Podobná iniciatíva tu bola už pred niekoľkými rokmi. 

Pred deviatimi rokmi sa viacero spoločností vrátane Applu zaviazali, že do roku 2011 začnú využívať MicroUSB ako jediný konektor pre nabíjanie svojich smartfónov. Niekoľko spoločností tak aj urobilo, no Apple napríklad až o rok neskôr iba zmenšil svoj pôvodný konektor a začal využívať Lightning kábel.

Teraz však Európska únia uvažuje o takejto iniciatíve opäť. Tentokrát by však spoločnosti mali túto zmenu nariadenú legislatívou. Za nedodržanie by tak hrozilá veľká pokuta. Vzhľadom na rok 2018 by však Európska únia netrvala na zastaralom MicroUSB konektore ale na modernom USB-C konektore. 

Dôvodom pre toto rozhodnutie je ochrana životného prostredia. Mnoho používateľom má v súčasnosti doma viacero nabíjačiek, ktoré sa im nakopili z nových zariadení za posledné roky. Keby všetky zariadenia podporovali rovnaký USB-C konektor, tak by používateľom stačila len jedna nabíjačka, ktorú by mohli používať naďalej po zakúpení novšieho zariadenia.

Viacero spoločností v poslednej dobe začalo už vybavovať svoje zariadenia moderným USB-C konektorom. Spoločnosť Apple sa však zrejme nechystá pre takúto zmenu v najbližšej dobe.

Zdroj: 9to5Mac

Prečítajte si aj:

Apple chcel z iPhone X odstrániť Lightning port. Zachránila ho iba jedna vec

Značky: