Galaxy S10+ máme v redakcii a testujeme ho ako primárny smartfón. Tu sú naše dojmy.

Všetko podstatné o tomto smartfóne sa dozviete v našom prehľadovom článku. Preto sa v článku nebudeme sústrediť na oboznámenie vás s technickými parametrami. Poďme na praktické záležitosti, ako sa nám používal a čo si o ňom myslíme.

Chcete applovský zážitok na Androide? Vitajte vo svete Samsung Galaxy S10.

Zaujímavosťou nie sú len najnovšie technológie ale spôsob, ako sú použité. Napríklad nové slúchadlá Samsung Galaxy Buds spojíte s telefónom len tým, že ich proste rozbalíte a dáte preč z nabíjacej kolísky.

Zážitok, aký sme nezažili ešte ani raz. Je to akoby NFC párovanie na druhú. A toto nás dostalo. Viac dôkazov o našom smelom tvrdení a porovnaní so svetom Applu si overíte sami. Keď rozbalíte svoj nový Galaxy S10.

Čo na telefón hovorí Sajfa?

Premiéra

Sledovať priamy prenos a dozvedieť sa všetko podstatné zo sterilných prezentácií, je trochu iné, ako potom telefón zažiť v skutočnosti. Prezentácie berieme s rezervou a v praxi sme pripravený na horší zážitok. Minimálne počítame s tým, že všetko nebude fungovať tak plynule a bezchybne ako na animáciách a prezentačných videách.

Prvotné rozbalenie telefónu v nás zanechalo výborné dojmy. Už na dotyk je cítiť, že toto je trochu iný materiál. Telefón sa v ruke nešmýka a veľmi dobre drží v ruke. Tým, že sú tri zadné fotoaparáty lemované vystúpeným prvkom, nešmýka sa ani na stole. To je pozitívne. Nie je to lacný smartfón a mnohí z vás ho pravdepodobne dajú aj tak do obalu. Tak sme telefón používali aj my. S klasickým obalom na zadný kryt s ochranou bočných hrán.

Inštalácia a prvotné rozbehanie smartfónu bolo veľmi svižné. S10+ je tak výkonný model, že sa dal v rámci možností používať aj počas inštalácie iných aplikácií. Reakcie boli okamžité a už toto bol neklamný prvok toho, že po technickej stránke je to to najlepšie, čo má aktuálne Samsung v ponuke.

Displej

Infinity-O displej je príjemný. Na zahnutie si nejako zvyknete. Toto nemusí byť pre každého prioritou. Faktom ale je, že zaujme. A používatelia, ktorí takýto telefón ešte nemali, sa potešia. Nielen že je displej zaoblený, ale je ešte aj zahnutý.

Výrez v displeji nebol prekážkou. Pri nastavení automatického rozpoznávania tváre sa zobrazí efektná animácia okolo výrezu oboch predných šošoviek. Toto sa nám páčilo a je to zároveň ukazovateľ toho, že Samsung s výrezom počíta. Nie je to niečo, čo tam musel dať, lebo je to trendy ale bude nám to zavadzať. Je to integrálna súčasť a aj na systémovej úrovni je doladená takýmto detailom.

Nová nadstavba

Systémové rozhranie Samsung One UI je vynikajúco navrhnuté. Počiatočný zmätok z nových ikon, ktoré vyzerajú akosi detsky, sme nakoniec celkom zvládli. Systémové prvky sú prispôsobené na príjemné ovládanie. Niekto si konečne všimol, že telefóny sú čoraz dlhšie a naozaj by bolo nedoceniteľné, keby boli niektoré tlačidlá naspodku displeja. Či už nastavenia, SMS aplikácia, systémové notifikácie. Všetko je intuitívne, hoci je to niečo takmer úplne iné. Nielen oproti iným značkám ale aj minulej verzii samsungovej nadstavby.

Biometrická ochrana

Rozpoznávanie tváre funguje vynikajúco, telefón odomkne rýchlejšie ako použitie čítačky odtlačkov. Ultrazvuková čítačka je vynikajúca a reaguje takmer 100%-tne. Zatiaľ nehodnotíme jej dlhodobé používanie. Je to najmä o tom, ako sa ju naučíme používať. Je v displeji a na to, aby bol odtlačok rozpoznaný správne, treba viac pritlačiť. Zatiaľ nám pripadal tento spôsob odomykania ako menej pohodlný.

Dotyk na displej nestačí, treba zatlačiť. Prvé dni to bude najmä o nájdení správneho citu pre tlak. Jednoducho zistiť, ako veľmi treba na displej zatlačiť. Ale je to super nápad a čítačka v displeji je správny smer. Veríme, že za dva roky aj v telefónoch strednej triedy.

Pozrite si, ako presne prebieha použitie snímača odtlačkov a iné funkcie:

Tri hlavné fotoaparáty

Vyzerá to, že Samsung bude jeden z ďalších výrobcov, ktorý mohol utriasť myšlienky v debate a tom, koľko fotoaparátov je pre smartfón výhoda. Sú modely, ktoré ich majú viac, no aktuálna zostava s ultraširokým objektívomtele objektívom, je správna voľba.

Navyše fotky sú použiteľné. Povedzme, že ak má mať smartfón takúto kombináciu fotoaparátov, tak nech sú také ako pri tomto modeli. V prípade, že výrobca nevyladí algoritmus a prinesie tri objektívy, riskuje negatívne reakcie.

Optické priblíženie / klasická fotka / ultraširoký záber

V praxi sa nám páčil režim umelej inteligencie. Nočný režim sa zapne automaticky. Proces rozpoznania scény sa potom ale predĺži o zhruba 3 sekundy. Je treba zaostriť a chvíľu počkať, kým umelá inteligencia rozpozná, čo je na scéne. Aj nočný režim nemusí byť rozpoznaný ako nočný ale podľa objektu v popredí. Stačí zmeniť uhol fotenia a ťuknúť na ikonu automatického rozpoznania scény.

Nezabudnite, že Samsung spravil veľký krok vo videu. Jednak je tu dlhšie super spomalené video a to podstatné – rozšírená optická stabilizácia. Je úžasná a s týmto telefónom urobíte tak stabilné video, akoby ste stáli na mieste a to ste pri tom bežali. Toto treba vyskúšať, ale zároveň je ale treba počítať s tým, že od scény budete musieť odstúpiť. Okraje budú orezané, prirodzene, tak ako pri každej stabilizácii, aj digitálnej.

Fanúšikovia Instagramu ocenia integráciu špeciálneho rozšírenia priamo do fotoaparátu. Pri aplikovaní filtra vidíte ikonu Instagramu. Zatiaľ chýba aplikácia Adobe Premiere Rush CC, ktorá by mala byť pre Samsung špeciálne upravená. Pravdepodobne bude jej ovládanie odpovedať spôsobu ovládania rozhrania od Samsungu. Je ale predčasné špekulovať, čo presne používatelia získajú. Aplikácia totiž nebola v čase predstavenia dostupná  a podľa našich zdrojov to bude „neskôr v tomto roku“.

Funkcia Emoji AR, ktorá z vašej selfie fotky spraví avatara je fajn. Takto sa trafila v našom prípade. Na dosiahnutie iného výsledku pomáha iný uhol odfotenia a úprava účesu. S aplikáciou sa dá celkom vyhrať, avšak nie je to novinka tohto modelu.

Fotoaparát je skutočne vynikajúci, ako si ale povedenie v porovnaní s inými smartfónmi, si preveríme sami. Server DxOMark už nový Galaxy S10+ hodnotil a tu sú jeho výsledky.

Testovacie fotografie

Verdikt

Prvé dojmy z telefónu sú vynikajúce. Je to telefón, ktorý prináša všetko, čo má mať vlajková loď na daný rok. Vlastne neprináša nič také, čo by sme nevideli inde, hoci displej s oválnym výrezom je unikát. No zároveň ani modely S10 a S10e nebudú unikátne s kruhovým výrezom. Samsung už prebehli iní, čínski, výrobcovia.

Nám sa ale páči ekosystém Samsungu. Vie, čo robí, poskytuje v ňom premyslené funkcie, zabezpečenie vašich dát na hardvérovej úrovni, cloudovú synchronizáciu a poskytne výborné technické parametre.

Je ešte priskoro hodnotiť a vynášať jednoznačné verdikty. Z toho, čo sme s telefónom zatiaľ zažili, sa neprejavili žiadne nedostatky alebo niečo, čo by nás vyslovene zaskočilo. Galaxy S10+ budeme v redakcii aj naďalej testovať a prinesieme detailnú recenziu, aký tento telefón vlastne je.

Definitívne nás zaujalo

  • Asistent najlepšej fotografie
  • Spôsob, akým výrobca použil oválny výrez a integroval do systému
  • Čítačka odtlačkov v displeji a vlnková animácia
  • Bleskové rozpoznanie tváre
  • Stále je tu 3,5 mm konektor
  • Super rýchly Android
  • Nové rozhranie systému je navrhnuté tak, ako ste ho len málokde videli v takej kvalite

Cena: 999 EUR

Zapožičal: Samsung

Fotografie telefónu: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Samsung Galaxy A7 chce zaujať tromi fotoaparátmi. Budovy sa k vám budú skláňať

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.