Aplikácia merajúca intenzitu osvetlenia, aplikácia na diaľkové spustenie kávovaru, či včasné upozornenie na revízora v autobuse. Aj takéto skvelé nápady priniesli a zrealizovali tímy študentov a nadšencov na prvom ročníku podujatia MADhack. Akcia sa konala 27. a 28. 11. 2015 a organizoval ju jeden zo svetových lídrov vo vývoji a prevádzke mobilných CRM aplikácií, slovenská spoločnosť Resco. Dvojdňový kódovací maratón v bratislavskom Connecte tak priniesol viacero potenciálne úspešných startupov.

Resco MADhack – turbo generátor aplikácií

Spoločnosť Resco usporiadala pre študentov a záujemcov o vývoj mobilných aplikácií zaujímavú akciu s názvom MADhack. Na maratóne, ktorý trval od piatka večera do polnoci nasledujúceho dňa, sa predstavilo 12 projektov študentov stredných a vysokých škôl až po „ostrieľaných“ programátorov. Počas hackathonu radili účastníkom skúsení mentori zo spoločnosti Resco a celú akciu moderoval Juraj Mojík. Zároveň prebiehali sprievodné workshopy a prednášky zamerané na vývoj mobilných aplikácií, programovacie jazyky, aktuálne témy zo sveta vývoja mobilných aplikácií či smerovanie vývoja pre Wearables. Sprievodné workshopy sa zameriavali na praktické rady pre úspešné dokončenie rozpracovaných projektov.

„Väčšinu účastníkov tvorili študenti vysokých škôl, avšak nechýbali medzi nimi ani stredoškoláci a pracujúci ľudia. Zdá sa, že MADhack skutočne oslovil široké spektrum ľudí. Mali sme prihlásených viac ako 80 záujemcov, z kapacitných dôvodov sme počet účastníkov obmedzili na 56. Veľká a pozitívna odozva nás veľmi teší. Z viac ako 50-tich účastníkov sa napokon vytvorilo 12 tímov, ktoré pracovali na vybranom projekte od piatka do soboty večera. V kreatívnej atmosfére vznikli skutočne zaujímavé projekty,“ prezradil Miroslav Pomšár, vedúci softvérového vývoja v spoločnosti Resco.

Vyhrala aplikácia na meranie intenzity osvetlenia

Jedným z najväčších prekvapení, ktoré MADhack priniesol, bolo práve množstvo vlastných nápadov, s ktorými účastníci prišli. Z dvanástich zrealizovaných projektov bola väčšina priamo z hláv účastníkov. Víťazný tím, ktorý získal najviac hlasov od zúčastneného pléna, si odniesol okrem radosti, aj finančnú odmenu.

„Študenti predviedli obrovskú mieru kreativity a intuície a priniesli projekty, ktoré oslovia širokú verejnosť. Našli sa aj takí, ktorí nemali presnú predstavu o konkrétnej aplikácii, ale vedeli čomu sa chcú približne venovať. Nemali však problém zapojiť sa do projektu, ktorý ich oslovil. My sme im zároveň ponúkli niekoľko vlastných nápadov. Vybrať len jeden víťazný projekt bolo skutočne ťažké, pretože každý bol v niečom zaujímavý a originálny. Najviac však zaujal víťazný projekt s pracovným názvom „Lampiris“, ktorý získal najviac hlasov od všetkých zúčastnených. Jeho tím sa tak stal víťazom prvého MADhacku. Štvorčlenný tím v zložení Martin Pikulík, Matúš Čičman, Jakub Lichman a Boris Haviar pripravil aplikáciu na meranie intenzity osvetlenia a vložil ju do skutočne zaujímavého grafického prevedenia,“ povedal s nadšením Miroslav Pomšár.

Kávovar na diaľku či upozornenie na revízora

Za zmienku stoja aj ďalšie zaujímavé projekty ako napríklad „Kávovar“ – aplikácia, pomocou ktorej si cez mobil spustíte kávovar a uľahčíte si tak prípravu rannej kávy, alebo „Automat“ na automatizované vloženie opakujúceho sa kódu či aplikácia „Pozor revízor“, ktorý má informovať o prítomnosti revízorov v MHD, alebo Bus stop, ktorý vám ukáže kedy ide najbližší autobus zo zastávky, pri ktorej práve ste.

„Projekty sa pohybovali od viac technických až po také, ktoré by si každý z nás vedel veľmi dobre predstaviť v bežnom živote. „Mark places“ by uľahčila prácu fotografom a pomohla im vrátiť sa na miesta, ktoré sa im páčia. Vďaka „Koffi“ by ste si zase objednali kávu cez mobil a následne si ju len vyzdvihli. „Ski panorama“ by bola obľúbená prevažne medzi lyžiarmi, pretože informuje o aktuálnom stave obľúbených lyžiarskych stredísk. Na základe kvalitných projektov a šikovnosti pri ich spracovaní by sme určite radi niektorých študentov oslovili na spoluprácu. Našli sa však aj takí, ktorí nás predbehli a sami sa začali zaujímať o možnostiach práce pre Resco. Sme radi, že sme touto akciou vyvolali záujem o prácu v sektore vývoja mobilných aplikácií,“ uzavrel Miroslav Pomšár, vedúci softvérového vývoja.

Organizátorov potešili aj reakcie zúčastnených: „Fakt super akcia, jedna z naj. Celkom dobré priestory, občerstvenie výborné a hlavne super organizácia a team Resco. … Veľmi príjemní ľudia, cítil som sa ako medzi priateľmi.“

Mentori MADhacku

Miroslav Pomšár je vedúci softwarového vývoja a v Resco pracuje od roku 2001. Patrí medzi guru vývojárstva aplikácii nielen na Slovensku.
Michal Sartoris
bol nápomocný každému, kto potreboval poradiť v súvislosti s platformami pre iOS a Android.
Martin Roško a Dávid Molčan
pracujú v Resco ako Web app developeri a v tomto smere pomáhali aj účastníkom MADhacku.
Juraj Jánošík
ako multi-platform developer odpovedal na všetky otázky súvisiace s prípravou aplikácií pre všetky mobilné platformy.
Ján Slodička
, senior developer Resco, sa podelil s účastníkmi o svoje skúsenosti prostredníctvom workshopu „Čo potrebujete vedieť nielen o mobilnom vývoji“.
Šimon Skalický
ako iOS developer pomáhal najmä pri otázkach smerovaných na tento systém, ale aj mnohých ďalších.
Martin Sporina
je UX/UI designer, ktorý bol k dispozícií pre všetkých grafikov a graficky zmýšľajúcich účastníkov.

Značky: