A vynikajúcimi dennými fotkami.

Štart novej éry v podaní tejto firmy signalizuje práve model označený jednotkou. O tomto smartfónu sme vás už informovali, teraz je na Slovensku a máme ho na reálne testovanie. Na Slovensku sa však Xperia 1 začne predávať od 7. 6. 2019. U nás bude dostupná len v čiernej farbe.

Doplnené  7.6. – Od dnes je Xperia 1 oficiálne v predaji. Nájdete ju u operátorov, aj retailových predajcov. Xperia 1 je všade v čiernej farbe, odporúčaná cena je 949 eur.

Zaujímavosti

Jednotka je nástupca staršieho modelu Xperia XZ3, čo bol doteraz najvyšší z produktovej série smartfónov od Sony. Mal by sa odlíšiť už na prvý pohľad. Teda nielen formátom 21:9 ale najmä prvým 4K HDR OLED displejom v smartfóne.

Ako displej funguje, nemáme presné informácie. Podľa doterajších informácií by malo byť aktívnych všetkých 4K bodov pri akomkoľvek obsahu, ktorý sa na to hodí. Napríklad pri prezeraní fotiek alebo filmov. To bude zmena oproti modelu XZ2 Premium, ktorý mal v zobrazení 4K obmedzenia. Napríklad toto rozlíšenie použil pri zobrazovaní fotiek cez vstavanú galériu od Sony.

Displej je inšpirovaný normou ITU-R BT202010-bitovými tónmi farieb. Zaujímavosťou je, že displej smartfónu za cenu 949 EUR je postavený na technológii referenčného monitora s cenou okolo 9 000 EUR. S čipom X1 for mobile vylepšuje obraz (HDR remastering) pre akýkoľvek zobrazený obsah. To znamená, že funkcia nie je viazaná len na aplikácie priamo od Sony, ktoré sú priamo v inštalácii smartfónu.

Výrobca si od novej Xperia sľubuje smartfón, s ktorým sa dá filmovať a posunúť ho vyššie ako doterajšie možnosti smartfónov pri nakrúcaní videa. Aj preto tu nájdete aplikáciu Cinema Pro.

Umožňuje nakrúcať v manuálnom režime a s filmovými efektmi podania farieb na celý projekt. Aplikácia, ktorá je v segmente smartfónov rozhodne nadštandardná. Práve ona využíva režim 21:9, pričom video je zobrazené vo formáte 16:9. zvyšný priestor na displeji slúži na ovládacie prvky.

Garantovaná odolnosť

Výrobca dal smartfónu odolnosť IP65 / 68garantuje záruku aj pri potopení do vody. Servisné stredisko zistí, či smartfón nespadol na zem a nepoškodilo sa jeho ochranné krytie od výroby. Ide o tlakovú metódu, či telefón nemá nepriliehajúce časti. Ak nastane poškodenie vodou a telefón bude po fyzickej stránke v poriadku, výrobca reklamáciu uzná.

Fotoaparát

Zostava je z troch šošoviek a 12 Mpx čipmi. To umožní rôzne spôsoby fotografovania a rozšírené možnosti fotenia. To je cesta, ktorou sa dnes smartfón musí uberať. Minimálne ak chce zaujať spomedzi konkurencii.

Zosnímaný obraz vylepšuje procesor BIONZ. Oproti Xperia XZ3 je tu 4× vyššia citlivosť na svetlo. Aj Sony používa vlastné čipy, podobne ako používajú čipy tejto firmy ostatní výrobcovia. Eye Focus 10 fps, ktorý poznáme z fotoaparátov. V tomto prípade to znamená, že je schopný zaostriť 10× za sekundu na oko pohybujúceho sa objektu.

Praktické skúsenosti

Je naozaj dlhý. To sa nedá prehliadnuť a pôsobí na hranici phabletu ako veľmi veľkých smartfónov v minulosti. Je však úzky a dobre sa drží v ruke. Na rozdiel od lacnejších modelov Xperia 10 a Xperia 10 Plus pôsobí veľmi dobrým dojmom.

Telo je tenké a istým spôsobom je tu podobnosť so samsungovými modelmi S10. Prvé hodiny s Xperiou boli rozporuplné. Je to dlhý telefón a aj keď sa drží dobre, na horný displej nedočiahnete. Navyše je tu stále potreba reštartu pri založení novej SIM karty. Sony hovorí, že je to z bezpečnostných dôvodov. Ten argument akceptujeme, aj keď nás veľmi neteší.

Špecialitou je batéria s kapacitou 3300 mAh. Jej výdrž je na celý deň. To spolu s vynikajúcim riadením spotreby Sony STAMINA. Nabíjačka podporuje až 18 W nabíjanie a dodáva sa k nej kábel USB-C – USB-C. Menej príjemné je, že tento kábel nám neumožnil prepojiť Galaxy S10 s notebookovým USB-C portom, telefón sa iba nabíjal.

Rovnako tak Super Charge kábel od Huawei nepripojil Sony smartfón k notebooku. Zobrazilo sa hlásenie, že pripojené USB zariadenie sa nepodarilo rozpoznať. Je to detail, ktorí mnohí z vás nezaznamenajú. Máte smartfón, k nemu kábel a všetko s ním funguje ako má. Toto je skôr problém štandardu USB-C, v ktorom je celkovo veľký zmätok.

Režim dvoj aplikácií, ktorý Sony prezentuje práve pri pomere obrazu 21:9 dáva zmysel v špecifických situáciách. My sme ho vyskúšali pri emailoch a prehliadači na jednej obrazovke. Je pravda, že sme mu museli prísť najprv na chuť, ale tento režim je užitočný.

Nech už Sony hovorí, čo chce, je na vás, ako často ho budete používať. Nám sa páčilo aj to, že výrobca jeho použitie ešte zjednodušil. Priamo na hlavnej obrazovke máte tlačidlo Režim viac okien, 21:9 – to zapne aplikácie bočného snímača a potom už ťuknete na jenu ikonu, na druhú a máte usporiadané okná vybraných aplikácií pod sebou.

Fotografie

Zatiaľ sme fotoaparát testovali na denných fotografiách. Tento režim definitívne prekonáva Galaxy S10. Tieto dva smartfóny sme totiž porovnávali pri fotení. Fotenie je rýchle, na displej sa ale za priameho slnečného svetla pozerá horšie. To len pri režime fotenia alebo nakrúcania videa v aplikácii Cinema Pro.

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 2 na prvých obrázkoch: Pripravuje výrobca aj kompaktnú verziu Xperie 1?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.