Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensku vzniká vďaka skupine popredných inovatívnych firiem na čele so spoločnosťou Mastercard, Vacuumlabs a Slovenskou FinTech asociáciou historicky prvá otvorená platforma FinTech Hub Slovakia. Jej cieľom bude zlepšenie inovácií, ale aj vylepšenie konkurencieschopnosti slovenského trhu. Od polovice decembra ponúkne možnosť mladým, inovatívnym firmám presadiť sa a vstúpiť na trh, vytvorí nezávislé testovacie prostredie a pripraví spoločnosti na investovanie.

Prvý FinTech Hub so sídlom v Bratislave založila Slovenská FinTech asociácia v spolupráci s konzorciom popredných inovatívnych firiem na čele s Mastercard a Vacuumlabs, vývojárskej spoločnosti, ktorá pre svojich globálnych klientov v oblasti fintech poskytuje komplexné poradenstvo, vývoj a dizajn webových a mobilných aplikácií. Ich hlavným cieľom je podporiť inovácie a digitalizáciu technológií vo finančnom sektore na Slovensku i v priľahlých regiónoch a priniesť firmám možnosť otestovať validitu svojich riešení v bezpečnom prostredí.

FinTech Hub pomôže firmám zefektívniť stratégiu go-to market

Táto špeciálna platforma vznikla v snahe podporovať inovatívne riešenia, rast finančného trhu a posúvať spojenie financií a technológií na novú úroveň. Tvorcovia sa pritom inšpirovali úspešnými regulatórnymi sandboxami, aké fungujú a prosperujú v mnohých krajinách od Veľkej Británie po Singapur. „Chceli sme vybrať to najlepšie z podobne fungujúcich platforiem a spojiť to pod jednu strechu. Náš prístup tak staviame hlavne na otvorenosti a prístupnosti,“ hovorí Juraj Králik, výkonný riaditeľ novovzniknutého FinTech Hubu Slovakia a šéf slovenskej FinTech asociácie.

Program bude fungovať pre vybrané inovatívne firmy, ktoré prídu so silnými myšlienkami. Hlavným cieľom je pritom zefektívniť pre nich stratégiu go-to market, aby na trh mohli vstúpiť s produktom, ktorý bude mať hmatateľný prínos pre bežného používateľa. Oficiálne spustenie programu je plánované v polovici decembra 2020. Firmy, ktoré majú inovatívny nápad alebo službu, sa budú môcť zaregistrovať do FinTech Hubu na webe fintechhub.sk prostredníctvom klasického prihlasovacieho formulára. Relevantnosť prihlášky bude posúdená na základe stanovených podmienok inovatívnosti, škálovateľnosti a užitočnosti pre koncového používateľa.

Po tom, čo prejde firma zrýchleným výberovým procesom bude môcť využiť pomoc platformy rovno v troch smeroch – v technologickom, právnom a konzultačnom. Program nerozlišuje medzi tým, či je firma hlásiaca sa do FinTech Hubu veľkou a úspešnou alebo je naopak start-upom. Dôležitá je výnimočnosť produktu, konceptu alebo prototypu, s ktorým inovátori prídu a budú potrebovať pomoc pri overení úspešnosti a vhodnosti produktu. Očakáva sa však vyšší záujem práve zo strany start-upov.

Ak funguje spoločnosť v regulovanom sektore, tak ešte pred vstupom na trh bude musieť prejsť licenčným procesom u regulátora. Ten oficiálne zaručí garanciu kvality služieb a produktov.

Akonáhle prejde firma FinTech Hubom a bude spúšťať svoju službu na danom trhu, dokážeme garantovať splnenie nielen technických, ale aj administratívnych povinností v rámci prípadnej žiadosti o potrebnú licenciu. Taktiež to je jeden z dôvodov, prečo je FinTech Hub stavaný ako neutrálna platforma so spoločnými záujmami všetkých účastníkov trhu. Prispieva ku samotnej kvalite inovácií na trhu,“ vysvetľuje Juraj Králik, vedúci projektu FinTech Hub Slovakia.

Cieľom je presadiť sa aj na zahraničnom trhu

Zakladateľským triom FinTech Hubu na Slovensku je FinTech asociácia, Mastercard a Vacuumlabs, ktorí zabezpečujú aj jeho prvotné financovanie. Kľúčoví partneri Mastercard a Vacuumlabs majú globálny presah a dlhodobo sa angažujú v oblasti nových technológií a fintechu. Ich dlhoročné skúsenosti budú nápomocné pri naplnení ambície dostať slovenských inovátorov do zahraničia.

„Našou hlavnou snahou je podpora rozvoja inovácií na Slovensku a v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Veríme, že je to možné dosiahnuť práve prostredníctvom spolupráce s fintech hráčmi, ktorí na trh prinesú nové riešenia. K tomuto rozvoju s radosťou prispejeme a podporíme záujemcov nielen expertízou tímu Mastercard, ale taktiež našimi technológiami tak, aby sme celý proces urýchlili. Hovorím nielen o technológiách z tradičného kartového sveta, ale hlavne mimo neho ako je napríklad otvorené bankovníctvo, peer-to-peer platby, riešenie využívajúce big data alebo umelú inteligenciu, používateľsky príjemné spôsoby overenia identity, nástroje pre lepšie zabezpečenie a mnohé ďalšie,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko a Českú republiku a partner FinTech Hubu Slovakia Michal Čarný.

Ak nové firmy prídu so zaujímavým riešením, mohli by sa zapojiť aj do fintechového ekosystému Mastercard. „Týmto systémom prešlo už množstvo globálne úspešných fintechov, pričom niektoré sa dokonca postupne stali aj súčasťou celej skupiny a to buď priamo, alebo prostredníctvom niektorých z našich celosvetových programov pre fintechy, napríklad Mastercard StartPath, Mastercard Fintech Express Partners a iných,“ dodáva Jan Pukrábek, vedúci FinTech & Open banking pre Mastercard Slovensko a Českú republiku.

„Slovenský trh je plný talentov a skvelých nápadov, ktoré občas potrebujú iba malú pomoc na to, aby dosiahli celosvetový úspech. Aj keď väčšinu portfólia klientov Vacuumlabs tvoria zahraničné projekty, vždy sme sa sústredili na rozvoj a podporu inovácií na Slovensku. Preto radi a pravidelne odovzdávame svoje skúsenosti rôznymi formami slovenským projektom. Tešíme sa, že v rámci FinTech Hub Slovakia budeme poskytovať naše vývojárske aj právne skúsenosti získané na globálnom poli vývoja fintech produktov, ktoré hýbu scénou,“ popisuje Matej Ftáčnik, CXO Vacuumlabs.

 

Značky: