Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Acronis, globálny líder na trhu riešení kybernetickej ochrany, predstavil výsledky prieskumu konaného medzi svojimi českými a slovenskými IT partnermi.

Podľa 59 % z nich sú kybernetickými útokmi aktuálne najviac ohrozené osobné dáta zákazníkov či zamestnancov. Dopytovanie sa uskutočnilo v júni 2023 medzi IT predajcami spoločnosti ZEBRA SYSTEMS, ktorá je výhradným distribútorom riešení Acronis v ČR, na Slovensku a v juhovýchodnej Európe.

Prieskum odhalil názor, že prioritná ochrana by sa v rámci podnikovej IT infraštruktúry mala venovať hlavne finančným/ERP a zákazníckym systémom (CRM), avšak s nárastom využívania cloudu je potrebné venovať stále väčšiu pozornosť aj zabezpečeniu cloudových aplikácií. Najúčinnejšou funkciou ochrany dát je v očiach väčšiny partnerov stále pravidelné zálohovanie, ideálne doplnené pri funkčnosti Disaster Recovery a skenovaní zraniteľností.

Najzaujímavejšie zistenia prieskumu zahŕňajú:

  • Podľa 59 % IT predajcov sú z firemných dát najviac ohrozené osobné informácie zákazníkov či zamestnancov, podľa 57 % výrobné a vývojové dáta a podľa 55 % finančné dáta.
  • Prioritnú ochranu by podľa 76 % opýtaných mali dostať finančné/ERP systémy, 47 % preferuje ochranu cloudových aplikácií, 43 % zákazníckych/CRM systémov a 41 % vývojových a výrobných aplikácií – pričom 82 % českých a slovenských organizácií prevádzkuje do 10 firemných aplikácií.  
  • Najdôležitejším prvkom ochrany firemných dát je podľa 86 % predajcov pravidelné zálohovanie nasledované Disaster Recovery (53 %), skenovaním zraniteľností (51 %) a testovaním obnovy dát (47 %).

„Kybernetickí útočníci sa pochopiteľne zameriavajú na miesta, kde môžu spôsobiť potenciálne najviac škôd – či už spôsobených výpadkami výroby alebo pokutami za nedodržanie GDPR,“ uviedol Štěpán Bínek, manažér predaja cloudových riešení Acronis v spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „Zaujímavosťou je aj zvyšujúca sa potreba chrániť cloudové inštalácie. To, že sú aplikácie a dáta umiestnené na cloude ešte neznamená ich automatickú ochranu či obnovu v prípade incidentu. Preto odporúčame využívať všestranné nástroje typu Acronis Cyber Protect umožňujúce zabezpečiť hybridnú IT infraštruktúru, teda ako v lokálnom nasadení, tak aj v cloude.“

Značky: