Microsoft ju začal postupne distribuovať.

Windows 11 dostal prvú veľkú aktualizáciu. Jej označenie je Windows 11 22H2, resp. Windows 11 2022 Update a prináša niekoľko vizuálnych a funkčných zlepšení a optimalizácií.

Microsoft testoval Windows 11 2022 Update od mája tohto roka. Nová verzia prináša viacero noviniek, ako je podpora pre priečinky priamo v ponuke Štart, možnosť pretiahnuť ikony aj na panel úloh (je to jedna z vecí, ktorú sme kritizovali aj my), nové dotykové gestá a animácie.

Pribudli aj funkcie, ktoré uľahčia používanie počítača používateľom so zdravotným znevýhodnením, ako sú automaticky generované titulky či ovládanie počítača hlasom. Microsoft takisto zoptimalizoval proces aktualizácie operačného systému a sľubuje, že budúce aktualizačné balíčky budú menšie a proces aktualizácie bude rýchlejší.

Windows 11 22H2Zdroj: Microsoft
Windows 11 2022 Update: Priečinky v ponuke Štart
Windows 11 22H2Zdroj: Microsoft
Windows 11 2022 Update: Automaticky generované titulky

Niektoré novinky prídu až v októbri

Windows 11 2022 Update tiež obsahuje integráciu kariet do Prieskumníka (táto funkcia však pribudne až v októbri) a lepšie prepojenie s cloudovým úložiskom OneDrive. Správca úloh dostal nový režim efektivity, ktorý umožňuje obmedziť spotrebu výpočtových prostriedkov jednotlivými aplikáciami.

Novinkou je zlepšená aplikácia Fotografie (v októbri), predinštalovaný editor videa Clipchamp a nová bezpečnostná funkcia Smart App Control, ktorá by mala ochrániť počítač pred potenciálne nebezpečnými aplikáciami a softvérom. Táto funkcia však k svojmu fungovaniu vyžaduje čistú inštaláciu, resp. obnovenie výrobných nastavení počítača po zaktualizovaní na verziu 22H2.

V súvislosti s aktualizáciou na verziu 2022 Update treba upozorniť aj na fakt, že edícia Windows 11 Pro bude od verzie 22H2 vyžadovať pripojenie do internetu pri úvodnom nastavovaní počítača. Doteraz bolo internetové pripojenie nevyhnutné iba pre verziu Home, avšak odteraz sa bude týkať aj verzie Pro.

Windows 11 22H2Zdroj: Future
Windows 11 2022 Update: Prieskumník s kartami príde v októbri
Windows 11 22H2Zdroj: Microsoft
Windows 11 2022 Update: Vynovený Správca úloh

Distribuovaná je postupne

Aktualizácia na verziu 22H2 je postupne sprístupňovaná od 20. septembra. Ako to už býva v prípade tohto typu aktualizácií zvykom, nie všetky počítače so systémom Windows 11 ju dostanú hneď v deň vydania. Microsoft ju distribuuje postupne, takže ak vám ju služba Windows Update neponúka, treba počkať niekoľko dní/týždňov.

Alternatívne si aktualizáciu na verziu Windows 11 2022 Update môžete okamžite nainštalovať cez nástroj Asistent inštalácie systému Windows 11, prípadne vykonať aktualizáciu/čistú inštaláciu z inštalačného USB kľúča, ktorý si môžete jednoducho vytvoriť. Návod nájdete v našom článku, TU.

Windows 11 2022 UpdateZdroj: Microsoft
Windows 11 2022 Update: Aktualizácia cez Windows Update bude sprístupňovaná postupne

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit