariadenia poskytuje rýchlu návratnosť investície vďaka rýchlemu prístupu k požadovaným dátam a lepšiemu rozhodovaniu,“ povedal Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení Acronis na českom a slovenskom trhu.  „Avšak súčasne musí zaisťovať vysokú úroveň zabezpečenia kľúčových dát. Na dosiahnutie úspechu dnes nie je možné ani jednu z týchto základných požiadaviek, t. j. bezpečnosť a produktivitu, uprednostňovať – obe musia byť v rovnováhe.“ 

 

Značky: