Zbalenie a rozbalenie súborov. Pre drvivú väčšinu z nás je to úkon rovnajúci sa zapnutiu počítača. Bez neho si totiž prácu s PC predstaviť nevieme. Podľa nášho prieskumu je na trhu viac ako 40 aplikácií na prácu s komprimovanými archívmi. My sme vybrali štyri, ktoré patria medzi pojmy vo svojej oblasti a medzi hlavné aplikácie v tomto segmente.

PeaZip 5.6

PeaZip 5.6 sa vydal cestou minimalistického rozhrania, vlastného formátu a dobrej použiteľnosti vo forme prenosnej verzie

PeaZip 5.6 sa vydal cestou minimalistického rozhrania, vlastného formátu a dobrej použiteľnosti vo forme prenosnej verzie

Open source riešenie nemusí nutne znamenať niečo menejcenné. Práve široká internetová komunita si tento program cení najmä pre veľký počet podporovaných súborov. Je ich viac ako 150, no vytvárať môžete archívy do 15 formátov. Nechýba „povinný“ ZIP a rôzne ďalšie známe aj menej známe formáty. Program má aj vlastný PEA formát, no do RARu komprimovať nedokáže. Nevidíme to ako nevýhodu, kto potrebuje vyslovene RAR formát, má na to natívny program od výrobcu. Extrakcia, samozrejme, nie je problém. Na aplikácii sa nám páči najmä to, že je jednoduchá a nejde o vyšperkovaný program s rôznymi napojeniami na cloudové úložisko. Krok presunu na cloud vieme spraviť aj sami, no komu takáto automatizácia chýba, musí sa poobzerať inde. Silnou stránkou programu je to, že pracuje ako prenosná verzia. Všetky nastavenia máte so sebou. Zaberie len 28 MB, a tak môžete využívať aj menej používané formáty s istotou, že ich vždy rozbalíte. Rozbalíte napríklad aj androidové súbory APK. Ocenili sme kompatibilitu s formátmi ZIPX, ktoré WinZip zaviedol pred niekoľkými rokmi.

PeaZip môžete používať ako zálohovací program. Vytvoríte si úlohu a naplánujete pravidelné zálohovanie. Kto chce používať príkazový riadok, priamo v programe má integrované konzolové ovládanie. V situácii, kedy používate iné kompresné formáty a chceli by ste prejsť na nové, pomáha konvertor archívov. Medzi vybranými typmi môžete jednoducho previesť aktuálne formáty na nové. Z rozhrania sa dajú aj bezpečne vymazávať súbory. Celý program je v slovenčine, vhodný je aj pre začiatočníkov. Zároveň je dobre použiteľný ako náhrada Prieskumníka. Ak pracujete s archívmi, všetky podstatné súborové operácie vykonáte v tomto prostredí.

Hodnotenie
+ jednoduché rozhranie, viac ako 150 podporovaných formátov extrakcie, šifrovanie a delenie archívov, aj ako prenosná verzia, priama konverzia medzi formátmi
– vzhľad nastavení by chcelo doladiť

Cena: zadarmo
Link: www.peazip.org


PowerArchiver 15

PowerArchiver 15 je najkomplexnejší komprimačný program z nášho testu

PowerArchiver 15 je najkomplexnejší komprimačný program z nášho testu

Tento program patrí medzi komplexné aplikácie. Je vhodný pre používateľov, ktorí chcú v jednom rozhraní viac funkcií, ako napríklad náhľady súborov. Správca archívu zobrazuje aj nadrozmerné súbory spomedzi ostatných v archíve a tiež ich farebne odlišuje podľa typu. Najmä prvý údaj je zaujímavý a vďaka tomu budete pri zálohovaní vidieť, ktoré súbory sú podstatne väčšie.

Priamo do programu môžete vložiť napojenie na FTP server a tak prenášať archívy hneď po ich vytvorení. Tiež sa dajú aj napaľovať. Program má plnú podporu formátu ZIPX, vďaka čomu sa môžete rozhodovať medzi WinZipom a touto aplikáciou. Vlastne PowerArchiver je vnímaný ako priama konkurencia WinZipu. Umožňuje šifrovanie súborov, a to aj v súlade so štandardom OpenPGP a tiež obsahuje správcu PGP kľúčov. Spomedzi testovaných programov má úplnú podporu aj pre PEA súbory, autori nevynechali ani 7-ZIP. Táto aplikácia vlastne ako jediná z testu nemá vlastný kompresný formát. No to nevadí, veľmi dobre podporuje všetky ostatné.

Medzi zaujímavé funkcie patrí politika vytvárania hesiel, používatelia tak nebudú môcť pre svoje archívy voliť príliš jednoduché heslá. Z programu sa napojíte na šesť najpoužívanejších cloudových účtov, medzi nimi napríklad na Dropbox, Google Drive alebo OneDrive. Znamená to, že môžete nielen pozerať obsahy adresárov on-line ale aj do nich nahrávať komprimované archívy ako súčasť ich procesu po vytvorení.

Program podporuje všetky dôležité operácie so súbormi a je to vlastne jeden z najpokročilejších programov. Zároveň je najuniverzálnejší. Nájdete tu všetko potrebné a z hľadiska kompatibility je to voľba číslo jeden.

Hodnotenie
+ plná podpora veľkého počtu archívov, šifrovanie s OpenPGP, napojenie na cloudové služby, kompatibilita s inými formátmi, veľká funkčná výbava „v útrobách“
– množstvo funkcií môže niekoho odradiť

Cena: 31,95 EUR
Link: www.powerarchiver.com

WinRAR 5.21

 

WinRAR 5.21 je stálica medzi komprimačnými aplikáciami. Formát RAR5 zlepšuje bezpečnosť a obnovu poškodených archívov

WinRAR 5.21 je stálica medzi komprimačnými aplikáciami. Formát RAR5 zlepšuje bezpečnosť a obnovu poškodených archívov

Program, ktorý pozná snáď každý používateľ. Trojica kníh položených na sebe je charakteristická ikona už dlhé roky. Nová verzia prináša niekoľko podstatných vylepšení. Autor na programe neustále pracuje a piate vydanie predstavuje míľnik najmä zavedením nového kompresného formátu WinRAR 5.

Prečítajte si tiež:
Super nástroje na tvorbu webu a správu hudby
Aké alternatívy existujú k Prieskumníkovi vo Windowse?
Poradíme ako si uložiť aktualizácie Windwos a Office offline

Silnou stránkou programu je jeho rýchlosť a najmä fakt, že si ponecháva svoje jednoduché rozhranie. Niektoré ovládacie prvky boli optimalizované a napríklad na zadanie hesla sa nepotrebujete prepínať na ďalšiu kartu dialógového okna pri tvorbe archívu. Podporuje viacnásobné archívy a šifruje cez 256-bitový kľúč. Na rozdiel od mnohých iných programov na kompresiu podporuje zašifrovanie názvov súborov. To je dosť podstatná vec, ak potrebujete ukryť aj obsahovú štruktúru. Nový formát RAR5 má lepšie schopnosti opravy, ak sa archív poškodí a tiež lepšie zabezpečenie proti neautorizovaným modifikáciám. Program používame aj na za zálohovanie dát. S objemnou adresárovou štruktúrou môže mať cesta k súboru dĺžku až 2048 znakov. Výhodou pri tvorbe archívov je, že ste nezávislí na programe. Tu si môžete vytvoriť tzv. self-extracting archive. Nepotrebujete teda nainštalovaný WinRAR, resp. protistrana, kam smeruje komprimovaný archív. V prípade licencovanej verzie môžete svoj archív „podpísať“, kvôli jednoduchšej autorizácii. Priamo v programe vytvoríte aj ZIP súbory. Niektoré voľby síce nebudete môcť použiť, ale z hľadiska kompatibility je to vítaný krok. Celkovo má WinRAR podporu pre 15 archívnych súborov, do ktorých počítame aj ISO a iné dáta. Nie je prekvapením, že nové vydanie podporuje viacjadrové procesory s multi-threadingom. Už dlhšie je aj 64-bitová verzia, no samostatne je k dispozícii aj 32-bitová.

Program podporuje zmenu vzhľadu nástrojovej lišty a tlačidlá na nej si môžete aj prispôsobiť podľa potrieb. Program je vhodný pre tých, čo nechcú komplikované rozhranie s „hlúposťami“ navyše. Vyžadujú ľahké ovládanie z kontextovej ponuky operačného systému a celkovú rýchlosť programu.

Hodnotenie
+ nový formát RAR5, šifrované archívy, šifrovanie názvov súborov, samorozbaľovacie archívy
– pre niekoho strohé rozhranie

Cena: 29,95 EUR
Link: www.rarlab.com

WinZip 19.5

WinZip poskytuje prepracované rozhranie, ktoré je viac „multimediálne“ ako pracovné

WinZip poskytuje prepracované rozhranie, ktoré je viac „multimediálne“ ako pracovné

Nie každý vie všetko, no WinZIP alebo aspoň formát ZIP pozná asi každý. Toto je totiž stálica medzi komprimačnými aplikáciami a za roky vývoja sa vyprofilovala na polo-multimediálne riešenie.

Program prináša nový koncept ovládania. Používa pás s nástrojmi, podobne ako operačný systém Windows 8 alebo Microsoft Office. Nástroje sú rozdelené na niektoré hlavné oblasti. Ide o tradičné komprimovanie a dekompresiu súborov, zálohovanie, zdieľanie a dodatočné nástroje. Priamo vo svojom rozhraní zobrazuje aj náhľady multimediálnych súborov a okolo svojho „prieskumníka“ má dodatočné panely s nástrojmi. Tu nájdete napríklad voľby na zabezpečenie archívu, premenovanie súborov, presuny a kopírovanie, konverziu alebo napríklad aj konverziu do PDF, či pridanie vodoznaku do obrazových a PDF súborov. Voľby sa menia podľa toho, či ste v adresárovej štruktúre alebo priamo v archíve.

V programe sa ľahko dostanete do vybraných používateľských adresárov, mnohé operácie teda vykonáte aj bez toho, aby ste program opustili. To je aj cieľom výrobcu. Poskytnúť všetko priamo vo WinZipe. Dokonca aj napojenie na rôzne cloudové služby. Vďaka tomu vidíte obsah svojich adresárov na cloude a zároveň do nich veľmi jednoducho uploadujete vytvorené archívy. Súbory sa dajú vkladať priamo do instant messagingových služieb, napríklad do Facebooku alebo Google Hangoutu a poslať priamo s textom správy.

Toto je riešenie pre tých, čo chcú moderné rozhranie pri práci s archívmi a zároveň požadujú napojenie na cloudové služby. Silnou stránkou je práve zálohovací modul, ktorý spoľahlivo nahradí jednoduchšie zálohovacie programy. Na záver podstatná informácia – WinZip používa svoj formát ZIPX. Samozrejme, podporuje množstvo bežných formátov. Tento formát má lepší kompresný pomer, než starší ZIP. Ak sa chystáte používať tento program, bude ZIPX najlepšou voľbou.

Hodnotenie
+ vzhľad grafického rozhrania, napojenie na cloud, kontextové panely funkcií, predvoľby na automatizovanie činností, vlastný kompresný formát, zálohovací modul
– pre niekoho zbytočne „multimediálny“

Cena: 29,95 EUR – edícia Standard; 49,95 EUR – edícia Pro
Link: www.winzip.com

Verdikt touchIT

PeaZip 5.6 je program vhodný na prenášanie, keďže existuje aj v podobe prenosnej verzie. Má jednoduchšie rozhranie, možno občas až príliš strohé. Svoju úlohu si plní dobre a má vlastný kompresný formát PEA. PowerArchiver 15 je špičkou v oblasti kompatibility. Nemá vlastný kompresný formát, a preto dokonale podporuje najpoužívanejšie archívy. Patrí medzi tie graficky prepracovanejšie. WinRAR 5.21 si svoju jednoduchosť ovládania ponecháva roky a to je jeho silná stránka. Tiež aj celková rýchlosť práce s programom a aj to, že neobsahuje zbytočne veľa „moderných“ predvolieb. WinZip 19.5 je stálica na trhu, no program prešiel veľkými kozmetickými zmenami. Je vhodný aj na dotykové ovládanie, no počítajte s tým, že má skutočne veľa pridružených funkcií.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.