Pripravili sme pre vás výber programov, ktoré sú vo svojej podstate jednoduché. Keď si na ne zvyknete, budete ich pravidelne používať. Odporúčame program na posielanie fotografií cez email a tiež vyhľadávač súborov. Je to extra rýchla aplikácia.

Ashampoo Photo Mailer

Posielanie fotografií cez internet nebýva úplne tak triviálnou záležitosťou. Najmä pre začiatočníkov a používateľov, ktorí majú limitované emailové schránky a o tejto vlastnosti nevedia. Buď dostanete emailom fotografie zmenšené na nepoužiteľné rozlíšenie, alebo ich nedostanete, pretože boli na prijatie do vašej schránky príliš veľké. Photo Mailer rieši všetky tieto úpravy za vás. Stačí potiahnuť fotografie do okna a v režime sprievodcu prejsť časťami pokým odošlete email. Ten sa posiela priamo z aplikácie a jediné čo bude treba spraviť, je zadanie detailov o vašom emailovom účte. Program sa automaticky postará o zmenšenie fotografií a tiež o ich rozdelenie do viacerých správ, ak je to potrebné. Ak často posielate fotografie, toto je rýchly spôsob, ako ich posielať jednoducho, bez potreby poznať technické detaily alebo veľkosti súborov. Nemusíte tak postupne vyberať fotky a ukladať ich do novej emailovej správy a pamätať si, ktoré boli alebo neboli odoslané.

box_ashampoo_photo_mailer_800x800_rgb_3_nowat

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Príprava na odoslanie fotiek

Príprava na odoslanie fotiek

Hlavné výhody:
Rozhranie, polaroidné náhľady fotiek, automatické zmenšenie a rozdeľovanie do viacnásobných emailov

Link: www.ashampoo.com
Link na stiahnutie: bit.ly/1gMqulv
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Ashampoo Privacy Protector 2015

Súkromie je skloňované vo všetkých pádoch, a preto prinášame aj utilitu, ktorá vám pomôže ochrániť vaše súbory. Ide o program na šifrovanie súborov a celých adresárov. Nepotrebujete sa viazať na komprimačné utility ani iné programy, ktoré nemajú ochranu dát ako primárny účel. Navyše, len menšia časť používateľov má operačný systém vo verzii Professional. Teda nemá dostupné šifrovanie dát priamo v súborovom systéme. No ani to nemusí mnohým vyhovovať a siahnu práve po takomto programe. Nezávislom na verzii operačného systému Windows.

box_ashampoo_privacy_protector_2015__800x800_3_nowat

Funguje v režime sprievodcu, ktorý zobrazí adresárovú štruktúru. Z nej si vyberiete všetky dáta, ktoré chcete zašifrovať. Môže ísť o adresáre a súbory z rôznych častí adresárovej štruktúry. Po ich zvolení si vyberiete, kam sa má uložiť archív s pôvodnými súbormi. Pôjde o súbor, ktorý sa dá otvoriť len programom Privacy Protector. To tiež nebude každému po chuti a využije možnosť vytvorenia samorozbaľovacieho archívu. To znamená, že všetky takto chránené súbory sa budú dať naspäť po zadaní hesla odšifrovať bez toho, aby ste potrebovali tento program. Po zašifrovaní sa dajú pôvodné súbory ihneď vymazať. Toto je výborný spôsob, ako napríklad využívať cloudové úložisko na zálohovanie dát. Na počítači si súbory zabezpečíte a na váš cloud ich posielate už zabezpečené. Výborné ako záloha a keď k tomu pripočítate aj nezávislosť samorozbaľovacieho súboru, je to praktická vec. Program má aj „bezpečnostnú poistku“ a nedovolí zadať heslo kratšie ako šesť znakov. Zároveň vidíte na trojstupňovom grafe jeho silu. Môžete tak zvážiť použitie bezpečnejšieho hesla.

Zadanie hesla a pomocník znázorňujúci jeho silu

Zadanie hesla a pomocník znázorňujúci jeho silu

Súbory sa dajú zakódovať a priamo z programu aj napáliť, tiež aj dekódovať. V rámci doplnkových funkcií pridal výrobca aj čistenie nepotrebných súborov, ktoré zostávajú po surfovaní alebo používaní kancelárskeho balíka Microsoft Office.
Registrácia
Princíp registrácie je rovnaký ako pri aplikácii Photo Mailer

Hlavné výhody:
Nezávislosť na operačnom systéme, samospustiteľné súbory, slovenské rozhranie

Link: www.ashampoo.com
Link na stiahnutie: bit.ly/1KSKoFe
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

1-abc.net File Finder

S pribúdajúcim počtom súborov je hotové umenie nájsť ten správny. Môžete využiť Prieskumníka alebo iného správcu súborov, no táto aplikácia je super rýchla a zameraná na jeden účel. Tým je hľadanie súborov, a to v rôznych kombináciách. Špecialitou je potom ukladanie výsledkov hľadania a prezerania histórie. Základom celého vyhľadávania sú lokality na prehľadanie. Do vášho zoznamu ich môžete dať neobmedzene veľa, a tak prehľadávanie spustíte na viacerých miestach v jednom kroku.

FileFinderBOX_3_nowat

Potrebujete nájsť DOC a XLS na externom disku a zároveň vo vašich dokumentoch? Žiadny problém. Po definovaní lokality si vyberiete správne typy súborov. Toto je totiž ďalšia špecialita programu. Okrem pevne definovaných prípon, je možnosť zadať aj štyri vlastné. To bude pre každého dostatočný počet. Ľahko vyhľadáte rôzne kancelárske súbory v jednom kroku a na viacerých miestach. My sme program využili na hľadanie súborov URL, ktoré nám zostávajú na disku a bol ich celkom slušný počet. Až 280 takýchto súborov vo forme odkazov na internetové stránky. Priamo z programu sa dajú súbory aj otvárať. Filter na hľadanie okrem prípony obsahuje zadanie kritéria dátumu, veľkosti, prípadne časti názvu alebo cesty k nemu.

Zadanie kritérií na vyhľadávanie súborov

Zadanie kritérií na vyhľadávanie súborov

Registrácia
Registrácia programu na plnú verziu sa spúšťa z hlavného menu položkou Register. Kliknutím na položku Get Free Full Version Key sa zobrazí stránka na zadanie vášho mena a emailovej adresy. Po odoslaní formulára príde do vašej emailovej schránky potvrdenie s linkom, na ktorý treba kliknúť. Následne dostanete emailom registračný kľúč. Ten vložíte v menu Register cez položku Enter key a program bude fungovať v úplnej verzii.

Hlavné výhody:
Super rýchle vyhľadávanie, sila kombinácií, vlastné prípony, ukladanie reportov

Link: www.1-abc.net
Link na stiahnutie: bit.ly/1OT63hm
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.