V tomto článku prinášame predstavenie zaujímavého elektrického bicykla, ktorý zaujme aj cenou.

Skladanie ako hobby

Na dnešnú dobu je cena pod 1000 eur naozaj dobrá a preto sme si tento bicykel požičali do redakcie. Je to model ENGWE EP-2 Pro. Bicykel priniesol do redakcie kuriér vo veľkej krabici a jeho poskladanie trvalo asi hodinu a pol. Treba namontovať predné koleso, predný blatník, celú časť s riadidlom, obe svetlá a zadný nosič. Treba na to náradie, súčasťou dodávky sú príslušné kľúče a skrutkovač, pomohli si ale aj vlastným náradím.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Engwe EP-2 Pro

Robustný dizajn

ENGWE EP-2 Pro sme objednali v oranžovej farbe a bicykel tak púta pozornosť. Okrem toho ale existuje aj čierna a šedá verzia tohto bicykla. EP-2 Pro zaujme nielen farbou, ale aj celkovou robustnou konštrukciou a pomerne širokými pneumatikami. Súčasťou výbavy je aj veľmi dobre viditeľný 4-palcový LCD displej, na ktorom sa zobrazujú informácie ako napr. aktuálna rýchlosť, prejdená vzdialenosť či kapacita batérie.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
LCD displej na Engwe EP-2 Pro

Tri režimy prevádzky

ENGWE EP-2 Pro používa systém elektrického pohonu, ktorý umožňuje jednak asistovanú jazdu (ťaháte a elektrický motor vám v tom pomáha), ale je tu aj režim samostatnej elektrickej jazdy. Vtedy rýchlosť jazdy ovládate pravou rukou a je dobre byť pripravený brzdiť. V tomto režime je samozrejme spotreba elektriny oveľa vyššia ako pri asistovanej jazde. Pri tomto druhom prípade si môžete vybrať z 5 stupňov intenzity podpory.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Kľúčik v spodnej časti batérie

Potom ako spotrebujete všetku energiu z batérie môžete ďalej jazdiť na bicykli a to pomocou čisto ľudskej sily.

Bezpečnosť nadovšetko

Motor je umiestnený v náboji zadného kolesa a tu je aj 7-stupňová prevodovka Shimano RD-TY300 (relatívne lacný model). Páči sa nám, že táto prevodovka je chránená proti poškodeniu pri páde bicykla na zem.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Prevodovka Shimano na Engwe EP-2 Pro

Bicykel je dobre pripravený na jazdu v noci a za šera, predné biele a zadné zadné svetlo vás dobre signalizuje pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Zadné svetlo na Engwe EP-2 Pro a nosič na batožinu

ENGWE pri svojich bicykloch používa systém, že ochranný kľúč je umiestnený v spodnej časti batérie, pri uzatváraní a odomykaní bicykla je tak treba sa zohnúť.

Technické parametre

Bicykel len začíname testovať a pripravíme k nemu aj vide, teraz sa teda obmedzíme na údaje poskytnuté výrobcom. Dojazd má byť až do 100 km, rýchlostný limit je v nastavení bicykla od výroby stanovený na 25 km/h. Výkon motora je až 750 W, 48 V batéria je lítiová s kapacitou 13Ah, je samozrejme vymeniteľná a dá sa kúpiť online.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Nabíjanie batérie na Engwe EP-2 Pro

Vpredu je teleskopická vidlica z uhlíkovej ocele so zdvihom 100 mm, ktorá sa dá aj fixovať. Kolesá sú 20-palcové so šírkou 4 palce a pneumatiky sú v štýle BMX. Otázka určite bude, kde ich budete po určitom čase zháňať. Ale zatiaľ sa zdá, že EP-2 Pro sa nezľakne ani náročnejšieho trailu. Kritickým bodom sú ale mechanické kotúčové brzdy Tektro M280. Pri zjazde z kopca sme nešli úplne naplno hlavne kvôli tomu, že na brzdenie bolo treba dlhšiu trať. Nabíjanie na 30 % vybitej batérie nám trvalo 5 hodín, na celkové nabitie treba 8 hodín.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Čisto elektrická prevádzka Engwe EP-2 Pro

Je pomerne ťažký ale dá sa skladať

EP-2 Pro je skladací elektrobicykel, jeho hmotnosť je však okolo 32,5 kg, takže manipuláciu s ním zvládne skôr silnejší človek. Ľahko sa dá ale skloniť časť s riadidlami a aj zloženie v polovici bicykla nie je náročné. Horšie je to pri zdvíhaní bicykla napr. pri umiestnení do kufra auta. Treba na to silu.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Engwe EP-2 Pro

Testujeme

Pri našom teste sme si overili dojazd okolo 80 km pri jazde po cestách v Bratislave. Ak si vyjdete s bicyklom do lesa a náročnejšieho kopcovitého terénu, dojazd klesne na zhruba 40 km. Veľa závisí od toho, ako si chcete s elektrickým motorom pomáhať. K tomuto testu sme pripravili aj video.

Engwe EP-2 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Engwe EP-2 Pro pri prvých testoch

Cena: 999 eur

Zapožičal: ENGWE

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.