Súd ho uznal vinným vo veci pašovania mikročipov s vojenskými aplikáciami do Číny.

Priemyselná špionáž nie je v dnešnom svete ničím výnimočným. Podľa štúdie Max Planck Institute a Fraunhofer Institute jej bol v minulom roku len v Nemecku vystavený každý druhý malý a stredne veľký podnik. O tom, že sa nevypláca, najmä ak sú v hre prísne utajované informácie týkajúce sa vývoja vojenskej techniky, vie svoje už aj pomocný profesor z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA). Hrozí mu totiž trest odňatia slobody až na 219 rokov.

Yi-Chi Shih, ktorý na UCLA zastáva funkciu odborného asistenta na fakulte elektrotechniky, bol minulý mesiac porotou v Los Angeles uznaný vinným v osemnástich bodoch obžaloby, vrátane nezákonného získavania čipov s citlivými informáciami a ich následného vyvážania do Číny. Monolitické mikrovlnné integrované obvody, ktoré Yi-Chi Shih protizákonne exportoval, bývajú používané v rôznych typoch vojenských technológií, najmä v raketách, stíhačkách, navádzacích raketových systémoch či radarových aplikáciách.

Podľa prokuratúry profesor spolupracoval s ďalším obžalovaným Kiet Ahn Mai–om. Ten údajne vystupoval v úlohe falošného potencionálneho zákazníka nemenovaného amerického producenta polovodičových čipov. Po podvodnom získaní čipov ich dvojica spoločne odoslala do čínskej firmy, ktorej je Shih prezidentom. Platba prebehla prostredníctvom bankového účtu so sídlom v USA, ktorý bol financovaný inou firmou so sídlom v Číne.

Americké bezpečnostné zložky označujú dlhodobo viaceré čínske technologické firmy za bezpečnostnú hrozbu. Podľa tvrdení CIA je napríklad technologický gigant Huawei z časti financovaný čínskou rozviedkou a armádou. Huawei tieto obvinenia odmieta a považuje ich za neopodstatnené.

Zdroje: The Verge, Daily Bruin

Zdroj obrázku: Nextshark

 

Prečítajte si aj:

Kauza Huawei: Google a americké spoločnosti môžu opäť obchodovať s čínskym gigantom

 

Značky: