Nevyužijete ho ako klasický počítač, avšak zašifruje vašu komunikáciu a overí identitu.

Dnes nikoho neprekvapí počítač, ktorý má rozmery väčšieho USB kľúča a k monitoru sa pripojí pomocou HDMI portu. Takéto riešenie nedávno predstavil aj Intel a ide o použiteľný Windows počítač na kancelárske účely.

Google teraz ukázal počítač, ktorý má veľkost microSD karty. Nazýva sa Project Vault a obsahuje ARM procesor, NFC čip a anténu. Súčasťou výbavy je aj 4 GB úložisko – to však používateľ nevyužije pre svoje potreby. Respektíve, celý počítač je z bežného hľadiska nepoužiteľný.

Ide totiž o „bezpečnostný komponent“ s operačným systémom RTOS (Real Time Operating System). Google využitie atypického počítača prezentoval na dvoch smartfónoch, ku ktorým bol Vault pripojený prostredníctvom microSD slotu. Používatelia oboch telefónov si medzi sebou posielali textové správy, avšak tie boli šifrované a posielané pomocou počítača. Operátor tak nemal možnosť špehovať komunikáciu medzi dvoma telefónmi.

Počítač s názvom Project Vault by mal časom umožniť aj šifrovanú video komunikáciu. Google zároveň chce, aby takéto zariadenie nahradilo heslá. Totiž, prístroj dokáže sledovať správanie používateľa, spôsob písania a ďalšie charakteristické črty a tie vyhodnocovať. Na základe toho dokáže určiť, či je aktívny používateľ majiteľom telefónu alebo nie a vykonať príslušné kroky.

Google tvrdí, že takýto spôsob autentifikácie používateľa je 10-násobne bezpečnejší, ako zadávanie hesla.

Zdroj: Mashable

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit