Výkonnostný rozdiel medzi strednou triedou a terajšími vlajkovými loďami bude opäť menší.

Qualcomm pripravuje nové procesory Snapdragon. Táto informácia určite nikoho neprekvapí a ani fakt, že budú opäť výkonnejšie. Ostatné parametre však stoja za pozornosť.

Snapdragon 630 a 660 pre strednú triedu

Snapdragon 630 a 660 budú nové čipy pre smartfóny strednej, resp. strednej vyššej triedy. Aktuálnu generáciu procesorov Snapdragon 625 používajú zariadenia ako Lenovo Moto G5 Plus alebo globálna verzia Xiaomi Redmi Note 4. Čipy 630 a 660 sľubujú rýchlejšie prenosové rýchlosti cez LTE aj Wi-Fi, pokročilejší obrazový procesor, ktorý podporuje fotoaparáty s rozlíšením do 24 Mpx a podporu rýchleho nabíjania Qualcomm Quick Charge 4.

Viac procesorového a grafického výkonu je samozrejmosťou a Snapdragon 660, ktorý bude určený pre vyššiu strednú triedu, bude podporovať aj rozlíšenie displeja až do QHD, teda 2560 × 1440. Oba procesory sú vyrábané 14nm technológiou a dá sa očakávať, že výrobcovia telefónov predstavia prvé modely s novými čipmi v druhej polovici tohto roka. Spomínajú sa napr. telefóny Nokia 7 a Nokia 8.

Snapdragon 660 ponúkne 4 jadrá Cortex-A73 s frekvenciou 2,3 GHz a 4 jadrá Cortex-A53 s taktom 1,9 GHz. Grafický výkon zabezpečí Adreno 512 a čip bude podporovať aj operačnú pamäť typu LPDDR4X 1866 MHz a UFS 2.1 úložisko.

Snapdragon 845 pre vlajkové lode

Qualcomm inovuje aj v segmente procesorov pre vlajkové lode. Prvé smartfóny s aktuálne najvýkonnejším procesorom tejto spoločnosti, Snapdragon 835, prichádzajú práve teraz na trh a už sa hovorí o jeho nástupcovi. Snapdragon 845 bude vyrábaný 7nm technológiou, pričom o pozíciu výrobcu sa aktuálne uchádzajú Samsung aj TSMC. Je zrejmé, že Snapdragon 845 bude s veľkou pravdepodobnosťou poháňať Samsung Galaxy S9, minimálne na vybraných trhoch a že procesor bude oficiálne predstavený začiatkom budúceho roka. Odhadujeme na výstave CES, ako tomu bolo aj tento rok.

Zatiaľ čo v prípade procesorov Snapdragon 630 a 660 sú ich parametre oficiálne známe, v prípade 845-ky sa bavíme o očakávaniach. Predpokladá sa, že Snapdragon 845 by mohol ponúknuť 25% až 35% nárast výkonu a menšie rozmery, vďaka čomu by mohli byť o niečo menšie aj samotné smartfóny.

Zdroj: CNET, PhoneArena

Prečítajte si aj:

CES: Poznáme detaily chystaného procesora Snapdragon 835

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit